«Ανθρακες» το λαθρεμπόριο χρυσού

«Ανθρακες» το λαθρεμπόριο χρυσού

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάρρευση με συνέπειες ευρύτερες, οι οποίες αγγίζουν ακόμα και τον πυρήνα του κράτους δικαίου, οδηγήθηκε η μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού, εξαιτίας πρωτοφανών παραλείψεων κατά το στάδιο της έρευνας των αρμοδίων αρχών, που ανάγκασαν την ανακρίτρια, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεών της για προσωρινή κράτηση οκτώ από το σύνολο των κατηγορουμένων, να παραδεχθεί ότι πρέπει άμεσα να απολυθούν.

Η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά υπόθεση να αποδίδονται βαρύτατες κατηγορίες, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων προϋποθέσεων που απαιτεί ρητά ο νόμος, έχει προκαλέσει σάλο και αντιδράσεις που δεν είναι συνήθεις στο δικαστικό σώμα αλλά και στον νομικό κόσμο ευρύτερα, καθώς λόγω της φύσεως της υπόθεσης και της δράσης των εμπλεκομένων, η ακύρωση ουσιαστικά των κατηγοριών επιφέρει πλήγματα στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε Δικαιοσύνη και διωκτικές αρχές.

Η αμφισβήτηση του βαρύτατου κατηγορητηρίου για την υπόθεση της λαθρεμπορίας με πρωταγωνιστή τον γνωστό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο Μυλωνά, άρχισε, όταν ο συνήγορος ενός εκ των εμπλεκομένων, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, έθεσε θέμα στην ανακρίτρια ότι η κατηγορία της λαθρεμπορίας δεν στέκει. Ανακρίτρια και εισαγγελέας που είχαν στα χέρια τους τη δικογραφία για ημέρες και είχαν ενώπιόν τους απολογηθεί περί τους 20 και πλέον κατηγορουμένους, απευθύνθηκαν, ως ώφειλαν να είχαν κάνει από την πρώτη στιγμή, στο υπουργείο Οικονομικών για να πληροφορηθούν εκείνο που ο νόμος (2960 του 2001 άρθρο 155) για τη λαθρεμπορία προβλέπει ρητά ως αναγκαία προϋπόθεση. Αν δηλαδή υπάρχει υποχρέωση καταβολής δασμών ή άλλων επιβαρύνσεων για εξαγωγή ενός προϊόντος σε άλλη χώρα, προκειμένου να θεμελιωθεί ή όχι πράξη λαθρεμπορίας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση του κυκλώματος με την εμπορία του χρυσού.

Η ΑΑΔΕ που έλαβε το αίτημα των ανακριτικών αρχών απάντησε προχθές το απόγευμα ότι λαθρεμπορία στην περίπτωση της υπόθεσης Ριχάρδου και λοιπών δεν υπάρχει, διότι δεν καταβάλλονται δασμοί για εξαγωγές χρυσού, νόμιμες ή μη, στην Τουρκία, αλλά το όλο θέμα συνιστά «απλή τελωνειακή παράβαση».

Εισαγγελείς που έχουν εμπειρία τέτοιων υποθέσεων, ερωτηθέντες από την «Κ» χθες, κατέθεταν την άποψη ότι ο νόμος είναι ρητός και χωρίς χαρτί από τις τελωνειακές αρχές που να ενημερώνει αν οφείλονται ή όχι δασμοί κάθε έρευνα για λαθρεμπορία δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Στην περίπτωση του κυκλώματος Ριχάρδου κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ούτε οι αστυνομικές αρχές ούτε οι δικαστικές που πήραν στη συνέχεια τη σκυτάλη ζήτησαν τέτοιο έγγραφο, ούτε είδαν ότι δεν υπήρχε στη δικογραφία, προχωρώντας και τις έρευνες και τις απολογίες και τις προσωρινές κρατήσεις.

Το έγγραφο της αρμόδιας αρχής, που βεβαίωσε ότι λαθρεμπορία δεν υπάρχει στην υπόθεση, οδήγησε τον συνήγορο του Ριχάρδου Μυλωνά, Αλέξη Κούγια, να σπεύσει να καταθέσει αίτημα απόλυσης του πελάτη του, ενώ δικηγόροι των εμπλεκομένων με δηλώσεις τους εξαπέλυσαν μπαράζ επικρίσεων σε δικαστικές και αστυνομικές αρχές, μιλώντας άλλοι για φιάσκο, άλλοι για σκευωρία και άλλοι για πρωτοφανείς παραλείψεις και αξιώνοντας φυσικά οι πελάτες τους να βγουν από τη φυλακή. Η ανακρίτρια με έγγραφό της ενημέρωσε την Εισαγγελία, ότι οι κρατούμενοι πρέπει να βγουν, «δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι της προσωρινής τους κράτησης» και έστειλε και τα χαρτιά που αναφέρουν ότι δασμοί για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία δεν επιβάλλονται.

Με την πτώση, όμως, της κατηγορίας για λαθρεμπορία που αποτέλεσε και το θεμέλιο της δικογραφίας αυτής, και οι άλλες βαρύτατες κατηγορίες, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος συμπαρασύρθηκαν, με αποτέλεσμα το οικοδόμημα ενός βαρύτατου κατηγορητηρίου να εμφανίζει την εικόνα του χάρτινου πύργου, εκθέτοντας κατά πρωτοφανή τρόπο τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές για τους χειρισμούς τους και εγείροντας ζητήματα που αφορούν την χωρίς στοιχεία απόδοση κατηγοριών σε πολίτες, ακόμα και παράνομους, την εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης σε υποθέσεις που η κοινή γνώμη ακούει για πραγματικούς λόγους ευχάριστα και πολλά άλλα.

Μετά ταύτα, η υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού χωρίς τη λαθρεμπορία και τα άλλα βαριά αδικήματα δεν μπορεί να σταθεί, η απόλυση των οκτώ είναι θέμα χρόνου, ενώ οι δικαστικές αρχές, πρωτίστως η Εισαγγελία, επιχειρούν να διασώσουν ό,τι μπορεί να διασωθεί από την υπόθεση, ερευνώντας για φοροδιαφυγή ή άλλα αδικήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή