Ρευστοποιήσεις μετά το τριήμερο ράλι στο Χ.Α.

Ρευστοποιήσεις μετά το τριήμερο ράλι στο Χ.Α.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από το τριήμερο ράλι κατά το οποίο το ελληνικό Χρηματιστήριο σημείωσε συνολικά κέρδη κοντά στο 10%, η χθεσινή συνεδρίαση έφερε τις αναμενόμενες ρευστοποιήσεις, οι οποίες ωστόσο ήταν «ελεγχόμενες» και δεν άφησαν τον Γενικό Δείκτη να «χάσει» τις 650 μονάδες. Οπως άλλωστε επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, «προϋπόθεση για να έχει διάρκεια η επιθετική ανοδική αντίδραση των προηγούμενων ημερών είναι η διατήρηση των 650 μονάδων».

Παράλληλα, η επιδείνωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, σε συνδυασμό με την αρνητική εικόνα στα ομόλογα, επίσης λειτούργησε αποτρεπτικά στους συμμετέχοντες στην αγορά, συνηγορώντας υπέρ της κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών. Οι πωλητές, αν και πήραν από νωρίς τα ηνία της αγοράς, δεν εμφάνισαν ωστόσο πολύ επιθετικές διαθέσεις, με τις πιέσεις σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης –πλην των τραπεζών– να είναι περιορισμένες, ενώ υπήρξε αγοραστικό ενδιαφέρον και για αρκετές μετοχές, όπως για τη ΔΕΗ, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,16%, τη Motor Oil με άνοδο 3,18% και τα ΕΛΠΕ στο +1,57%.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 656,96 μονάδες, o δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,40%, στο +0,13% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,31% στις 496,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,51 εκατ. ευρώ.

Μετά το τριήμερο ράλι, ζητούμενο είναι τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια του τρέχοντος μήνα, που είναι και ο τελευταίος του έτους, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Η απάντηση συνυφαίνεται με μια σειρά δεδομένα που διαμορφώνουν προϋποθέσεις μεταστροφής του σκηνικού από «μαύρους σε λευκούς κύκνους», με θετικούς δηλαδή καταλύτες, όπως ο σχεδιασμός της ΤτΕ για τη δημιουργία SPV για τη μεταβίβαση κόκκινων δανείων από τα χαρτοφυλάκια των συστημικών τραπεζών, το σχέδιο που ανήγγειλε η Eurobank, η δημοσιοποίηση εταιρικών αποτελεσμάτων για το 9μηνο που πιστοποιούν ότι σε πολλές εταιρείες σημειώνεται ουσιαστική βελτίωση κύκλου εργασιών και λειτουργικών αποτελεσμάτων, αλλά και θεαματική βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας. Ετσι, στον βαθμό που θα διατηρηθεί η συναλλακτική ευρωστία, είναι πιθανή η συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο Χρηματιστήριο, με διάθεση προσέγγισης της περιοχής των 700 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή