Σταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο

Σταθεροποιητικά το Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή αργία στη Wall Street «γλίτωσε» το ελληνικό Χρηματιστήριο από ένα πιθανό κύμα ισχυρών πιέσεων που θα έβρισκαν «έδαφος» στη βουτιά που σημείωσε την Τρίτη η αμερικανική αγορά και έτσι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε οριακά, κρατώντας ωστόσο και πάλι τις 650 μονάδες, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα, πάντως, με τους αναλυτές, η αλλαγή κλίματος στις ΗΠΑ λόγω των εκτιμήσεων πιθανής ύφεσης στην οικονομία, ελαττώνουν τη διάθεση για επενδυτικούς κινδύνους. Ο λόγος της επιδείνωσης της ψυχολογίας της αγοράς ήταν η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα και συνεχίστηκε την Τρίτη, με τις αποδόσεις των βαχυπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ να ξεπερνούν τις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων, κάτι που συνήθως αποτελεί προάγγελο ύφεσης. Η εξέλιξη αυτή δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστη και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και έτσι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πιθανότητα για ένα σενάριο συνέχισης της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. εξασθενεί. Οπως σημειώνει και η Merit Securities, «η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων είναι ένα έγκυρο διαχρονικά σήμα ότι πλησιάζει το τέλος μιας αγοράς “ταύρων”. Αυτό δυσκολεύει περισσότερο τη μεσοπρόθεσμη προοπτική του Γενικού Δείκτη του ελληνικού Χρηματιστηρίου».

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,01% στις 656,92 μονάδες – αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε τις 646,83 μονάδες (-1,54%), ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,39%, στις 1.720,96 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο +0,46% στις 1.015,19 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,41% στις 494,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 34,71 εκατ. ευρώ .

Για το νέο έτος, η IBG εκτιμά ότι οι ξένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα διατηρήσουν τη στάση αναμονής απέναντι στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, μέχρι να υπάρξει καλύτερη ορατότητα σε σχέση με τα πολιτικά ζητήματα, δεδομένου ότι το 2019 είναι εκλογική χρονιά, καθώς και σε σχέση με τις προσπάθειες του τραπεζικού συστήματος για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Οπως προβλέπει, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο Χ.Α θα διαμορφωθεί στα 65 εκατ. ευρώ το 2019, αρκετά κάτω από την προηγούμενη εκτίμησή της για τζίρο ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή