Γκάφα ολκής στη δικογραφία για το λαθρεμπόριο χρυσού

Γκάφα ολκής στη δικογραφία για το λαθρεμπόριο χρυσού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάρρευση μπορεί να οδηγηθεί το οικοδόμημα του κατηγορητηρίου για την υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού με αποτέλεσμα να απολυθούν όλοι οι κρατούμενοι μεταξύ αυτών και ο Ριχάρδος Μυλωνάς μετά την βεβαίωση από τις αρμόδιες αρχές ότι το αδίκημα της λαθρεμπορίας, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η δικογραφία, δεν υπάρχει.

Η εξέλιξη της υπόθεσης – πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά – ξεκίνησε όταν συνήγορος κατηγορουμένου, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος έθεσε το θέμα του αν έχει βεβαίωση στη δικογραφία από τις τελωνειακές αρχές σύμφωνα με το νόμο ότι οφείλονται δασμοί για την εξαγωγή, νόμιμη η παράνομη, στην Τουρκία.

Εισαγγελέας και ανακριτής απευθύνθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικών και η ΑΔΑΕ ανέλαβε να απαντήσει δίδοντας την απάντηση ότι στις εξαγωγές χρυσού δεν πληρώνονται δασμοί όταν οι εξαγωγές γίνονται στην Τουρκία.

Μετά ταύτα ο συνήγορος του Ριχάρδου Μυλωνά Αλέξης Κούγιας κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης του πελάτη του και οι ανακριτικές αρχές θα αποφανθούν εντός της ημέρας.

Η παράλειψη της βεβαίωσης στη δικογραφία για τη λαθρεμπορία έχει ολέθριες συνέπειες για το σύνολο της υπόθεσης καθώς συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα σοβαρά αδικήματα όπως η εγκληματική οργάνωση και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι ανακριτικές αρχές αναμένεται να προβούν σε απόλυση των κατηγορουμένων που κρατούνται ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευ.Ιωαννίδης μελετά το θέμα μήπως και καταστεί δυνατόν να σωθεί κάτι από την υπόθεση που διαθέτει εκ των πραγμάτων, σοβαρές ενδείξεις παράνομης δράσης, αλλά η δικογραφία χτίστηκε με «τα πόδια».

Το θέμα με τη δικογραφία της λαθρεμπορίας χρυσού, που βασίστηκε σε μάρτυρα, αντί για έγγραφο που απαιτεί ο νόμος, θέτει μείζονα θέματα νομιμότητας τόσο για τις αστυνομικές όσο και για τις δικαστικές αρχές που χειρίστηκαν το θέμα ενώ θίγονται θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου, την εμπιστοσύνη των πολιτών στις διωκτικές αρχές και το σοβαρότερο.

Οδηγούν σε ατιμωρησία εκείνους, όπως τους μετέχοντες στο συγκεκριμένο κύκλωμα, με τα λάθη και τις τραγικές παραλείψεις των διωκτικών αρχών.

Εντός της ημέρας αναμένεται η απόλυση των κατηγορουμένων που κρατούνται στις φυλακές για την υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στη υπόθεση που φαίνεται ότι αποτέλεσε προχειροκατασκευή των διωκτικών αρχών.

Αλ. Κούγιας: «Σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι θα είναι ελεύθεροι»

«Μας κάλεσε η κυρία ανακρίτρια η οποία  προς τιμή της,  μας ανακοινώσε ότι από χθες το μεσημέρι, με επιμέλεια της, κατάφερε να προκαλέσει αντίδραση από ΑΑΔΕ, που είναι η μόνη αρμόδια για να βεβαιώνει τελωνειακές παραβάσεις», ανέφερε ο κ. Κούγιας και συνέχισε:

«Κατόπιν αυτού ενεργοποίησε αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία για αποφυλάκιση. Το βέβαιο είναι ότι σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι θα είναι ελεύθεροι. Αυτό είναι μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δικαιοσύνη για ιδιοτελείς σκοπούς αλλά η δικαιοσύνη δίνει απαντήσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτεπαγγέλτως η δικαιοσύνη στραφεί βάρος αυτών που δημιούργησαν αυτή τη φαρσοκωμωδία».

«Είναι μία κακή νομική τροφή από μία ακατάλληλη αστυνομική κουζίνα», δήλωσε ο δικηγόρος, Δημήτρης Κακόγιαννος, ενώ από την πλευρά του, ο Επαμεινώνδας Παπαδέας σημείωσε: «Με μία κακή, πρόχειρη και κατασκευασμένη δικογραφία, μία μητέρα δύο ανήλικων βρίσκεται σήμερα προφυλακισμένη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή