Ετοιμάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για ανάπτυξη των προϊόντων οίνου

Ετοιμάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για ανάπτυξη των προϊόντων οίνου

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προωθείται ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αμπελουργία, ο οποίος εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα του οίνου. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη ώστε να επιλυθούν χρόνια προβλήματα στην παραγωγική βάση που αφορά τα προϊόντα οίνου. Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα διαθέτει 160.000 αμπελουργούς, εκ των οποίων μόνο το 7% έχει πάνω από 20 στρέμματα αμπελώνα.

Η τελική πρόταση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τις προδιαγραφές της προκήρυξης του έργου παραδόθηκε στην ΕΔΟΑΟ (Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου). Χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης μιλώντας πριν από τη γενική συνέλευση της ΕΔΟΑΟ, εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα του κλάδου για κάλυψη του σχετικού κόστους, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός θα είναι έτοιμος εγκαίρως και διαβεβαίωσε ότι «τα χρήματα είναι δυνατόν να βρεθούν». Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οίνου, κ. Βαγγέλης Αργύρης, επεσήμανε ότι η κάλυψη του κόστους από την πολιτεία είναι μια ελάχιστη ανταπόδοση για τα δεινά του κλάδου από τον ΕΦΚ στο κρασί.

Ο κ. Αραχωβίτης διαβεβαίωσε ότι ο κύκλος του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί (ΕΦΚ), ο οποίος επιβλήθηκε πριν από δύο χρόνια έχει κλείσει και προσέθεσε ότι σχετική ανακοίνωση θα γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «ο τομέας του οίνου τα έχει καταφέρει», τονίζοντας ότι η Διεπαγγελματική λειτουργεί και «η συνεννόηση παράγει αποτελέσματα».

Από φέτος οι αμπελουργοί/οινοποιοί και έμποροι οίνου θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις παραγωγής/ επεξεργασίας/ εμπορίας αμπελοοινικών προϊόντων έως τις 15 Ιανουαρίου. Εως τις 31 Ιουλίου, επίσης, οι χονδρέμποροι είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν δήλωση αποθεμάτων οίνου.

Προβλήματα μη ορθών στοιχείων στις αιτήσεις για επενδύσεις την περίοδο 2018-2019 που κατατέθηκαν από οινοποιούς επεσήμανε ο κ. Διονύσης Γραμματικός, προϊστάμενος του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οπως τόνισε πρόκειται για λάθη, αβλεψίες, παραλείψεις ή και σημαντικές ελλείψεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν να εγκριθούν οι επενδύσεις που έχουν κατατεθεί. Συνολικά κατατέθηκαν φέτος 49 φάκελοι με ύψος επενδύσεων 6.608.300 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.296.952 κοινοτικοί πόροι. Ο πίνακας των εν δυνάμει επιλέξιμων αιτήσεων μαζί με το επιλέξιμο ύψος της επένδυσης θα ανακοινωθεί στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ οι ενστάσεις θα πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά έως τις 22 Δεκεμβρίου. Ο τελικός πίνακας των επιλέξιμων αιτήσεων προβλέπεται να ανακοινωθεί στις 16 Ιανουαρίου 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή