Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι τιμές κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι τιμές κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας κυμαίνονται στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό φανερώνει μελέτη της βρετανικής εταιρείας συμβούλων Ovum, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) και η οποία παρουσιάστηκε χθες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι χρεώσεις κινητής στην Ελλάδα βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. Μάλιστα είναι οριακά πιο χαμηλές από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (21 χώρες της Ε.Ε.). Συγκεκριμένα, η μέση χρέωση προ φόρων είναι κατά 10% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ μετά από φόρους η χρέωση είναι περίπου ίδια με εκείνη του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας η μέση φορολογία πλησιάζει στο 40% ενός λογαριασμού, ενώ στις άλλες χώρες της Ε.Ε. βρίσκεται πέριξ του 20%. Η μεθοδολογία στην οποία βασίστηκε η Ovum για να καταλήξει στα συμπεράσματα αυτά στηρίχθηκε σε δεδομένα των τελευταίων τεσσάρων ετών (2014-2017). Με βάση αυτά, υπολόγισε τη μέση χρήση κινητής στην Ελλάδα, η οποία και ανήλθε σε 153 λεπτά φωνής, 330 Μbytes και 66 μηνύματα (SMS) ανά μήνα. Το πακέτο αυτό αντιστοιχεί στο προφίλ του μέσου Ελληνα χρήστη και με βάση τα χρήματα που κατέβαλαν οι καταναλωτές (ή τα έσοδα των παρόχων από υπηρεσίες), οι χρεώσεις στην Ελλάδα είναι ελάχιστα πιο φθηνές από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι τιμές κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα-1

Συγκεκριμένα, ο μέσος Ελληνας κατέβαλε 10,7 ευρώ (14,8 ευρώ μετά από φόρους) για το προαναφερόμενο πακέτο, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος ήταν 12,1 ευρώ (14,9 ευρώ μετά από φόρους). Οι χρεώσεις είναι ονομαστικές και δεν μετατρέπονται σε όρους αγοραστικής δύναμης. Τα στελέχη της Ovum σημείωσαν, επίσης, ότι από το 2014 έως το τέλος του 2017 οι χρεώσεις κινητής στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 24% στο σύνολό τους, ενώ ειδικά σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πρόσβασης στο Internet (mobile Ιnternet), η μείωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, κατά 73%.

Η εταιρεία συμβούλων αναφέρει ακόμη ότι το 2017 η Ελλάδα ήταν πιο φθηνή από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στη χρήση φωνής και SMS και πιο ακριβή από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στη χρήση του mobile Ιnternet. Ετσι, με βάση το 100, που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε., ένα λεπτό φωνής μέσω κινητού στην Ελλάδα κοστίζει περίπου 85 (είναι μειωμένη κατά 15%), η χρήση ενός SMS κοστίζει 79 (μειωμένη κατά 21%) και η χρήση ενός MB 123 (αυξημένη κατά 23%).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΕΚΤ Γιώργο Στεφανόπουλο, τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν τόσο σε εκπροσώπους των ανεξάρτητων αρχών ΕΕΤΤ και ΕΛΣΤΑΤ όσο και σε κυβερνητικά στελέχη. Η ΕΛΣΤΑΤ μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Στεφανόπουλο, συμφώνησε να επανεξετάσει τα «καλάθια» που αξιοποιεί στη μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις επικοινωνίες. Ωστόσο, ακολουθώντας τις νόρμες της Eurostat, θα συνεχίσει να αξιοποιεί τις χρεώσεις τιμοκαταλόγου βάσει του οποίου διαθέτουν τις υπηρεσίες τους οι εταιρείες του κλάδου. Η μελέτη της Ovum, για τις χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, έγινε για λογαριασμό της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) και ήρθε ως απάντηση σε άλλες μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ, που παρουσίαζαν τη χώρα μας ως την ακριβότερη στην παροχή υπηρεσιών κινητής, τόσο εντός Ε.Ε. όσο και εντός ΟΟΣΑ. Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας υποστήριξε ότι αυτό δεν ισχύει, καθώς οι μελέτες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ βασίστηκαν σε τιμές τιμοκαταλόγου, ενώ στην πράξη οι καταναλωτές είναι δέκτες προσφορών, πολύ χαμηλότερων από τις ονομαστικές χρεώσεις του τιμοκαταλόγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή