Παυλόπουλος: «Δεν θα δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες»

Παυλόπουλος: «Δεν θα δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την ΠΓΔΜ ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί «αυθαίρετες ερμηνείες» της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς και ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα», απηύθυνε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ, προσθέτοντας –με αφορμή τις δηλώσεις αξιωματούχων της γειτονικής χώρας– ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι παρούσα, αλλά δεν προτίθεται «να κάνει εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Πρόσθεσε ακόμη ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες –και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές– ερμηνείες της συνθήκης των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Eνωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά, συνέχισε, αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, και υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν πρέπει να περάσουν στην έννομη τάξη και στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Eνωση». Oπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων».

Τα ελληνοτουρκικά

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, και ευνοεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ωστόσο αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου –αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα «NATURA 2000»– και του συνόλου του διεθνούς δικαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή