Οι Ελληνες διαιτητές χάνουν τη… μάχη

Οι Ελληνες διαιτητές χάνουν τη… μάχη

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμός επικρατεί στην ΚΕΔ για την απόδοση των Ελλήνων διαιτητών και τα κραυγαλέα λάθη που έχουν γίνει στις δύο τελευταίες αγωνιστικές της Σούπερ Λίγκας. Στην 11η αγωνιστική η ακύρωση γκολ του Παναιτωλικού ως οφσάιντ στον αγώνα με την ΑΕΚ ήταν ο ορισμός του εξόφθαλμου λάθους, ενώ στον αγώνα Ατρόμητος – Ολυμπιακός, το νικητήριο γκολ των «ερυθρόλευκων» θεωρήθηκε από πολλούς ότι δεν έπρεπε να μετρήσει, καθώς ο σκόρερ ήταν σε θέση οφσάιντ.

Στη 12η αγωνιστική η κατάσταση ήταν χειρότερη. Η ΚΕΔ αρνούμενη να αποδεχθεί το αίτημα των ομάδων για ορισμό ξένου διαιτητή, όρισε στην αναμέτρηση Αρης – Παναθηναϊκός τον Τζοβάρα, με αποτέλεσμα να δοθεί ένα ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων και ένα αμφισβητούμενο υπέρ του των φιλοξενουμένων. Τα χειρότερα όμως έγιναν προχθές. Ο διαιτητής Τσαμούρης, στον αγώνα Λαμία – ΠΑΟΚ, δεν καταλόγισε πέναλτι σε χέρι του Βιεϊρίνια εντός μεγάλης περιοχής και στη συνέχεια έσφαλε ξανά αποβάλλοντας με δεύτερη κίτρινη τον Κάνιας, ενώ αντιθέτως δεν απέβαλε τον Μπαράλες για επικίνδυνο παίξιμο.

Στο Καραϊσκάκη, στον αγώνα Ολυμπιακός – Παναιτωλικός (2-1), υπάρχει έστω και οριακό οφσάιντ στο δεύτερο γκολ των γηπεδούχων, το οποίο ο α΄ βοηθός δεν καταλόγισε. Διαμαρτυρίες υπήρξαν και από άλλες ομάδες όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα για το φάουλ που καταλογίστηκε εις βάρος του, από το οποίο προήλθε το γκολ του ΟΦΗ.

Η ΚΕΔ δεν έχει αυτή τη στιγμή πολλά περιθώρια. Οι πίνακες μεσούσης της περιόδου δεν είναι εύκολο να αλλάξουν. Αλλωστε, το περασμένο καλοκαίρι ο πίνακας της Σούπερ Λίγκας ανανεώθηκε σχεδόν κατά 50%. Το VAR βρίσκεται ακόμα μεταξύ διαγωνισμού και ανάθεσης.

Μόνη λύση φαίνεται να είναι η συχνότερη χρησιμοποίηση των ξένων διαιτητών. Η απόφαση που πήρε η ΚΕΔ στην αρχή του πρωταθλήματος είναι να τους ορίζει στα ντέρμπι των τεσσάρων μεγάλων και στις δύο αναμετρήσεις ΠΑΟΚ – Αρη. Στον δεύτερο γύρο ίσως τους χρησιμοποιήσει και σε αγώνες που θα κρίνουν την έξοδο των ομάδων στην Ευρώπη.

Είναι πάντως άξιον αναφοράς ότι μέχρι τη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος σχεδόν οι μισές ομάδες της Σούπερ Λίγκας έχουν ζητήσει επισήμως ξένους διαιτητές στους αγώνες τους, ενώ πρόκειται για μέτρο που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στο φετινό πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός κατέθεσε αίτημα για ξένους διαιτητές σε όλα τα παιχνίδια του στο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ των ορισμών ξένων ρέφερι. Ο Αρης έχει εκφράσει την επιθυμία του στα ντέρμπι να ορίζονται ξένοι διαιτητές. Ο Παναθηναϊκός υπέβαλε παρόμοιο αίτημα για ξένους διαιτητές σε όλα τα ντέρμπι, όπως και ο Ατρόμητος στα ματς με τους τέσσερις μεγάλους. Ξένους διαιτητές έχουν ζητήσει η Λαμία και ο Απόλλων Σμύρνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή