«Από το 2015 δέχομαι κλήσεις»

«Από το 2015 δέχομαι κλήσεις»

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν μιλάει για την Ορχήστρα των Χρωμάτων, ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του μουσικού συνόλου που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις, δεν κρύβει την απογοήτευση και τον θυμό του: «Από το 2015 δέχομαι κλήσεις στα ποινικά δικαστήρια για την απόδοση εισφορών που ουδέποτε έχω εισπράξει. Εν συνεχεία υπέστην πράξη αναγκαστικής κατάσχεσης ποσού 81.000 ευρώ επί ακινήτου μου, πράξη καθαρά αντισυνταγματική και ακατανόητη, η οποία έχει προσβληθεί με ανακοπή που δικάζεται τον Μάρτιο του 2019 από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών».

Ο γνωστός δικηγόρος την Παρασκευή 7/12 θα δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για ένα μικρό τμήμα οφειλών της Ορχήστρας των Χρωμάτων προς το ΙΚΑ. Δεν είναι η πρώτη φορά. Είχε δικαστεί ερήμην σε 13 μήνες. Το 2014, μάλιστα, έγινε κατάσχεση του λογαριασμού που τηρούσε στην Εθνική Τράπεζα με τη μητέρα του. Ολα αυτά για έναν πολιτιστικό φορέα που χαροπαλεύει.

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων ιδρύθηκε το 1989 με ένα πρόγραμμα αντισυμβατικό. Ο κορυφαίος συνθέτης δεν ήθελε να προβάλει το προσωπικό έργο, αλλά, όπως έχει δηλώσει ο Μίλτος Λογιάδης, «να ανοίξει τα αυτιά του κοινού σε καινούργιες ιδιαίτερες μουσικές». Ηταν φιλόδοξο και δύσκολο το εγχείρημα του Μάνου Χατζιδάκι, λέει σήμερα στην «Κ» ο Γιώργος Στεφανάκης. «Χρονοβόρο, κοπιαστικό και πολυδάπανο. Παρ’ όλους τους ενδοιασμούς των φίλων του, κυρίως του Νίκου Γκάτσου, προκειμένου να αποφύγει μια γραφειοκρατική περιπέτεια, ο Χατζιδάκις δεν έκανε πίσω. Ετσι γεννήθηκαν με το ελληνικό Δημόσιο η Ορχήστρα των Χρωμάτων αρχικά και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και αργότερα, αμέσως μετά τον θάνατο του συνθέτη, έγινε ΝΠΙΔ από το υπουργείο Πολιτισμού επί Θάνου Μικρούτσικου. Το Δ.Σ. διορίστηκε από το ΥΠΠΟ, καθώς και η ετήσια επιδότηση από το ΥΠΠΟ κάλυπτε όλες τις τρέχουσες δαπάνες».

Οι Γιώργος Κουρουπός και Μίλτος Λογιάδης, στενοί συνεργάτες του Χατζιδάκι, ανέλαβαν τον προγραμματισμό και τη διεύθυνση, όμως η ανέφελη περίοδος τερματίζεται το 2008. Η καθυστέρηση της επιχορήγησης τη βάζει σε περιπέτειες. Ο Γ. Στεφανάκης στις 14/4/2008 υπέβαλε την παραίτησή του στον τότε υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη μέσω της στήλης «Σημειωματάριο» της Ελένης Μπίστικα, στη «Καθημερινή», διαμαρτυρόμενος για τα χρόνια οικονομικά προβλήματα. Εντέλει το υπουργείο αναλαμβάνει τη στήριξη της ορχήστρας με τμηματικές καταβολές. Η κρίση κλιμακώνεται το 2010 με την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή Γ. Κουρουπού, ακολουθεί απεργία των μουσικών, ματαιώσεις συναυλιών και η παραίτηση του μαέστρου Μίλτου Λογιάδη (εκτελούσε και χρέη διευθυντή), ο οποίος δήλωσε τότε: «Δεν ξανασηκώνω τα χέρια μου να διευθύνω όταν ο μουσικός είναι απλήρωτος».

Τι έκανε το υπουργείο Πολιτισμού; «Το 2012 δόθηκε μέρος της επιχορήγησης. Δηλαδή 250.000 ευρώ από το 1.600.000 που ήταν το συμφωνηθέν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί η ετήσια επιδότηση 300.000 ευρώ που μας έδινε η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Εφόσον δεν μας έδινε το υπουργείο την επιχορήγηση, δεν μπορούσε να μας επιχορηγήσει και η Στέγη. Το 2013 το υπουργείο δεν μας έδωσε τίποτα». Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής αναλαμβάνει τον Μάιο του 2014 ο μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου.

Φιλί ζωής

«Ενα φιλί ζωής δόθηκε επί υπουργίας του Κώστα Τασούλα το 2014, με μια επιδότηση 300.000 ευρώ που ρύθμιζε τα χρέη σε εκατό δόσεις, ασφαλιστικές εισφορές – εφορία», λέει ο Γ. Στεφανάκης, υπογραμμίζοντας ότι το 2015 η Ορχήστρα των Χρωμάτων δεν χρηματοδοτήθηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων και να καταστούν τα χρέη ληξιπρόθεσμα. Σε επιστολή του (28/9/2015) προς τον τότε υπουργό Αριστείδη Μπαλτά τόνιζε πως ο φορέας «δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την επιχορήγηση του ΥΠΠΟ», ότι «όλο αυτό το διάστημα συσσωρεύονται χρέη και υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ και τους συνεργάτες» και πρότεινε, στην περίπτωση που το υπουργείο αδυνατεί να επιχορηγήσει την ορχήστρα, «ως μοναδική επιβεβλημένη και σώφρονα λύση να οδηγηθούμε στη διάλυση του φορέα αυτού. Ο κ. Μπαλτάς δεν μου απάντησε ποτέ, ούτε στην παραίτηση που έστειλα στις 5/11/2015».

Οπως ο Κώστας Γεωργουσόπουλος ταλαιπωρείται για τα χρέη του Θεατρικού Μουσείου, έτσι και ο Γ. Στεφανάκης από το 2015 δέχεται κλήσεις στα ποινικά δικαστήρια. Διασυρμός, ταλαιπωρία, δικαστικά έξοδα, κατασχέσεις, δεσμεύσεις λογαριασμού, λέει πικραμένος.

Τι συμβαίνει σήμερα; «Δεν υπάρχει καλλιτεχνικός διευθυντής, δεν υπάρχει έδρα της ορχήστρας, γραφεία, μουσικοί, διοικητικό προσωπικό, λογιστήριο. Το αρχείο της Ορχήστρας των Χρωμάτων το έχει περισώσει ο Γιώργος Χατζιδάκις (γιος του κορυφαίου συνθέτη), ενώ τα μουσικά όργανα είναι σε μια αποθήκη από την οποία δεν μπορούμε να τα πάρουμε γιατί οφείλουμε ενοίκια». Πρέπει όμως να τακτοποιηθούν και τα χρέη προς τους εργαζομένους. Τις επόμενες ημέρες, ο Γ. Στεφανάκης θα υποβάλει εκ νέου την παραίτηση του στην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή