Νέο αποφασιστικό πλήγμα κατά της ιταλικής μαφίας – Συνελήφθησαν ενενήντα μέλη της Ντραγκέτα

Νέο αποφασιστικό πλήγμα κατά της ιταλικής μαφίας – Συνελήφθησαν ενενήντα μέλη της Ντραγκέτα

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο αποφασιστικό πλήγμα κατά του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος κατάφεραν την Τετάρτη οι αστυνομικές αρχές διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, συλλαμβάνοντας δεκάδες μέλη της Ντραγκέτα, της μαφίας της Καλαβρίας, μία ημέρα μετά τη σύλληψη στο Παλέρμο του «νονού των νονών» και αρχηγού της Κόζα Νόστρα, Σέτιμο Μινέο.

Στην επιχείρηση, η οποία, εκτός από την Ιταλία, έλαβε χώρα στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία, συνελήφθησαν τουλάχιστον ενενήντα άτομα και κατασχέθηκαν περισσότεροι από τρεις τόνοι κοκαΐνης και περίπου 140 κιλά έκσταση. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εφόδους σε ιταλικά εστιατόρια, παγωτατζίδικα και σπίτια, τα οποία η εγκληματική οργάνωση χρησιμοποιούσε για το αναγκαίο ξέπλυμα χρήματος, που απαιτούν οι έκνομες δραστηριότητες της.

Στους συγκεκριμένους χώρους, οι αστυνομικές αρχές κατάσχεσαν επίσης μεγάλα χρηματικά ποσά ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ όπως αναφέρουν αξιωματούχοι και των τεσσάρων χωρών, μεταξύ των συλληφθέντων συμπεριλαμβάνονται «υψηλά ιστάμενα» μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης «Πολίνο», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2016, σύμφωνα με τη Eurojust, το ευρωπαϊκό δικαστικό σώμα που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Η μαφία της Ντραγκέτα προέρχεται από την περιοχή της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία. Παρότι όχι τόσο διάσημη όσο η «ξαδέρφη» της από τη Σικελία, Κόζα Νόστρα, η Ντραγκέτα αποτελεί ένα εξαιρετικά ισχυρό εγκληματικό δίκτυο, το οποίο φέρεται να ελέγχει το 80% της διακίνησης κοκαΐνης στην Ευρώπη, ενώ υπολογίζεται ότι έχει περίπου 6.000 μέλη.

Ο Φεντερίκο Καφιέρο ντε Ράο, επικεφαλής του εθνικού γραφείου πάταξης της μαφίας στην Ιταλία, συνεχάρη τις αστυνομικές δυνάμεις που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις, τονίζοντας, ωστόσο, ότι «προφανώς, δεν έχουμε νικήσει τη Ντραγκέτα με αυτή την επιχείρηση». «Η Ντραγκέτα είναι εξαιρετικά ισχυρή και πλούσια», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή