Η Μπρέντα ανακηρύχθηκε η πιο προσβάσιμη ευρωπαϊκή πόλη για ανθρώπους με αναπηρία

Η Μπρέντα ανακηρύχθηκε η πιο προσβάσιμη ευρωπαϊκή πόλη για ανθρώπους με αναπηρία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μπρέντα αναδείχθηκε νικήτρια του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης για το 2019, επειδή κατάφερε να βελτιώσει συνεχώς τις συνθήκες ζωής των ατόμων με αναπηρία.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες και κατά την τελετή απονομής η επίτροπος Απασχόλησης, η επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού, κ. Μαριάν Τίσεν, δήλωσε ότι: «Υπερβολικά συχνά, τα άτομα με αναπηρία αισθάνονται απομονωμένα, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε δημόσιους χώρους ή σε μέσα μεταφοράς. Στην Μπρέντα, οι δημόσιοι χώροι που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως πάρκα και καταστήματα, είναι προσβάσιμοι σε όλους»

Στη τελετή, με αφορμή ότι φέτος είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, βραβεύτηκαν το Βίμποργκ στην Δανία και η Μοντεβέρντε στην Ιταλία που κατέβαλαν προσπάθειες μέσα στον χρόνο για να καταστήσουν τους πολιτιστικούς τους χώρους προσβάσιμους στους ανθρώπους με αναπηρία. Ο επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, δήλωσε ότι: «Ένας από τους βασικούς στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι να δίνει σε όλους τη δυνατότητα να ανακαλύπτουν και να απολαμβάνουν την πολιτιστική κληρονομιά».

Η Μπρέντα ανακηρύχθηκε η πιο προσβάσιμη ευρωπαϊκή πόλη για ανθρώπους με αναπηρία-1

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης αφορά ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 50.000 κατοίκους. Οι πόλεις πρέπει να αποδείξουν ότι προσεγγίζουν σφαιρικά την προσβασιμότητα, σε τέσσερις βασικούς τομείς: δομημένο περιβάλλον και δημόσιοι χώροι, μεταφορές και σχετικές υποδομές, πληροφόρηση και επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνολογιών και εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Στον διαγωνισμό, ο οποίος διοργανώνεται από κοινού την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία, συμμετείχαν 52 πόλεις. Η Εβρέ της Γαλλίας και η Γκντίνια στην Πολωνία, έλαβαν το βραβείο δεύτερης και τρίτης θέσης αντίστοιχα.

Για πρώτη φορά πέρσι στον διαγωνισμό μπορούσαν να συμμετέχουν και πόλεις με λιγότερους από 50.000 κατοίκους, με σκοπό την απονομή ειδικού βραβείου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Νικήτριες πόλεις των προηγούμενων ετών του βραβείου περιλαμβάνουν την Λυών, το Μιλάνο, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης απονέμεται κατά την ετήσια Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, στην οποία συμμετέχουν περίπου 400 άτομα από ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή