Αναζητώντας τον πατέρα

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 1965 η Λιβ Ούλμαν ερωτεύθηκε τον Ιγκμαρ Μπέργκμαν, που ήταν γνωστός για τη γοητεία που ασκούσε στις γυναίκες. Η Λιν, η μικρότερη από τα εννέα παιδιά του μεγάλου Σουηδού σκηνοθέτη, γεννήθηκε εκτός γάμου και γι’ αυτό πήρε το επώνυμο της μητέρας της, Ούλμαν. Η μικρή Λιν είναι πλέον μια δημιουργική συγγραφέας. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της, που μόλις κυκλοφόρησε στη Γαλλία –τον προσεχή Ιανουάριο θα εκδοθεί στα αγγλικά– έχει τίτλο «Le Registre de l’inquiétude» (Το αρχείο της ανησυχίας). Μιλάει για αυτή την πολύτιμη σχέση πατέρα – κόρης μέσα από τα προσωπικά βιώματά της. Είναι μια ελεγεία για τη μνήμη και την απώλεια, την τέχνη, τη σημασία του να είσαι παιδί και τη σημασία του να γερνάς. Η ιδέα για τη δημιουργία του βιβλίου ανήκε στον ίδιο τον Μπέργκμαν, που, πλησιάζοντας τα 80 του χρόνια και νιώθοντας ότι η μνήμη του εξασθενούσε, θέλησε να μιλήσει στην κόρη του για όλα. Εκείνη ρωτούσε, εκείνος απαντούσε. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο ίδιο σπίτι, στα παράλια της Βαλτικής, όπου η Λιν Ούλμαν περνούσε ως παιδί τις καλοκαιρινές διακοπές της. Τελικά επεξεργάστηκε το υλικό οκτώ χρόνια αργότερα – ο Μπέργκμαν είχε φύγει από τη ζωή και η κόρη του αναστοχάστηκε το παρελθόν σε μια αστεία και σπαρακτική ιστορία.

Οχι άλλο πλαστικό!

Eξαλλο έκανε τον Βρετανό συγγραφέα Martin Dorey η απόφαση της αμερικανικής εταιρείας που έχει αναλάβει τη διανομή του νέου βιβλίου του στις ΗΠΑ να το τυλίξει με πλαστικό, παρά το γεγονός ότι φέρει τον τίτλο «Νο. Μore. Plastic» («Οχι άλλο πλαστικό»). «Καταβάλαμε προσπάθεια για να δημιουργήσουμε ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον βιβλία που έχουν εκδοθεί ποτέ», πόσταρε στο Instagram ο οργισμένος συγγραφέας, που το 2009 δημιούργησε την εκστρατεία «Καθαρές παραλίες σε δύο λεπτά». «Με θλίβει πράγματι το γεγονός ότι είμαστε τόσο έξυπνοι, αλλά τόσο χαζοί», προσέθεσε. «Ακυρώνει όλη μας τη σκληρή δουλειά και αποδεικνύει για άλλη μία φορά πως χρησιμοποιούμε πλαστικό με τα μάτια κλειστά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή