H λίστα του καλοφαγά

12' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

34 ονομαστές κουζίνες της ελληνικής επαρχίας για να φάτε και να πιείτε με τους συνταξιδιώτες σας.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Θωμάς: Εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας, που διατηρεί τον τίτλο της ταβέρνας, προς τιμήν του παππού, που πρωτοάνοιξε την επιχείρηση το 1970. Στη μεγαλοπρεπή ξύλινη σάλα με τα σκαλιστά έπιπλα σερβίρονται τα πιάτα της οικογένειας Πασπάλη, που επιλέγει προσεκτικά την πρώτη ύλη. Δοκιμάστε αρνί με τραχανά, μοσχαρίσια μάγουλα με παπαρδέλες, αγριογούρουνο μαγειρεμένο με Ξινόμαυρο, σούβλα από ντόπιο rib eye. Διαθέτει κελάρι με πάνω από 500 ετικέτες ελληνικών κρασιών. – Α. ΤΖ.

|| Σκλήθρο Φλώρινας, τηλ. 23860-31080, κλειστά Δευτέρα-Τρίτη.

H λίστα του καλοφαγά-1

Στο εκλεκτό κελάρι του Κοντοσώρου φυλάσσονται πάνω από 200 ετικέτες κρασιών του ελληνικού αμπελώνα.

Κοντοσώρος: Η πλούσια χειμωνιάτικη κουζίνα της Μακεδονίας στην απόλυτα κομψή έκφρασή της. Ο Νίκος Κοντοσώρος είναι ένας εξαιρετικός μάγειρας, που έκανε γνωστό τον τόπο του, το Ξινό Νερό, μέσα από τη γαστρονομία που δημιούργησε ο ίδιος, και δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Μη φύγετε από την περιοχή χωρίς να δοκιμάσετε τις ανοιχτές πίτες, τις σούπες, αλλά και το σουτ μακάλο, μια τοπική συνταγή με μοσχαρίσιους κεφτέδες, φίνα λευκή σάλτσα και σαφράν. – N. Δ.

|| Ξινό Νερό Φλώρινας, τηλ. 23860-81256, κλειστά Τρίτη.

Ναουμίδης: Βραβευμένο εστιατόριο πλάι στη Βεγορίτιδα, όπου θα γευτείτε μεταξύ άλλων εξαιρετική πέστροφα στα κάρβουνα με πουρέ σελινόριζας και σος λεμονιού, σαλάτα με 12 χορταρικά, πιπερόμελο και βατόμουρα ή τη μουστοπιπεριά και το κυδώνι γεμιστό με τυριά. Λίγο μακρύτερα βρίσκεται το γουστόζικο μεζεδοπωλείο τους, όπου θα δοκιμάσετε το χοιρινό λουκάνικο που φτιάχνουν οι ίδιοι και σαλιγκάρια με σκορδοβούτυρο. Επισκεφτείτε όμως και το κτήμα-μονάδα, όπου παράγονται και μεταποιούνται μοναδικά ντελικατέσεν αλείμματα και σάλτσες από τους άξιους αδελφούς Ναουμίδη. – Ο. Χ.

||  Άγιος Παντελεήμονας Φλώρινας, τηλ. 23860-61238, 6974-118850.

Συντροφιά: Οι Ψαράδες είναι το μοναδικό ελληνικό χωριό στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας και αγναντεύουν το Τριεθνές. Αν μάλιστα έχετε κάνει και βαρκάδα στα ασκηταριά της λίμνης, τα έντονα συναισθήματα που γεννά ο τόπος θα ημερέψουν μόνο στη Συντροφιά των αδελφών Χριστιανόπουλου, με το δικό τους τσίπουρο και τοπικές συνταγές: γριβάδι από τη λίμνη με ντομάτα, τσιρόνι λιαστό, φημισμένοι γίγαντες, καπνιστά κρεατικά. – Ο. Χ.

|| Ψαράδες Πρεσπών, Φλώρινα, τηλ. 23850-46107.

Χάραμα: Σε ένα τραπέζι δίπλα στις μεγάλες τζαμαρίες, με θέα το χειμωνιάτικο τοπίο του Βερμίου, θα σας σερβίρουν μοσχαράκι με παστουρμά και κάππαρη, ντολμάδες χοιρινούς με σάλτσα αυγολέμονο, φασόλια τσιγαριστά με τοπικό τυρί μπάτζιο και αυγό, και την περίοδο των γιορτών χειροποίητες πίτες. Το πλούσιο κελάρι έχει κρασιά από τους καλύτερους ελληνικούς αμπελώνες – δοκιμάστε τα τοπικά Ξινόμαυρα. – Α. ΤΖ.

|| Αρκοχώρι Ημαθίας, τηλ. 23320-21125.

Πέτρος: Ένα αναπαλαιωμένο σπίτι, πατρικό των ιδιοκτητών, με ισόγειο που, λόγω περιορισμένου χώρου, λειτουργεί σχεδόν πριβέ (χωράει μόνο ένα μεγάλο τραπέζι) και μια απλή σπιτική σάλα με τζάκι. Εκεί ο Πέτρος ετοιμάζει για εσάς τους τοπικούς φασουλοταβάδες, αρνάκι στη γάστρα, τραχανά, πίτες, λαχανοσαρμάδες. Ακόμα και η γκράπα που θα σας κεράσουν είναι σπιτική, ενώ οι λουκουμάδες απίστευτα αφράτοι. – Ο. Χ.

|| Παλαιός Άγιος Αθανάσιος Πέλλας, τηλ. 23810-31795, τα Σαββατοκύριακα φροντίστε για κράτηση. Από Φεβρουάριο κλειστά Τρίτη ή Τετάρτη.

 

Αυλαίς: Μανιταροπιτάκια, ριζότο μανιταριών, φιλετάκια με σος μανιταριών, ταλιατέλες με βολίτες, η τοπική συνταγή κουρκούτι (χυλός) με μανιτάρια και το φημισμένο πλατό μανιταριών με εφτά-δέκα είδη μαγειρεμένα διαφορετικά. Ορθώς αυτοαποκαλείται «μανιταροταβέρνα», παρότι θα βρείτε και πιάτα χωρίς τους γρεβενιώτικους μύκητες. Δοκιμάστε όσο περισσότερα μπορείτε και αφήστε τον ιδιοκτήτη Θόδωρο Καραγιάννη να σας εξηγήσει γιατί όλοι εδώ αυτοαποκαλούνται «μανιταρόπληκτοι». – Ο. X.

|| Γρεβενά, πλατεία 25ης Μαρτίου 6, τηλ. 24620- 25402, κλειστά Τρίτη.

 

Καστανιές: Πάνω από το χωριό Νικήσιανη του Παγγαίου όρους σάς περιμένουν τραπέζια σε δύο διαφορετικές σάλες με τζάκι η καθεμία και άπλετη θέα στο βουνό. Φιλική, ποιοτική εξυπηρέτηση και ένα πλούσιο μενού με σαλάτες, πίτες, έμφαση στα κρεατικά, όπως κατσικάκι στη γάστρα, και μερακλίδικους τοπικούς μεζέδες, όπως οι τσιγεροσαρμάδες, ένα είδος μεγάλου ντολμά με γέμιση από συκωτάκι και εντόσθια. – Β. Κ.

|| Νικήσιανη Καβάλας, τηλ. 25920-61817, 6974-324938.

Εβόρα: Καλοψημένα κρεατικά, χειροποίητα ορεκτικά και παραδοσιακές ποντιακές πινελιές. Στην Εβόρα, λίγο έξω από το χωριό Μακρυνίτσα, στους πρόποδες του βουνού Μπέλες και κοντά στη λίμνη Κερκίνη, θα ευχαριστηθείτε τις ποντιακές πίτες με χορταρικά και τυρί, τα σουτζουκάκια από βουβαλίσιο κρέας, αλλά και πλήθος επιλογών σε εμφιαλωμένο κρασί. – Λ. Κ.

|| Μακρυνίτσα Σερρών, τηλ. 23270-23395.

ΗΠΕΙΡΟΣ

Μπούτζας: Βρίσκεται στα Πράμαντα και είναι μια κλασική και αγαπημένη χασαποταβέρνα των Τζουμέρκων, με φιλικό περιβάλλον και ζεστή ατμόσφαιρα. Περάστε για βαριές χειμωνιάτικες γεύσεις, όπως αρμόζει στα ορεινά της Ηπείρου: γίδα βραστή, αγριογούρουνο στιφάδο, κοντοσούβλι και κατσικάκι με χόρτα στη γάστρα. – E. A.

|| Πράμαντα Ιωαννίνων, τηλ. 26590-61235.

Δέλφας: Το Μέτσοβο έχει τη χάρη, αλλά το Ανήλιο την καλύτερη ταβέρνα για ψητό κρέας. Ο Δέλφας ήταν ένα μπακάλικο-καφενείο στη δεκαετία του 1960. Μάστορας στο ψήσιμο, ο Κώστας Δέλφας θα σας σερβίρει παϊδάκια αρνίσια-σπεσιαλιτέ, χοιρινό κοντοσούβλι, αρνί ψητό στη σχάρα και λίγους μεζέδες, όπως η παραδοσιακή τυρόπιτα με ντόπια φέτα και το γαλοτύρι. – Ν. Δ.

|| Ανήλιο Ιωαννίνων, τηλ. 26560-41474, ανοιχτά Παρασκευή-Κυριακή και τις αργίες  από τις 13.00.

Astra: Με θέα στους πύργους της Αστράκας, ο Κώστας και ο Σπύρος Τσουμάνης σερβίρουν εδέσματα περιωπής. Το κρέας είναι δικής τους εκτροφής, τα τυροκομικά ντόπια και πολλά από τα λαχανικά από το μποστάνι τους. Νόστιμο ψητό, πίτες με χειροποίητο φύλλο και ένα πιάτο με ρύζι, χόρτα και συκώτι, το «σκωτομπρίαμο», που «τραβάει» Ντεμπίνα, την τοπική αφρώδη ποικιλία κρασιού. – Ν. Δ.

|| Μεγάλο Πάπιγκο Ιωαννίνων, τηλ. 26530-42108, ανοιχτά καθημερινά 13.30-22.00 (κλείνουν λίγες ημέρες τον Φεβρουάριο).

Στα Ριζά: Μία από τις πιο «νόστιμες» ταβέρνες σε όλο το Ζαγόρι, με τοπικές προτάσεις, όπως ψητή μελιτζάνα, προβατίνα στο λαδόχαρτο, βλάχικο (αρνάκι με σάλτσα γιαουρτιού) και, φυσικά, τις περίφημες ηπειρώτικες πίτες. Βρίσκεται έξω από το χωριό Βίτσα, μέσα στη φύση, με απεριόριστη θέα. – Β. Κ.

|| Βίτσα Ιωαννίνων, τηλ. 26530-71550, Παρασκευή έως Τρίτη και καθημερινά τις γιορτές.

Γαστροδρόμιο «εν Ολύμπω»: Ένα εστιατόριο με γεύσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα συνήθη μενού της ελληνικής επαρχίας, τις οποίες θα απολαύσετε σε μια μικρή ανεπιτήδευτη σάλα που διατηρεί όλη την απλότητα και την αμεσότητα της ταβέρνας. Ο ιδιοκτήτης και σεφ Ανδρέας Γάβρης αξιοποιεί δημιουργικά τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές συνταγές, καταλήγοντας σε προτάσεις όπως βελουτέ χορτόσουπα με μους από κατσικίσιο τυρί Ολύμπου και ζυγούρι σιγομαγειρεμένο στον ατμό του με μανιτάρια και κρέμα τυριού. Διαλέξτε ένα καλό μπουκάλι κρασί από την πλούσια και εξαιρετικά ενημερωμένη κάβα του (πάνω από 400 ετικέτες κρασιών και 50 επιλογές σε ποτήρι). – Β. Κ.

|| Λιτόχωρο Πιερίας, τηλ. 23520-21300. Ανοιχτά καθημερινά, ενδείκνυται η κράτηση.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

 

Παπαναστασίου: Η Ελάτη είναι ένας φημισμένος ορεινός προορισμός και το εστιατόριο Παπαναστασίου μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς προσφέρει φαγητό καλομαγειρεμένο και νόστιμο, χωρίς την τσαπατσουλιά που συχνά ταυτίζεται με τον πολύ τουρισμό. Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και σερβίρει αγριογούρουνο γάστρας με ουίσκι και πετιμέζι, μοσχάρι κοκκινιστό με χυλοπίτες και ξηρή μυζήθρα, ρεβιθάδα φούρνου με ταχίνι και κουρκουμά. Ζητήστε να δοκιμάσετε εμφιαλωμένο κρασί από Θεσσαλούς παραγωγούς. – E. A.   

|| Ελάτη Τρικάλων, τηλ. 6932-659910, Παρ.-Κυρ.

Η ταβέρνα του Παναγιώτη: Τα τέσσερα τζάκια είναι αναμμένα, η θέα στο ελατόδασος ανεμπόδιστη, από την κουζίνα μπαινοβγαίνουν τα μαγειρευτά της ημέρας. Ανάμεσά τους αγριογούρουνο κρασάτο με δαμάσκηνα, αρνάκι στη γάστρα και μοσχαράκι του Παναγιώτη με τυριά και λαχανικά, που είναι και η σπεσιαλιτέ του φιλόξενου ιδιοκτήτη. Συνοδεύονται με ντόπιο τσίπουρο ή κρασί – περίπου 40 ετικέτες από όλη την Ελλάδα. – Α. ΤΖ.

|| Περτούλι Τρικάλων, τηλ. 24340-91000.

Το Χάνι: Παραδοσιακή τρικαλινή ταβέρνα που στεγάζεται σε παλιό χάνι του 1918, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί με πολλή φροντίδα. Έχει καλό και προσεγμένο φαγητό: πρασοτηγανιά, μοσχαροκεφαλή ψητή στον φούρνο, μαγειρευτό μαύρο χοίρο με δαμάσκηνο, ντολμαδάκια αυγολέμονο, ριζότο με μανιτάρια Πίνδου, ψαρόσουπα, μοσχαρόσουπα και λοιπές σούπες. Ιδανικό μέρος για οινόφιλους, καθότι έχει πλούσια κάβα, που περιλαμβάνει και τοπικούς παραγωγούς. Ζητήστε να δοκιμάσετε Κτήμα Θεόπετρα, Κτήμα Τσίνα και Κτήμα Λιάκου. – Ε. Α.

|| Τρίκαλα, Πύλης 2, τηλ. 24310-28502.

Τσαρδάκι: Τα τσαρδάκια ήταν ξύλινες κατασκευές όπου γίνονταν ανταλλαγές προϊόντων, σε τοποθεσία της σημερινής λίμνης Πλαστήρα. Ένα από όσα διασώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου στεγάζει την ομώνυμη ταβέρνα, που ανήκει στην ίδια οικογένεια από το 1939. Σερβίρει από ρεβίθια με μελιτζάνες και πικάντικες φακές με λουκάνικο μέχρι παϊδάκια, φασόλια με παστουρμά, τυρόπιτα και πλαστό (χορτόπιτα με καλαμποκάλευρο, χωρίς γλουτένη). – E. A.

|| Τσαρδάκι, λίμνη Πλαστήρα Καρδίτσας, τηλ. 24410-20024, ανοιχτά 12 μ.-8 μ.μ. εκτός Τρίτης.

Φλωρέσι: Νόστιμα πιάτα φτιαγμένα με μαμαδίστικη φροντίδα από την κυρία Ελένη, που ζυμώνει η ίδια ακόμα και το ψωμί. Το χοιρινό σερβίρεται σε πουγκί ή μαγειρεύεται με άγρια κορόμηλα και πορτοκάλι, το μοσχαράκι λιώνει στο πήλινο και η ομώνυμη σαλάτα με κάθε λογής λαχανικά μπαίνει σε βάφλα παρμεζάνας. Πουτίγκα και ρεβανί είναι το κέρασμα, τα οποία είναι επίσης σπιτικά. – Ο. X.

|| Ανθοχώρι Καρδίτσας, τηλ. 24450-41992.

Δροσοσταλιά: Βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της περιφερειακής ενότητας Καρδίτσας και έχει θέα στη λίμνη Σμοκόβου και στον θεσσαλικό κάμπο. Η Δροσοσταλιά αγαπάει την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, και ιδιαίτερα τα κρεατικά, το χοιρινό κότσι, το αρνάκι με λιαστό κρασί, τις σούβλες και τα λουκάνικα. Όποιος θέλει κάτι πιο ελαφρύ μπορεί να δοκιμάσει τις πίτες τους (λαχανόπιτα, χορτόπιτα, κολοκυθόπιτα, ανάλογα με το τι έχουν στην κουζίνα τους). – Ε. Α.

|| Λίμνη Σμοκόβου Καρδίτσας, τηλ. 6982-522593. Ανοιχτά Παρασκευή-Κυριακή 11 π.μ.-11.45 μ.μ.

Το Μεϊντάνι: Πριν από 27 χρόνια, το Μεϊντάνι ήταν η πρώτη ταβέρνα με ψησταριά στη Ζαγορά. Εδώ η ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα Νίκη μαγειρεύει καθημερινό απλό φαγητό, εποχικό και παραδοσιακό, με εδέσματα της ώρας, αλλά και νόστιμα μαγειρευτά. Στο εσωτερικό υπάρχει μια στόφα, πάνω στην οποία κοχλάζει η κατσαρόλα με το βραστό της ημέρας. Δοκιμάστε κοκκινιστό, ριγανοκεφτέδες –χωρίς κιμά, με μυρωδικά και λαχανικά–, κρεάτινα κεφτεδάκια αλλά και τράγο στη λαδόκολλα, τη συνταγή που έχει καθιερώσει τη Νίκη ως μαγείρισσα της Ζαγοράς. – Ν. Δ.

|| Ζαγορά Μαγνησίας, τηλ. 24260-22626.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

H λίστα του καλοφαγά-2

Γιουβέτσι στο πήλινο δίπλα στο τζάκι, στον Μάκκα στα Άγραφα.

Μάκκας: Κατσικάκι κοκκινιστό που λιώνει στο στόμα και μοσχοβολάει… καρότο, κατσικάκι γιουβέτσι στο πήλινο, πιπεράτο και αξέχαστο, πατάτες τηγανητές σαν της γιαγιάς, σαλατικά αληθινά, σπαλομπριζόλα και άλλα κρεατικά, όλα ψημένα αριστοτεχνικά. Και κυρίως όλα από πρώτες ύλες παραγωγής του Κώστα Μάκκα (τυριά και φέτα, αυγά, κρέατα, λαχανικά) και μαγειρέμενα από τον ίδιο με πραγματική φροντίδα. – Ο. Χ.

|| Κρέντης Αγράφων, Ευρυτανία, τηλ. 22370-31350.

 

Πέταλο: Στην ωραία ρουστίκ αίθουσα, με θέα στον Καρπενησιώτη και δίπλα στο τζάκι, θα γευτείτε κυνήγια σε διάφορες συνταγές, όπως το αγριογούρουνο στιφάδο, σουβλιστά κρεατικά, αρνάκι στη γάστρα, απίθανη πέστροφα με βούτυρο στο τηγάνι ή στα κάρβουνα, πλούσιες μοντέρνες σαλάτες, αλλά και άγρια χόρτα που μαζεύουν οι ίδιοι. Για επιδόρπιο σας περιμένει σπιτικό γαλακτομπούρεκο. – Ο. X.

|| Γαύρος Ευρυτανίας, τηλ. 22370-41487, τις καθημερινές ανοιχτά μόνο μεσημέρι.

Κισσός: Σταθερή αξία στη Στενή Ευβοίας από το 1961. Μαστοριά στην ψησταριά και νοστιμότατο κοντοσούβλι, κοκορέτσι και αρνί, εκλεκτά παϊδάκια και άλλα ψητά της ώρας, συνοδευτικά και ντόπιες σπεσιαλιτέ, όπως το τυροπιτάρι. Προσεγμένος διάκοσμος και επαγγελματισμός στο σέρβις. – Β. Κ.

|| Στενή Ευβοίας, τηλ. 22280-51226.

Ζερίκι: Κλασική ρουμελιώτικη ταβέρνα για όσους ξέρουν από καλό κρέας, με ψητά αλλά και μαγειρευτά, πίτες, ντολμάδες. Βρίσκεται στην πλατεία του μισοεγκαταλελειμμένου ομώνυμου χωριού του Ελικώνα (ή Ζερίκι) και είναι από μόνη της λόγος να το επισκεφτείτε. Αν βρείτε την κ. Λούλα κεφάτη, μπορεί να καταλήξετε ακούγοντας δημοτικά τραγούδια στην πιο αυθεντική τους εκτέλεση. Τηλεφωνήστε για κράτηση τραπεζιού, για να βεβαιωθείτε ότι είναι ανοιχτά, και ενημερωθείτε προηγουμένως για την κατάσταση του δρόμου, αν έχει χιονίσει. – Β. Κ.

|| Ελικώνας Βοιωτίας, τηλ. 22610-21993, 24658.

Ο Νίκος: Σφύζει δικαιολογημένα από κόσμο στις γιορτές και υπόσχεται καλό κρέας, μαγειρευτά, σούπες, πίτες και ένα πιάτο με φρεσκοκομμένες πατάτες και αυγά, που γίνεται ανάρπαστο. Έχει καθιερωθεί ως ταβέρνα-προορισμός στην ευρύτερη περιοχή του Παρνασσού, οπότε η κράτηση –ειδικά τις ημέρες των γιορτών– είναι απαραίτητη. – Β. Κ.

|| Επτάλοφος Παρνασσού, τηλ. 22340-61456.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΑντιΠείνα: Οι Σχίνοι είναι ένα πολύ όμορφο χωριό της Ζαχάρως και η ψησταριά ΑντιΠείνα το ιδανικό στέκι για τους κρεατοφάγους. Τον χειμώνα σερβίρονται λίγα αλλά εκλεκτά πιάτα: κόκορας με χυλοπίτες (κατά παραγγελία), κοτόπουλο με κόκκινη, λίγο πικάντικη, σάλτσα, τσιγαρίδα (χοιρινό παστό), αλλά και μπακαλιάρος σκορδαλιά και σαλάτα ανάμεικτη με κατσαρό λάχανο, λιαστή ντομάτα και ξηρούς καρπούς. Έχουν δικό τους χύμα ροζέ κρασί. – E. A.

|| Σχίνοι Ηλείας, τηλ. 26250-33035, ανοιχτά Παρασκευή βράδυ, Σάββατο, Κυριακή μεσημέρι.

Ζέρζοβα: Ο Γιάννης και η Βαγγελιώ έχουν δική τους φάρμα και μποστάνι και ό,τι δοκιμάσετε στην ταβέρνα τους είναι φτιαγμένο με μεράκι. «Ό,τι παράγουμε μαγειρεύουμε», λένε χαρακτηριστικά. Το ψωμί είναι ζυμωτό και τα κρεατικά λουκούμι, αφού ψήνονται στον ξυλόφουρνο. Κοκόρια με χυλοπίτες και προβατίνα στη λαδόκολλα, αρνάκι λαδορίγανη, μοσχαράκι κοκκινιστό και πίτες με άγρια χόρτα ή κολοκύθι – όλα είναι πεντανόστιμα. – O. Χ.

|| Παναγία Αρκαδίας, τηλ. 27950-31753, ανοιχτά Παρασκευή έως και Δευτέρα.

Χρώματα: Με πανοραμική θέα στον λακωνικό κάμπο, το παλιό καφενείο μετατράπηκε σε εστιατόριο με γούστο στη διακόσμηση και άποψη στην κουζίνα. Δοκιμάστε κουνέλι κοκκινιστό με χειροποίητο λαζάνι και μπεσαμέλ γραβιέρας Ταϋγέτου, πανσέτα σιγοψημένη στον φούρνο με χαρουπόμελο, ορτύκια από το δικό τους εκτροφείο στη σχάρα ή σε πιτάκια με σιρόπι κρασιού και σταφίδες, με τη φροντίδα του σεφ Γιάννη Κουτσώνη. Για το τέλος, εξαιρετική πορτοκαλόπιτα και εκμέκ με κρέμα μαστίχα και γλυκό κουταλιού κίτρινη κολοκύθα. – Ο. Χ.

|| Πικουλιάνικα Μυστρά, τηλ. 27310-23995, ανοιχτά Τετάρτη έως και Σάββατο βράδυ. Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι.

Τρίκρηνα: Κλασική χασαποταβέρνα, αλλά με μοναδικής νοστιμιάς κρεατικά. Τα ζώα βόσκουν στα οροπέδια και στις πλαγιές του Φενεού και οι ιδιοκτήτες διαθέτουν και κρεοπωλείο ακριβώς δίπλα, από όπου μπορείτε να αγοράσετε κρέας. Μη χάσετε την καλοψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα γάλακτος, τα παϊδάκια, το μπιφτέκι, αλλά και τη σπιτική χορτόπιτα. – Λ. Κ.

|| Μεσινό Κορινθίας, τηλ. 27470-41033.

Bαρβιτσιώτης: Αρνί γκιούλμπασι σιγοψημένο στη λαδόκολλα, σαλάτα με παξιμάδια χαρουπιού και αρνάσι –όπως λέγεται ένα τοπικό μείγμα γιαουρτιού με φέτα–, ψητά της ώρας και πηγαία φιλική υποδοχή. Μία από τις πιο γνωστές ταβέρνες των Καλαβρύτων από το 1973. – Β. Κ.

|| Καλάβρυτα Αχαΐας, τηλ. 26920-22049, 6974-751664, ανοιχτά καθημερινά μόνο το μεσημέρι, Σαββατοκύριακα και γιορτές έως αργά το βράδυ.

ΚΡΗΤΗ

H λίστα του καλοφαγά-3

Υπό το φως των κεριών, χωρίς ηλεκτρικό, σερβίρεται το φαγητό στον Γιάννη, στο Κυπαρίσσι. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΛΑΣ ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ)

Γιάννης: Μενού δεν υπάρχει. Εδώ δεν υπάρχει ρεύμα. Από άποψη ανάβουν μόνο κεριά. Λιγοστά τραπέζια, στριμωγμένα σε ένα μικρό καμαράκι γεμάτο βαρέλια με κρασί, από τα οποία γεμίζεις απευθείας. Και όμως, εδώ μέσα έχουν χωρέσει «χίλιοι καλοί» σε μνημειώδη γλέντια. Ο Γιάννης Σωμαράκης είναι και μουσικός, αλλά ο ίδιος μαγειρεύει κιόλας. Κατσικάκι οφτό συνήθως, παϊδάκια, κατσίκα κοκκινιστή, γαμοπίλαφο, αληθινές πατάτες τηγανητές ή ό,τι άλλο υπάρχει θα σας σερβιριστεί δίχως να ερωτηθείτε. Μην πείτε «όχι» σε τίποτα. – Ο. Χ.

|| Κυπαρίσσι Ηρακλείου, τηλ. 6946-969971, ανοιχτά καθημερινά, βράδυ, εκτός από Δευτέρα και Τρίτη. Σαββατοκύριακο και μεσημέρι.

Ντουνιάς: Όλα τα φαγητά ψήνονται στη φωτιά, πάνω στα κάρβουνα. Αυτή η ιδιοτυπία στην ταβέρνα του μάγειρα Στέλιου Τρυλιράκη, που θέλησε να προσεγγίσει με έναν αρχέγονο τρόπο την τοπική γαστρονομία, έχει καθιερώσει την επιχείρησή του ως προορισμό. Υπάρχει ένα μικρό κτήμα με χώρο όπου ζουν και βόσκουν κάποια οικόσιτα, διατηρεί και μποστάνι και τα κηπευτικά είναι κατά κύριο λόγο παραγωγής του. Μεταξύ άλλων, θα ευχαριστηθείτε το ντόπιο ψητό κρέας και θα γευτείτε ίσως τις νοστιμότερες τηγανητές πατάτες που έχετε φάει. – Ν. Δ.

|| Δρακώνα Χανίων, τηλ. 28210-65083, Τετάρτη- Κυριακή 11.00-18.00.

Αρχαία Λάππα: Για να πας, πρέπει να σου το έχουν «σφυρίξει» οι ντόπιοι. Γιατί η μικρή οικογενειακή ταβέρνα βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Αργυρούπολη, εκτός τουριστικού χάρτη. Φτάνεις συστημένος, με λίγα λόγια, και φεύγεις όχι απλώς χορτάτος, αλλά ευτυχής: χοχλιοί και περιποιημένες σαλάτες για το ξεκίνημα, ωραιότατα μαγειρευτά και καλοψημένα κρεατικά για τη συνέχεια, όλα από διαλεχτές πρώτες ύλες και φτιαγμένα με αγάπη. – Α. Μ.

|| Αργυρούπολη Ρεθύμνου, τηλ. 28310-81004, ανοιχτά Σάββατο και Κυριακή, καθημερινές κατόπιν συνεννόησης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ταβέρνες λειτουργούν καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ. Όπου ισχύουν διαφοροποιήσεις, αναφέρονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή