Δυσοίωνα μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία

Δυσοίωνα μηνύματα για την παγκόσμια οικονομία

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες του G20, των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου, επέστρεψαν στις χώρες τους με καλύτερη διάθεση από τη σύνοδο κορυφής στο Μπουένος Αϊρες. Αντίθετα από την Οικονομική Συνεργασία Ασίας – Ειρηνικού (APEC) που έλαβε χώρα προ δύο εβδομάδων, οι ηγέτες του G20 κατάφεραν να συνυπογράψουν ένα κοινό ανακοινωθέν.

Πραγματοποιήθηκε, παράλληλα, η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, η οποία θεωρήθηκε «επιτυχής» και από τις δυο πλευρές. Ετσι αποφεύγεται μια κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου – τουλάχιστον, επί του παρόντος. Αλλά όλα αυτά δεν καλύπτουν όλη την πραγματικότητα.

Η σύνοδος κορυφής στο Μπουένος Αϊρες πρόβαλε, επίσης, τις διαφορές μεταξύ των ηγετών των χωρών αυτών. O πρόεδρος της Γαλλίας, Μανουέλ Μακρόν, ήταν επικριτικός απέναντι στον πρίγκιπα και διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο κ. Τραμπ τήρησε αποστάσεις από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπήρξαν και άλλα περιστατικά που έδειξαν πως δεν είναι αρμονικές οι σχέσεις διαφόρων κρατών. Η μεγαλύτερη πρόοδος που σημειώθηκε στη σύνοδο –μια κοινή δέσμευση για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)– μπορεί να είναι πρόλογος για νέες συγκρούσεις.

Αν και τα περισσότερα κράτη-μέλη τάσσονται υπέρ αλλαγών στον ΠΟΕ, η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μειώνει τις πιθανότητες για την επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως έπειτα από πολύ κόπο εντάχθηκε στο κοινό ανακοινωθέν η φράση «πολυμερές εμπορικό σύστημα». Αυτή η σύνοδος κορυφής του G20 ήταν, ίσως, η πιο σημαντική έπειτα από εκείνη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2009.

Τότε, οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του ανεπτυγμένου και του αναδυόμενου κόσμου κατέληξαν σε μια κοινή στάση για την καταπολέμηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που είχε ξεσπάσει έναν χρόνο πριν. Αυτή τη φορά, οι ηγέτες κυρίως της Δύσης που συμμετείχαν στη σύνοδο ήταν απορροφημένοι από εσωτερικά προβλήματα.

Οσο ο κ. Μακρόν βρισκόταν στο Μπουένος Αϊρες, τα «Κίτρινα Γιλέκα» στο Παρίσι μονοπώλησαν το ενδιαφέρον με τις διαδηλώσεις τους ενάντια στα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους στα καύσιμα, τα οποία τελικά αναβλήθηκαν. Κρίσιμη είναι, επίσης, η συγκυρία για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, διότι προσπαθεί να περάσει τη συμφωνία που σύναψε με την Ε.Ε για το Brexit από ένα πολύ αρνητικά διακείμενο Κοινοβούλιο. Ο θυμωμένος κ. Τραμπ έστελνε μηνύματα μέσω Twitter για τις έρευνες του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ στην υπόθεση της συμμετοχής ή μη των Ρώσων στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η ενθουσιώδης χειραψία του κ. Τραμπ με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα μπιν Σαλμάν έδειξε στον κόσμο πως δύο κράτη που στρέφονται σε όλο και πιο αυταρχικά καθεστώτα συμπαραστέκονται το ένα στο άλλο. Αλλά ακόμη και οι ηγέτες αυτών των χωρών έχουν προβλήματα. Τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας έχουν πλήξει τη δημοτικότητα του κ. Πούτιν και δεν είναι βέβαιο εάν μέτωπα όπως αυτό που άνοιξε με την Ουκρανία θα ανατρέψουν τα δεδομένα.

Το Ριάντ έχει δεχτεί μεγάλο διπλωματικό χτύπημα από την υπόθεση δολοφονίας του κ. Κασόγκι στο προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη.

Εντάσεις επικρατούν στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία, με την Αγκυρα να προσεγγίζει τη Ρωσία. Φαίνεται, δηλαδή, πως οι διμερείς σχέσεις των κρατών έχουν επιδεινωθεί σε αρκετές γωνιές του κόσμου. Τέλος, μια καταδίκη του «προστατευτισμού» δεν συμπεριελήφθη στο κοινό ανακοινωθέν του G20, επιβεβαιώνοντας πως εξακολουθεί να είναι τεταμένο το κλίμα στο παγκόσμιο εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή