«Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό. Είναι οι άνθρωποι, εσείς και εγώ»

«Η παράσταση δεν είναι φώτα, δεν είναι σκηνικό. Είναι οι άνθρωποι, εσείς και εγώ»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρεμιέρα ήταν λαμπρή. Από την κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου πέρασε (σχεδόν) όλο το ελληνικό θέατρο. Και ο σκηνοθέτης, ο Δημήτρης Μαυρίκιος, τους αντάμειψε με μια παράσταση πάνω στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Λουίτζι Πιραντέλο, «καταθέτοντας» στη σκηνή την αγάπη του για τους φίλους-ηθοποιούς που πορεύθηκαν μαζί του σε ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της θεατρικής διαδρομής του. Γιατί «η παράσταση δεν είναι φώτα / δεν είναι σκηνικό / είναι οι άνθρωποι / εσείς και εγώ», όπως λέει ο Πιραντέλο στο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε». «Πρόκειται για το απόλυτο έργο θεάτρου εν θεάτρω (ή μάλλον θεάτρου εν θεάτρω εν θεάτρω), το οποίο τολμώ να χαρακτηρίσω ως το “κρυφό” αριστούργημα του Πιραντέλο», σημειώνει ο Μαυρίκιος.

Ετσι, η Λυδία Φωτοπούλου, η Ιουλιέτα στην παράσταση του σαιξπηρικού έργου που ανέβηκε 30 χρόνια πριν στην ίδια σκηνή σε σκηνοθεσία Μαυρίκιου, ξαναβρίσκεται στον ίδιο χώρο, και καλείται να τραβήξει το κάλυμμα ενός αγάλματος. «Αχ, τι μου θύμισες τώρα», λέει η Λυδία στον φίλο της Δημήτρη, όταν βλέπει το γλυπτό με τον εαυτό της ως Ιουλιέτα αγκαλιά με τον Ρωμαίο-Πέτρο Δαμουλή στην παράσταση του 1988.

Στην παράσταση βρίσκεται και η Ράνια Οικονομίδου, μία ακόμη στενή συνεργάτρια του κ. Μαυρίκιου. Ποιος ξεχνά τον «Γυάλινο κόσμο» στο θέατρο Εμπρός το 1998; Επίσης, νωπές ακόμη οι μνήμες από τη συμμετοχή της στην παράσταση «Πάπισσα Ιωάννα – Αναζητώντας την ηρωίδα του Ροΐδη» του Δ. Μαυρίκιου, στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2014. Στην τελευταία αυτή παράσταση ξεχώρισε η Γιούλικα Σκαφιδά, η οποία παίρνει το γαϊτανάκι και εντυπωσιάζει. Το ανδρικό γαϊτανάκι κρατούν ο σπουδαίος Γιάννης Βογιατζής και ο Νίκος Καραθάνος, που ερμηνεύει κινηματογραφημένα τον διάσημο «Ταχυδρόμο». Επίσης, η μουσική του Μάνου Χα-τζιδάκι από την πρώτη παράσταση του 1961 στο Θέατρο Αθηνών, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυράτ, δίνει έναν τόνο γλυκιάς ανάμνησης αφού… πόσες φορές ο «Ταχυδρόμος» έχει ακουστεί στο ραδιόφωνο από τη φωνή της Ζωής Φυτούση!

«Καθώς το πρωτότυπο έργο αγνοεί εκ των πραγμάτων τις προσωπικότητες των μελλοντικών ερμηνευτών του, ο εκάστοτε δραματουργός καλείται να το “επανασυγγράψει” βασιζόμενος στους χαρακτήρες των ηθοποιών του θιάσου, που θα αυτοσχεδιάσει», λέει ο κ. Μαυρίκιος, που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, η Ρένη Πιττακή, ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος, η Μαρία Κατσιαδάκη, η Βέρα Κρούσκα, η Υβόννη Μαλτέζου, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ήταν ορισμένοι από όσους κινήθηκαν μεταξύ των θεατών χαμηλόφωνα, την ίδια στιγμή που τα φλας άστραφταν για τις ανάγκες της επίσημης πρεμιέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή