Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Διαχρονικά βέλη από τον Κικέρωνα

Κύριε διευθυντά
Διαβάζοντας το «Περί καθηκόντων» του Κικέρωνα στη λαμπρή απόδοση του Δ. Χαλκωματά (ΜΙΕΤ 2017), συναντώ τόσες σωστές και επίκαιρες πολιτικές διαπιστώσεις, ώστε είναι μεγάλος ο πειρασμός να τις παραθέσω: «Πίσω από αυτή τη γενναιοδωρία τους ωστόσο κρύβεται πολλές φορές ένα πάθος για αρπαγή και για άδικη οικειοποίηση, ώστε να εξοικονομούν αποθέματα για μελλοντικές παροχές προς τον λαό». (σ.121) «Πρέπει επίσης να προσέχουμε ώστε η ποινή να μην είναι βαρύτερη από το φταίξιμο, και ακόμα για τους ίδιους λόγους να μην τιμωρούνται μερικοί, ενώ άλλοι να μην προσάγονται καν». (σ. 154) «Επιπλέον πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε να αποφεύγεται η επιβολή φόρου ιδιοκτησίας – πράγμα που από τους προγόνους μας εφαρμοζόταν εξαιτίας της αδυναμίας του δημοσίου ταμείου και των συνεχών πολεμικών αναμετρήσεων». (σ. 272) «Αυτός είναι ο δίκαιος τρόπος να μεταχειρίζεσαι τους συμπολίτες σου και όχι, όπως το είδαμε ήδη δύο φορές, να μπήγεις το δόρυ της δημοπρασίας στην αγορά και να υπάγεις τις περιουσίες των πολιτών στις φωνές του κήρυκα». (σ. 279) «Τα ήθη είναι διαφθαρμένα και  ανήθικα, επειδή λατρέψαμε το χρήμα». (σ. 270)

Φανης Κακριδης, Φιλόλογος

Θεραπεία χειρότερη από την ασθένεια

Κύριε διευθυντά
Με αφορμή το σχέδιο νόμου «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – προπονητές και εκπαιδευτές – ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις», το οποίο η κυβέρνηση κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση διάρκειας 10 ολόκληρων ημερών(!), ο υφυπουργός Αθλητισμού  Γ. Βασιλειάδης τόνισε πρόσφατα: «Ο νόμος κινείται σε μία κατεύθυνση σωστή και ορθολογική».

Δυστυχώς δεν συμμερίζομαι την καθησυχαστική άποψη του κ. Βασιλειάδη. Τα 113 άρθρα του σχεδίου δημιουργούν ένα χαοτικό σύνολο, κατεβάζοντας τον πήχυ σε πολλά κρίσιμα σημεία και ανακατεύοντας, μεταξύ άλλων, το τρις αμαρτωλό ποδόσφαιρο και τα στοιχήματα, με τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, δίνεται το δικαίωμα στις «σχολές» της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των Αθλητικών Ομοσπονδιών να υποκαθιστούν τα ελληνικά πανεπιστήμια και να εκδίδουν, μέσω ταχύρρυθμων σεμιναρίων, άδειες άσκησης επαγγέλματος, χωρίς να προβλέπεται το πώς (και από ποιους) πιστοποιείται η παιδαγωγική και επιστημονική επάρκεια των ως άνω φορέων. Οταν δε έρχεται η ώρα της σύνθεσης του Δ.Σ. (άρθρο 4), το οποίο θα επιφορτιστεί με την εφαρμογή του νόμου, τότε γίνεται ξεκάθαρο το χαμήλωμα του πήχυ, για να σιγουρευτούμε ότι το ψάρι πράγματι βρωμάει από το κεφάλι. Ως χρόνια ασθενής ο αθλητισμός, όντως χρήζει γενναίας εξορθολογιστικής θεραπείας. Εντούτοις, αν και δεν έχω λόγους να αμφισβητήσω τις καλές προθέσεις των 14 υπουργών και υφυπουργών που υπογράφουν τον εν λόγω νόμο, πολύ φοβάμαι ότι δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη υπάρχουν. Με άλλα λόγια, η θεραπεία είναι χειρότερη από την ασθένεια!

Γιαννης Κουτεντακης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Πίκρα, οργή από μια παλαιά «πολυτεχνίτισσα»

Κύριε διευθυντά
Δεν υπάρχει, πιστεύω, Ελληνας πολίτης που να μην αγανάκτησε παρακολουθώντας από την τηλεόραση και φέτος τα επεισόδια της 17ης Νοεμβρίου. Οι αλήτες - κουκουλοφόροι με την ακραία παράνομη συμπεριφορά τους έχουν σχέση με τους φοιτητές ή άλλους Ελληνες που ξεσηκώθηκαν κατά της δικτατορίας υπερασπιζόμενοι την ιδέα της δημοκρατίας και την κανονική λειτουργία του ελληνικού κράτους; Εχουν σχέση οι βόμβες, τα χημικά αέρια, οι φωτιές και οι καταστροφές με την ιδεολογία της 17ης Νοεμβρίου, που καταπολέμησε τη χούντα και κατάφερε να αλλάξει την πορεία του ελληνικού κράτους;

Ξεκινώντας από την εμφάνιση του χώρου του Πολυτεχνείου πριν από την έναρξη των επεισοδίων, αναρωτιόμαστε τι χρειάζονταν τα κουρελο-πανό με τα ακραία συνθήματα στον περίγυρο και στα κάγκελα ενός χώρου ιδιαίτερα ιερού για εμάς που φοιτήσαμε σε αυτόν αλλά και για όλους τους Ελληνες. Αυτό βέβαια αποδείχθηκε αισθητική λεπτομέρεια μπροστά σε όσα επακολούθησαν και κράτησαν για αρκετές ώρες. Το πιο θλιβερό είναι ότι αυτού του είδους ο «εορτασμός» της επετείου του Πολυτεχνείου, που προβάλλει την παρανομία και τις καταστροφές, έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Οι καταστροφείς της δημόσιας ή ιδιωτικής περιουσίας έχουν γίνει μέρος της ελληνικής κοινωνίας και αντιμετωπίζονται με ανοχή και επιείκεια από το κράτος. Το αποκορύφωμα ήταν φέτος αυτός που έκοβε με αλυσοπρίονο τα κάγκελα της κεντρικής εισόδου του Πολυτεχνείου! Συνελήφθη από τους αστυνομικούς που τον παρακολουθούσαν; Δεν πρέπει να δώσει λόγο για την πράξη του;

Το πανεπιστημιακό άσυλο, που εκφράζει την ελευθερία διακίνησης των ιδεών, έχει μετατραπεί σε άσυλο προστασίας της παρανομίας, που κανείς δεν τολμάει να πλησιάσει. Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος, ώστε να σταματήσει η φρικτή πολεμική εικόνα της Αθήνας, αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων, εφόσον το μικρόβιο της παρανομίας είναι... μεταδοτικό.

Ας απαγορευτούν οι δημόσιες πορείες και διαδηλώσεις, εφόσον αυτοί που τις οργανώνουν και αυτοί που συμμετέχουν σε αυτές δεν εκφράζουν, ούτε αντιπροσωπεύουν τον ελληνικό λαό. Η επέτειος του Πολυτεχνείου μπορεί να εορτάζεται σε συγκεκριμένο χώρο, με έλεγχο των προσερχομένων και των πράξεών τους. Οσοι σπάνε και καταστρέφουν πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους για τις ζημιές που προκαλούν. Αρκετά υπομείναμε τόσα χρόνια την απαράδεκτη συμπεριφορά τους.

Ολγα Ντινοπουλου, Αρχιτέκτων, Δήμος Παπάγου - Χολαργού

15ήμερο το σωστό και όχι 15νθήμερο

Κύριε διευθυντά 
Θα έχετε κουραστεί με την «αρθρογραφία» των αναγνωστών σας περί των «κακοποιημένων» ελληνικών λέξεων. Τα πιο κακοποιημένα ρήματα είναι το «άγω» (παράγω, προάγω κ.λπ.),  το «έχω» και το «βάλλω» με ένα ή δύο λάμδα. Το πιο «κατά συρροήν σκοτωμένο» είναι το «15νθήμερο», ακόμη και σε επικεφαλίδες  πολύστηλων άρθρων στην έγκριτη «Καθημερινή». Το «νθ» είναι κομμάτι του «15» «προ δασυνόμενης λέξης». Δεν γράφεται. Το «15ήμερο» είναι το σωστό.  Γι’ αυτό  δεν πρέπει να καταργηθούν τα Αρχαία. Θα αναφερθώ στους αθλητικογράφους «δι’ ολίγων». Το VAN των Ολλανδών προφέρεται ΒΑΝ και όχι  ΦΑΝ. Ισως λόγω της γερμανικής κουλτούρας των συντακτών. Γιατί να τους αλλάζουμε το όνομα;   Ή κέρδισε φάουλ κι ας του έσπασε το πόδι, αντί του ελληνικότατου «υπέπεσε» ή, έστω, «έκανε» φάουλ. Αυτά τα ολίγα, για να μην καταχραστώ της φιλοξενίας σας.

Φαιδων Σκαριμπας, Ιατρός, Αθήνα

Οι κληρικοί, τα σενάρια για τη μισθοδοσία

Κύριε διευθυντά
Σχετικά με το σοβαρό θέμα που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση για τη μισθοδοσία των κληρικών, επιθυμώ να εστιάσω σε ένα πολύ σημαντικό σημείο.

Οπως δήλωσε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ στον ΣΚΑΪ, οι μητροπολίτες αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου θα κάνουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αίτηση ταχύτατης εκδίκασης της υπόθεσης, με τους λόγους που θα αναφέρουν.
Σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφισθεί από τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 42, παρ. 1 θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την έκδοση και δημοσίευση του νόμου εντός μηνός.

Οπως λέγει το ανωτέρω άρθρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναπέμψει στη Βουλή το νομοσχέδιο που έχει ψηφισθεί από αυτήν εκθέτοντας και τους λόγους της αναπομπής.

Ακολούθως η Βουλή θα ενεργήσει σύμφωνα με το άρθρο 42, παρ. 2 του Συντάγματος σε συνδυασμό με το άρθρο 76, παρ. 2 του Συντάγματος. Σε περίπτωση που οι μητροπολίτες δικαιωθούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκανε αναπομπή του νομοσχεδίου, τότε ίσως ακολουθήσει σειρά σχολιασμών από τα ΜΜΕ για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο πρέπει να τυγχάνει του σεβασμού και της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Ιωαννης Θ. Χαϊνης, Ομ. καθ. Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ