Εναλλακτικά σενάρια για προϋπολογισμό εξετάζει η Ρώμη

Εναλλακτικά σενάρια για προϋπολογισμό εξετάζει η Ρώμη

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιταλική κυβέρνηση είναι υπέρ της επίτευξης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Παράλληλα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια σε σχέση με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, τόνισε όμως ότι τα μέτρα δεν θα πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Από την πλευρά της Κομισιόν, ο Πιερ Μοσκοβισί καλωσόρισε την «προθυμία της Ιταλίας να ακούσει τη δική μας άποψη για την επίλυση του προβλήματος», αλλά δεν είχε πληροφορηθεί ακόμη τη δήλωση του Ματέο Σαλβίνι, αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. αντιμετωπίζει υπερβολικά πολλά προβλήματα και δεν έχει το περιθώριο να επιβάλει κυρώσεις στην Ιταλία. Παρόλο που χθες το πρωί ο Τζουζέπε Κόντε είχε δηλώσει πως θα παρουσιάσει «εντός των επόμενων ωρών» αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2019 που θα περιλαμβάνει χαμηλότερο στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το απόγευμα αρκέστηκε να πει απλώς ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης με τις Βρυξέλλες και πως εργάζεται ώστε να περιοριστεί το κόστος δανεισμού της Ιταλίας. Ερωτηθείς σχετικά με συγκεκριμένες οικονομικές προβλέψεις που θα περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός, ο Κόντε ανέφερε πως «η σιωπή είναι χρυσός» και πως είναι «σίγουρος» για την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι, αν η κυβέρνηση δεν «παγώσει» την αύξηση του ΦΠΑ, τότε το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019 θα περιοριστεί στο 1,7% του ΑΕΠ. Παραμένει άγνωστο κατά πόσον η ιταλική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ προκειμένου να ικανοποιήσει την απαίτηση των Βρυξελλών για χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο Κόντε έχει πείσει τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, να δεχθούν μείωση του στόχου για το έλλειμμα στο 2%, αν και οι δύο ηγέτες δεν έχουν δώσει στον Κόντε την άδεια να συζητήσει για ακόμη χαμηλότερο στόχο.

Τις προηγούμενες ημέρες ο ιταλικός Τύπος ανέφερε πως η Ρώμη είναι έτοιμη να μειώσει στο 2% του ΑΕΠ τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα, από 2,4% του ΑΕΠ που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός τον οποίο έχει αποστείλει στις Βρυξέλλες. Κατά την Κομισιόν, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα διαμορφωθεί το 2019 στο 2,9% του ΑΕΠ και θα φθάσει το 2020 στο 3,1%, ενώ παράλληλα το ιταλικό δημόσιο χρέος θα παραμείνει σταθερό περίπου στο 131% του ΑΕΠ. Αργά χθες το βράδυ, ο Τρία δήλωσε στο ιταλικό Κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση επιπλέον περιουσιακών στοιχείων ώστε να περιορίσει περισσότερο το δημόσιο χρέος. Στον προϋπολογισμό η Ρώμη προβλέπει την πώληση περιουσιακών στοιχείων που θα ισοδυναμούν με το 1% του ιταλικού ΑΕΠ, με στόχο τη μείωση του χρέους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή