Με Vivacom συζητάει ο ΟΤΕ για την Telecom Albania

Με Vivacom συζητάει ο ΟΤΕ για την Telecom Albania

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να καθυστερήσει τη διαδικασία εκχώρησης των συχνοτήτων στα 800 ΜΗz ζητεί από την αλβανική επιτροπή τηλεπικοινωνιών (AKEP) η θυγατρική του ΟΤΕ, Τelekom Albania. H εταιρεία, με επιστολή της προς την AKEP, ζητεί τη μετάθεση της δημοπράτησης των συχνοτήτων, επικαλούμενη τη διαδικασία αλλαγής μετόχου, έτσι ώστε τις σχετικές (και κρίσιμες) αποφάσεις να τις λάβει ο νέος μέτοχος.

Τα τοπικά δημοσιεύματα αναφέρονται σε τέσσερις ενδιαφερόμενους, εκ των οποίων φαβορί θεωρείται η βουλγαρική Vivacom. Το τίμημα που προσέφερε η τελευταία φέρεται να μην έχει ικανοποιήσει τον ΟΤΕ, ο οποίος, ωστόσο, φέρεται αποφασισμένος να απεμπλακεί από τη συγκεκριμένη επένδυση στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή είναι και η πρόθεση του βασικού μετόχου του, Deutsche Telekom.

Το τίμημα πώλησης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 40 και 50 εκατ. ευρώ, εξαιρουμένου των ταμειακών διαθεσίμων της επιχείρησης. Τα διαθέσιμα εκτιμώνται σε περισσότερο από 300 εκατ. ευρώ. Για την Τelekom Albania την υψηλότερη προσφορά, ύψους 61 εκατ. ευρώ, υπέβαλε η Τelecom Serbia. Ωστόσο, την προσφορά απέρριψε η αλβανική κυβέρνηση καθαρά για πολιτικούς λόγους. Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα δηλώσεις έκανε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, σημειώνοντας ότι οι Σέρβοι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα του, αλλά όχι στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Οι άλλοι δύο ενδιαφερόμενοι είναι η τσεχικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία PPF και η ελληνική επενδυτική εταιρεία Υpsilon, που ελέγχεται από τον επιχειρηματία Παύλο Βαρδινογιάννη. H PPF είναι επενδυτική εταιρεία, γνωστή από τη συμμετοχή της στην Εmma Delta, βασικό μέτοχο του ΟΠΑΠ. H PPF ελέγχει μια σειρά τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων στη Βαλκανική Χερσόνησο, φέρεται να έχει υψηλό ενδιαφέρον για την Telekom Albania, αλλά η επικράτησή της είναι απίθανη, με δεδομένο ότι βρίσκεται στη διαιτησία με την αλβανική κυβέρνηση για άλλες επενδύσεις της στη συγκεκριμένη χώρα.

Η Telekom Albania (πρώην Albania Mobile Communications, AMC) στο παρελθόν αποτελούσε «την κότα με τα χρυσά αυγά» στον όμιλο ΟΤΕ. Για μεγάλο διάστημα λειτούργησε χωρίς ανταγωνισμό, αλλά, καθώς η αγορά άνοιγε, στο τέλος υπήρχαν τέσσερις πάροχοι κινητής τηλεφωνίας. Εκτός του υψηλού ανταγωνισμού, στην υποχώρηση συνέβαλε και η σύγκρουση της εταιρείας με το δίκτυο πωλήσεών της που βρίσκονταν στα χέρια τρίτων επιχειρηματιών.

Για την απόκτηση της AMC ο ΟΤΕ κατέβαλε σε δύο δόσεις περίπου 120 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή