Μέτοχοι και τράπεζες διασώζουν την Audio Visual Entertainments

Μέτοχοι και τράπεζες διασώζουν την Audio Visual Entertainments

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνά τον «κάβο» η Audio Visual Entertainments (ΑVE) με τη βοήθεια των μετόχων της, αλλά και των πιστωτριών τραπεζών. Η εταιρεία εκμετάλλευσης κινηματογραφικών δικαιωμάτων και κινηματογραφικών αιθουσών (Ster, Odeon), σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναδιαρθρώσει το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού της, ύψους 107 εκατ. ευρώ.

Πλέον το σύνολο των τραπεζικών οφειλών, από ληξιπρόθεσμο που ήταν μέχρι πριν από μερικούς μήνες, φέρει ημερομηνίες ρύθμισης/αποπληρωμών που εκτείνονται μεταξύ 2030 και 2032. Σημειώνεται ότι μέχρι το περασμένο καλοκαίρι ο όμιλος ΑVE είχε ρυθμίσει πάνω από το 60% του συνολικού δανεισμού, ενώ τους μήνες που ακολούθησαν ρύθμισε και το υπόλοιπο (περίπου 38 εκατ. ευρώ).

Για να επιτευχθεί αυτό, «έβαλαν πλάτη» οι βασικοί μέτοχοι μέλη της οικογενείας Βαρδινογιάννη. Οι τελευταίοι εξαγόρασαν την περασμένη άνοιξη την εταιρεία Οn Productions από τον όμιλο AVE αντί 12,3 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο είναι ότι οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας Γιάννης και Νίκος Βαρδινογιάννης διέθεσαν σημαντικά κεφάλαια για να στηρίξουν την εταιρεία κατά την κρίσιμη περίοδο 2013-2017, δηλαδή στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης.

Οι κ. Γιάννης και Νίκος Βαρδινογιάννης διέθεσαν κεφάλαια ή/και εγγυήσεις διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Σε αντάλλαγμα έλαβαν προνομιούχες μετοχές άνευ δικαιώματος (ΠΑΨ) ψήφου. Εκτιμάται ότι η συνολική συμβολή των βασικών μετόχων της επιχείρησης ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ. Μέρος των μετοχών αυτών (ΠΑΨ) σύντομα θα μετατραπεί σε κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, ανεβάζοντας έτσι τη συμμετοχή της οικογένειας Βαρδινογιάννη από περίπου 78%, που είναι σήμερα, σε περισσότερο από 90%. Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, δεν τίθεται θέμα δημόσιας πρότασης για την εξαγορά των μειοψηφιών.

Η εταιρεία, πάντως, στο τέλος της παραπάνω διαδικασίας, θα εμφανίσει στενότητα κεφαλαίου κίνησης κατά 3,7 εκατ. ευρώ. Η διοίκησή της, ωστόσο, εκτιμά ότι θα το καλύψει από τη λειτουργικής της δραστηριότητα. Αν αυτό δεν συμβεί, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο για τη μετατροπή των ΠΑΨ μετοχών σε κοινές μετοχές μετά ψήφου, τότε θα προχωρήσει σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Πάντως εκτιμάται ότι ήδη έχει μεταμορφωθεί οικονομικά η επιχείρηση, μετά την αναδιάρθρωση/ρύθμιση του δανεισμού που εκτείνεται στα επόμενα περίπου 15 χρόνια.

Στο α΄ εξάμηνο του έτους η AVE εμφάνισε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 19,3 εκατ. ευρώ (-5,7% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017), λειτουργικά κέρδη ΕΒΙΤDA 0,2 εκατ. ευρώ και ζημίες μετά από φόρους -6,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 εκατ. ευρώ αποδίδονται στους μετόχους της μητρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή