Μήνυμα Μητσοτάκη μετά τη δήλωση Ζάεφ: Να καταψηφίσουν τα κόμματα

Μήνυμα Μητσοτάκη μετά τη δήλωση Ζάεφ: Να καταψηφίσουν τα κόμματα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς τους «προθύμους» που διάκεινται θετικά στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών να την καταψηφίσουν απηύθυνε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους στον απόηχο των δηλώσεων και διαρροών των Σκοπιανών αξιωματούχων και υπογραμμίζοντας ότι η Ν.Δ. είχε εξαρχής προειδοποιήσει για τους κινδύνους της συμφωνίας που κρατούν ζωντανές τις «ανιστόρητες αλυτρωτικές διεκδικήσεις» των γειτόνων. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας «απαράδεκτες», αλλά ταυτόχρονα «αναμενόμενες» από το περιεχόμενο της συμφωνίας.

«Επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Νέα Δημοκρατία είχε πει από την πρώτη στιγμή. Οτι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων», σημείωσε, λίγες ώρες αφότου από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι αξιώσεις Ζάεφ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο μέλλον σε διεκδίκηση «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

«Εθνική ζημιά»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής, λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του» και ταυτόχρονα απηύθυνε μήνυμα ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί το εύρος της «εθνικής ζημιάς» είναι να μην κυρωθεί από τη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Επαναλαμβάνοντας, μάλιστα, εμφατικά ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία, κάλεσε «όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο», προσθέτοντας ότι αυτή είναι και η «εύλογη απαίτηση» της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Πάντως, η προτροπή/προειδοποίηση του κ. Μητσοτάκη δεν είχε ως αποδέκτες μόνον τους ΑΝΕΛ, αλλά και όσους βουλευτές έχουν δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου και νέα ανταλλαγή ανακοινώσεων. Το Μαξίμου κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι άνοιξε «αυτοβούλως» θέμα «μειονότητας», υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών κλείνει «και τελευταίο παράθυρο σε μια τέτοια πιθανότητα». Τον κάλεσε δε, κατά την πάγια τακτική του, να μην «ψαρεύει» στα θολά νερά «του εθνικιστικού ακροατηρίου». Η ανακοίνωση του Μαξίμου προκάλεσε σκληρή ανταπάντηση της Ν.Δ., που κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός που «είπε “ναι” σε αυτό που όλοι οι Ελληνες πολιτικοί έλεγαν “όχι” εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή στην εκχώρηση τάχα μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς». Τον κάλεσε δε να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι εθνικιστές «τα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν με τη συμφωνία που υπέγραψε», ενώ τον προέτρεψε με μια ειρωνική αιχμή να κάνει κάτι χρήσιμο για τη χώρα: «Να μετατρέψει το “ναι” σε “όχι”, όπως μόνον εκείνος ξέρει». Πηγές της Πειραιώς νωρίτερα έλεγαν ότι δικαιώνεται η έντονη αντίθεση της Ν.Δ. στη συμφωνία, καθώς εξαρχής είχε επισημάνει ότι ο συνδυασμός του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» με την ταυτόχρονη εκχώρηση «μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας θα κρατούσε ζωντανούς τους αλυτρωτισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή