Το 2020 οι πρώτοι φοιτητές Νομικής Σχολής Πατρών

Το 2020 οι πρώτοι φοιτητές Νομικής Σχολής Πατρών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισημοποιήθηκε η ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής στην Ελλάδα, στην Πάτρα. Το ανακοίνωσε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου στην εκδήλωση για τον εορτασμό της 54ης επετείου του ιδρύματος. Μιλώντας στην «Κ», η κ. Κυριαζοπούλου ανέφερε ότι θα ιδρυθεί κατ’ αρχήν μονοτμηματική σχολή, το πρόγραμμα σπουδών της οποίας θα καλύπτει και τις αλλαγές που έχει επιφέρει η τεχνολογία στη νομική επιστήμη, και εύλογα τους νέους τομείς που έχει δημιουργήσει. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η σχολή θα δεχθεί τους πρώτους της φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Το κτίριο στο οποίο θα στεγασθεί αναμένεται να κατασκευαστεί με κονδύλια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, καθώς σχετική δέσμευση φέρεται να έχει αναλάβει, σύμφωνα με την πρύτανη, ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Την απόφαση για τέταρτη νομική σχολή προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στις 5/2/2018 (προκαλώντας πάντως ενστάσεις, τότε) και, όπως έχει πει, δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις τέσσερις πλέον νομικές σχολές, αλλά θα γίνει αναδιανομή τους στις τρεις υπάρχουσες. Κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, στις τρεις Νομικές της χώρας εισήχθησαν συνολικά 1.283 υποψήφιοι (435 στο ΕΚΠΑ, 371 στο ΑΠΘ και 477 στο Δημοκρίτειο Θράκης).

Το αίτημα για ίδρυση Νομικής στην Πάτρα ετέθη για πρώτη φορά το 2002, όταν είχε συγκροτηθεί επιτροπή από νομικούς για να εξετάσει το θέμα. Η επιτροπή είχε κάνει θετική πρόταση, αλλά τελικά το θέμα δεν προχώρησε.

Η ίδρυση της σχολής θα ενταχθεί στο πλαίσιο της υπό συζήτηση απορρόφησης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος από το Πανεπιστήμιο Πατρών. «Το πανεπιστήμιό μας είναι το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα, χωρίς μέχρι τώρα να διαθέτει νομική σχολή, η οποία θα κάλυπτε τη ζήτηση από τους νέους της Νοτιοδυτικής Ελλάδας», παρατήρησε στην «Κ» η κ. Κυριαζοπούλου.

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επίσης, η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ διαμαρτύρεται διότι «το ν/σ για προπονητές και εκπαιδευτές, ιδιωτικά γυμναστήρια κ.λπ., που έθεσε σε διαβούλευση ο υφυπουργός Αθλητισμού Γεώργιος Βασιλειάδης, επιχειρεί να ανοίξει κερκόπορτα στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΑΕΙ, καθώς, μεταξύ άλλων, δίνει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα στους αποφοίτους ΤΕΦΑΑ με τους αποφοίτους των ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ ακόμη και ΕΠΑΛ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή