Το πετρέλαιο φέρνει πιο κοντά Ρωσία και Σαουδική Αραβία

Το πετρέλαιο φέρνει πιο κοντά Ρωσία και Σαουδική Αραβία

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση έως και 5% οδήγησαν χθες τις τιμές του πετρελαίου Σαουδική Αραβία και Ρωσία, αποφασίζοντας να παρατείνουν το 2019 τη συμμαχία τους για τον έλεγχο της αγοράς πετρελαίου. Ετσι, ύστερα από ένα μήνα συνεχούς υποχώρησης, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σημείωναν χθες άνοδο πάνω από 4% τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων Νέας Υόρκης και Λονδίνου, με το Brent να εκτοξεύεται στα 62,20 δολάρια το βαρέλι. Αργότερα περιορίστηκε η άνοδος και το βράδυ το αργό ΗΠΑ κυμαινόταν στα 52,97 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 61,61 δολάρια το βαρέλι.

Μέχρι στιγμής η τόνωση που έχει λάβει η αγορά είναι κυρίως ψυχολογικής φύσης, καθώς καμία από τις δύο υπερδυνάμεις του πετρελαίου δεν έχει ακόμη δεσμευθεί επισήμως για το ποια θα είναι τα επίπεδα της παραγωγής της τους επόμενους μήνες. Επίκειται, άλλωστε, την Πέμπτη η σύνοδος του ΟΠΕΚ στη Βιέννη όπου αναμένεται να ληφθούν επισήμως οι σχετικές αποφάσεις. Είναι, πάντως, σαφείς οι προθέσεις των δύο χωρών. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Μπουένος Αϊρες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως «δεν υπάρχει τελική απόφαση για το ύψος της παραγωγής αλλά θα λάβουμε απόφαση μαζί με τη Σαουδική Αραβία». Υπογράμμισε, επίσης, πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να παρακολουθούν την κατάσταση στην αγορά και να αντιδράσουν γρήγορα». Από πλευράς Σαουδικής Αραβίας, άλλωστε, το Ριάντ ανακοίνωσε μέσω του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ότι είχε επαφές με τη Μόσχα στο περιθώριο του G20 σχετικά με την «επαναφορά της ισορροπίας» στην αγορά πετρελαίου.

Τελευταία, άλλωστε, και μετά τη συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών του «μαύρου χρυσού», το Ριάντ έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης της παραγωγής. Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε στο Reuters πως η κυβέρνηση Πούτιν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των ρωσικών πετρελαϊκών κολοσσών για να συζητήσουν την ανάγκη για μείωση της παραγωγής. Από τη στιγμή που συμφωνούν οι δύο σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, η σύνοδος του ΟΠΕΚ είναι σχεδόν διαδικαστικής φύσης και η συναίνεση των υπόλοιπων χωρών-μελών του διεθνούς καρτέλ σχεδόν τυπικό ζήτημα. Αυτό διεφάνη, άλλωστε, την Κυριακή, όταν ο Σουχαΐλ αλ Μαζρούεϊ, πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε αισιόδοξος πως το διεθνές καρτέλ θα καταλήξει σε συμφωνία «για μείωση της παραγωγής ώστε να διασφαλισθεί η σταθερότητα στην αγορά και να παραμείνουν μαζί οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του ΟΠΕΚ και εκτός ΟΠΕΚ».

Προ ημερών, συμβουλευτικό σώμα του ΟΠΕΚ επισήμανε στα μέλη του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου ότι υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα στην αγορά και συνέστησε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα επίπεδα του Οκτωβρίου. Μια μείωση της παραγωγής πετρελαίου, πάντως, μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου που έχει ασκήσει πιέσεις στον παραδοσιακό σύμμαχο της υπερδύναμης, το Ριάντ, ζητώντας φτηνό πετρέλαιο. Αυτός ήταν, άλλωστε, και ο λόγος που Σαουδική Αραβία και Ρωσία είχαν αυξήσει την παραγωγή τους σε επίπεδα-ρεκόρ τους τελευτάιους μήνες. Ζητούμενο ήταν να ανταποκριθούν στο αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και να επωφεληθούν από την επαναφορά του εμπάργκο κατά του Ιράν και τον συνεπακόλουθο αποκλεισμό του ιρανικού πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά. Με τον Αμερικανό πρόεδρο συντάχθηκε, άλλωστε, ζητώντας φτηνό πετρέλαιο στη σύνοδο του G20 ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν, που αντιμετωπίζει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας εξαιτίας της ανόδου των τιμών της βενζίνης.

Το Κατάρ αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ

Μικρής πρακτικής σημασίας αλλά μεγάλου συμβολικού βάρους είναι η απόφαση του Κατάρ να εγκαταλείψει τον ΟΠΕΚ τον επόμενο μήνα. Η παραγωγή του σε πετρέλαιο είναι από τις μικρότερες μεταξύ των χωρών-μελών του διεθνούς καρτέλ, καθώς δεν υπερβαίνει το 2% του συνόλου. Ο ρόλος του στον ενεργειακό χάρτη ενισχύεται, όμως, από τη μεγάλη παραγωγή του σε φυσικό αέριο. Το 2017, η μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής ήταν πρώτη στον κόσμο σε εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η απόφασή της αποτελεί ακραία περίπτωση διένεξης ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, καθώς από τον Ιούνιο του 2017 της έχουν επιβάλει πολιτικό και οικονομικό αποκλεισμό τέσσερις αραβικές χώρες: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Αίγυπτος. Σύμφωνα, πάντως, με τον υπουργό Πετρελαίου Σαάντ αλ Καάμπι, η απόφαση να αποχωρήσει το Κατάρ από το διεθνές καρτέλ δεν σχετίζεται με τον αποκλεισμό. Την ίδια στιγμή, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές την αποδίδουν στην αποδυνάμωση του ρόλου του ΟΠΕΚ. Οπως επισημαίνουν, τα τελευταία δύο χρόνια συνδιαμορφώνει πλέον η Ρωσία τις αποφάσεις του διεθνούς καρτέλ. Πολύ νωρίτερα είχε φανεί, όμως, πως ο ΟΠΕΚ έχανε τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, καθώς έφθασε στα ύψη η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή