Απέτυχε το πρόγραμμα καθολικού εγγυημένου εισοδήματος, λόγω έλλειψης κονδυλίων

Απέτυχε το πρόγραμμα καθολικού εγγυημένου εισοδήματος, λόγω έλλειψης κονδυλίων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κάτοικοι του ελβετικού χωριού Ράιναου απέτυχαν να συγκεντρώσουν τα 6,1 εκατ. φράγκα, που ήλπιζαν να συλλέξουν για την εφαρμογή καθολικού εγγυημένου εισοδήματος στο χωριό τους. Χθες στη λήξη της προθεσμίας κατάφεραν να συλλέξουν μόλις 150.000 φράγκα. Το πρόγραμμα προέβλεπε ότι κάθε ενήλικας άνω των 25 θα ελάμβανε κάθε μήνα 2.500 φράγκα και οι νεότεροι 650 φράγκα, με εξαίρεση όσους έχουν εισόδημα υψηλότερο από το καθολικό εγγυημένο εισόδημα. Την ιδέα συλλογής κονδυλίων για τον συγκεκριμένο σκοπό προώθησε η σκηνοθέτις Ρεμπέκα Πανιάν τον Ιούνιο, ενώ η επίσημη καμπάνια ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο με την υποστήριξη περίπου των μισών κατοίκων του Ράιναου.

Η σκηνοθέτρια ήθελε να καταγράψει με τη βοήθεια ομάδας επιστημόνων την αλλαγή που θα επέφερε στους κατοίκους του χωριού το επιπλέον εισόδημα. Η έρευνα θα εστίαζε στο πώς επηρεάζει το καθολικό εγγυημένο εισόδημα την οικογενειακή και κοινωνική ζωή και στη συνέχεια η Πανιάν θα τη χρησιμοποιούσε για το γύρισμα ταινίας. Η Πανιάν επέλεξε το Ράιναου, επειδή στα μάτια της αποτελούσε μια «μικρή Ελβετία». Παρότι η φιλόδοξη προσπάθεια συγκέντρωσης του ποσού των 6,1 εκατ. φράγκων απέτυχε, η σκηνοθέτις δήλωσε στο Reuters πως τίποτα δεν πάει χαμένο. Οι συζητήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος δεν θα σταματήσουν, ενώ η Πανιάν θα εκκινήσει νέες προσπάθειες για την τελειοποίησή του. «Εχουμε πετύχει τόσο πολλά μέχρι τώρα. Πολλές πόρτες μένουν ακόμη ανοιχτές.

Η προσπάθεια στο Ράιναου είναι μία ευκαιρία, την οποία οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε», δήλωσε η Πανιάν στο Reuters. Ωστόσο, το μέλλον του προγράμματος είναι αμφίβολο. Η υιοθέτηση καθολικού εγγυημένου εισοδήματος απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελβετών στο δημοψήφισμα του 2016. Οσον αφορά την προσπάθεια συγκέντρωσης κονδυλίων στο Ράιναου, η Πανιάν παραδέχθηκε πως πολλοί αναρωτιούνταν για ποιο λόγο οφείλουν να δώσουν χρήματα στους κατοίκους του χωριού. Η σκηνοθέτις εξέλαβε τις αμφιβολίες ως λάθος δικό της και της ομάδας της, επειδή δεν πέρασαν το μήνυμα ότι αυτή η κινητοποίηση έχει τεράστια σημασία για όλους. Προσπαθώντας να συγκεντρώσει το επιθυμητό ποσό επικοινώνησε με επιχειρήσεις, ιδρύματα και φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Αναζήτησε οικονομική υποστήριξη ακόμα από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτή του Facebook, και τον δισεκατομμυριούχο Ελον Μασκ χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Αντρέας Ζενί, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, δεν απογοητεύθηκε από την αποτυχία του προγράμματος, αφού αποτέλεσε για πολλούς πηγή σκέψης και διαλόγου και αυτός ήταν ένας από τους πολλούς στόχους που επεδίωκε, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα SRF.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή