Ο Ελληνισμός και ο Τζ. Μπους

Ο Ελληνισμός και ο Τζ. Μπους

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, που απεβίωσε το περασμένο Σάββατο, άφησε το δικό του, θετικό αποτύπωμα σε ό,τι αφορά τον Ελληνισμό. Υπήρξε και μια αρνητική πτυχή που έχει να κάνει με τον καταιγισμό αρνητικών διαφημίσεων και ψευδών κατηγοριών της προεκλογικής εκστρατείας Μπους κατά του Μάικ Δουκάκη στις προεδρικές εκλογές του 1988.

Από τις εικόνες του «μολυσμένου» λιμανιού της Βοστώνης, μέχρι αυτές του έγχρωμου βιαστή και δολοφόνου Γουίλι Χόρτον να βγαίνει από τη φυλακή για ολιγοήμερη άδεια, επωφελούμενος νόμου της πολιτείας της Μασαχουσέτης, στη διάρκεια της οποίας διέπραξε νέα εγκλήματα, οι πολιτικές διαφημίσεις του Μπους έπληξαν την εικόνα του αντιπάλου του ως ηθικού και επιτυχημένου κυβερνήτη, ανέτρεψαν τους συσχετισμούς, και στέρησαν την προεδρία από τον Δουκάκη. Δύο μήνες πριν από τις εκλογές ο τελευταίος προηγείτο με 17%, αλλά έχασε με διαφορά 8%.

Ωστόσο, πέρα από την πικρία για τη μη εκλογή ενός Ελληνοαμερικανού στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζορτζ Μπους επέδειξε αυξημένο ενδιαφέρον για τα ελληνικά θέματα. Ως απόρροια της προσωπικής σχέσης που είχε αναπτύξει με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο –ο οποίος, με την επιλογή του να παραστεί και να προσευχηθεί στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών που έδωσε το χρίσμα στον Μπους, είχε κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επιρροής προς τον μετέπειτα πρόεδρο–, ο εκλιπών επισκέφθηκε την Ελλάδα, στήριξε την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, πίεσε για λύση στο Κυπριακό, και δεν αναγνώρισε τα Σκόπια.

Στο Κυπριακό, αξιοποιώντας την παρουσία Μητσοτάκη και Βασιλείου στις ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου, ενεργοποιήθηκε και προς την Τουρκία, αλλά δεν τόλμησε να προχωρήσει ο Μεσούτ Γιλμάζ.

Στο Σκοπιανό, οι προσωπικοί δίαυλοι Μητσοτάκη και Ιακώβου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ ενεργοποιήθηκαν αποτελεσματικά τον Δεκέμβριο του ’92, στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου από την κυβέρνηση Μπους σε αυτήν του Μπιλ Κλίντον, και οδήγησαν στην αποτροπή της αναγνώρισης των Σκοπίων την οποία δρομολογούσε η αμερικανική διπλωματία.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των θεμάτων που απασχολούσαν την Ελλάδα, η προεδρία Μπους υπήρξε μάλλον θετική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή