Αναδίπλωση από την κυβέρνηση Ζάεφ

Αναδίπλωση από την κυβέρνηση Ζάεφ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική θύελλα, που προκάλεσαν στην Αθήνα οι έμμεσες πλην σαφείς αναφορές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, οδήγησε χθες σε πλήρη αναδίπλωση την ηγεσία της γειτονικής χώρας. Από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σημειώνεται ότι παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ τονίζεται ότι η γλωσσική πολιτική στην Ελλάδα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης στην Αθήνα. Παρά την αναδίπλωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στις χθεσινές κυβερνητικές διαρροές από τα Σκόπια, γίνεται σαφές πως υπάρχει αποκλίνουσα ερμηνεία με την Αθήνα στο ζήτημα της γλώσσας. Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Αθήνας σε ανώτατο επίπεδο, ενώ, όπως φαίνεται, στην προσπάθεια διατήρησης χαμηλών τόνων, παρενέβη ακόμα και ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το ονοματολογικό Μάθιου Νίμιτς. Το ζήτημα ετέθη χθες και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των συζητήσεων του υπουργού αναπλ. Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου με τον γ.γ. της Συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ. Επίσης, υπέρ της ταχείας κύρωσης της συμφωνίας εξακολουθούν να δηλώνουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, χθες, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μίλε Μποσνιακόφσκι κοινοποίησε ότι ο κ. Ζάεφ «δεσμεύεται πλήρως σε μια πολιτική προσέγγιση που θα φέρει τις ευρωπαϊκές αρχές στη βαλκανική περιοχή και είναι, επίσης, δεσμευμένος στη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας». Τονίζεται, ακόμη, ότι «λυπούμαστε αν τα σχόλιά του έγιναν αντιληπτά με οποιονδήποτε άλλο τρόπο». Από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τονίζεται, επίσης, ότι υπάρχει πλήρης δέσμευση για την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών. «Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., καταλαβαίνουμε ότι τα κράτη φροντίζουν για τους δικούς τους πολίτες και οι χώρες στα Βαλκάνια δεν αναμειγνύονται σε γειτονικές για οποιοδήποτε ζήτημα. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 παράγραφος 3 της συμφωνίας των Πρεσπών, όπου δεσμευόμαστε να μην αναμειγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων οποιωνδήποτε ατόμων δεν είναι πολίτες μας», αναφέρεται στην επίσημη διαρροή της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Και υπογραμμίζεται ότι «με αυτή την έννοια είναι κατανοητό πως οι γλωσσικές πολιτικές και στις δύο χώρες δεν προσδιορίζονται από τη συμφωνία των Πρεσπών. Αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα περί των γλωσσών που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ζήτημα εσωτερικής πολιτικής».

Περί «προβληματικών δηλώσεων» ως προς την ερμηνεία της συμφωνίας των Πρεσπών οι οποίες «θα πρέπει να αποφεύγονται», έκανε λόγο χθες ο κ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ. «Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο κ. Πάλμερ

Εν τω μεταξύ, ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ περί το μέσον του 2020 υπολόγισε χθες ο βοηθός υφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ από το Σεράγεβο. Ο κ. Πάλμερ έκανε λόγο (Ρόιτερς) για ένταξη σε «18 μήνες από τώρα», περιγράφοντας τη συμφωνία των Πρεσπών ως την «πιο σημαντική θετική εξέλιξη» στα Δυτ. Βαλκάνια. Ο κ. Πάλμερ αναφέρθηκε και στη ρωσική επιρροή στην περιοχή, λέγοντας ότι «δεν είναι δουλειά της Ρωσίας να αποφασίσει τι θα κάνει και τι όχι η Μακεδονία αναφορικά με τις σχέσεις της με τους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή