Πρώτο ράπισμα στη Μέι από τη Βουλή

Πρώτο ράπισμα στη Μέι από τη Βουλή

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το πρώτο κοινοβουλευτικό ράπισμα δέχθηκε χθες κατά την έναρξη της συζήτησης για το Brexit η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όταν η κυβέρνησή της έχασε την πρώτη ψηφοφορία και κρίθηκε ότι αγνόησε το Σώμα επειδή αρνήθηκε να αποκαλύψει τις νομικές συμβουλές που έχει λάβει σχετικά με την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Η ψηφοφορία με 311 εναντίον της και 293 υπέρ της Μέι ήρθε λίγες ώρες αφότου νομικός σύμβουλος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο επιβεβαίωσε το δικαίωμα της Βρετανίας να υπαναχωρήσει μονομερώς από το Brexit, ανοίγοντας νέο μέτωπο αντιπαράθεσης για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τα σχέδιά της για έξοδο από την Ενωση.

Η έκθεση του γενικού εισαγγελέα του οργάνου, που ορίζει ότι η Βρετανία δικαιούται να αναστείλει την αίτησή της για επίκληση του άρθρου 50, έδωσε νέα πνοή στους βουλευτές, οπαδούς της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., την πρώτη ημέρα της συζήτησης των σχεδίων της πρωθυπουργού, που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

Η Τερέζα Μέι επέμεινε, όμως, χθες ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει πορεία, παρότι η έγκριση του σχεδίου της δεν είναι δεδομένη, εξαιτίας της διαφωνίας του μικρού συνεργαζόμενου κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας DUP, με τη συμφωνία για Brexit. «Οι Βρετανοί ψηφοφόροι επιθυμούν να προωθήσουμε τη συμφωνία, η οποία υπακούει στις επιταγές του δημοψηφίσματος και μας επιτρέπει να πορευθούμε ενωμένοι σαν μία χώρα. Η συμφωνία μας είναι επωφελής για τους Βρετανούς», είπε η κ. Μέι μιλώντας χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η πρωθυπουργός προειδοποίησε εκ νέου τα μέλη του Κοινοβουλίου ότι ενδεχόμενη καταψήφιση του σχεδίου της θα οδηγήσει σε «άτακτη» έξοδο από την Ενωση. Η κρίσιμη ψηφοφορία της 11ης Δεκεμβρίου αναμένεται να διαμορφώσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα του Brexit. Εάν, παρά τα φαινόμενα, οι βουλευτές εγκρίνουν το σχέδιο της Μέι, η Βρετανία θα εξέλθει από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου, σύμφωνα με τους όρους που διαπραγματεύθηκε το Λονδίνο με τις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή