Μεγάλες απώλειες­ σε Ευρώπη και Wall Street

Μεγάλες απώλειες­ σε Ευρώπη και Wall Street

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντική πτώση έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση στη Wall Street καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να αμφιβάλλουν κατά πόσον η εκεχειρία που συμφώνησαν Τραμπ και Σι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο δείκτης DAX του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ο οποίος θεωρείται πως είναι ο πλέον ευαίσθητος στις ανησυχίες των επενδυτών για την Κίνα και τον εμπορικό πόλεμο, έκλεισε χθες με πτώση 1,1%. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με ζημίες 0,8%. Τη μεγαλύτερη πίεση δέχθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών και έκλεισε με απώλειες 1,7%, ενώ οι μετοχές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Volkswagen, BMW και Daimler έκλεισαν με πτώση μεταξύ 1,6% και 3%.

Αντίστοιχα μεγάλη πίεση δέχτηκαν οι μετοχές και του τεχνολογικού τομέα, ο οποίος έχει επίσης μεγάλη έκθεση στην Κίνα, με τον κλάδο να υποχωρεί στο τέλος της συνεδρίασης κατά 1,4%. Το ήδη κακό κλίμα επηρεάστηκε ακόμη περισσότερο από την περαιτέρω συρρίκνωση μεταξύ της απόδοσης των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων και των διετών, που περιορίστηκε χθες στις 10 μονάδες βάσης, σημάδι πως η αγορά ανησυχεί για ενδεχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.

Τη Δευτέρα αντιστράφηκε η καμπύλη απόδοσης μεταξύ αμερικανικών τριετών και πενταετών ομολόγων, για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Πριν από κάθε ύφεση της αμερικανικής οικονομίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης μεταξύ αμερικανικού δεκαετούς και διετούς ομολόγου.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε αργά χθες το βράδυ κατά 2,94% και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραφε απώλειες της τάξης του 3,02%. Ακόμη πιο απογοητευτική ήταν η κατάσταση για τις εταιρείες του Nasdaq, ο οποίος κατέγραφε απώλειες 3,44%. Τη χειρότερη απόδοση είχε χθες ο τραπεζικός κλάδος, ο σχετικός δείκτης του S&P 500 υποχωρούσε κατά 2,13%, καθώς η υποχώρηση της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων αποτελεί προειδοποιητικό σήμα για επιβράδυνση της ανάπτυξης. O δείκτης τεχνολογικών εταιρειών υποχωρούσε κατά 1,13% και ο δείκτης των βιομηχανικών εταιρειών υποχωρούσε κατά 1,98% εξαιτίας της ανησυχίας για την εξέλιξη του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή