H Μέι έχασε τις ψηφοφορίες, αλλά ίσως κέρδισε χρόνο

H Μέι έχασε τις ψηφοφορίες, αλλά ίσως κέρδισε χρόνο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση για την έγκριση των όρων του Brexit από τη Βουλή, η βρετανική κυβέρνηση υπέστη τρεις ήττες σε ισάριθμες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Μία από αυτές είναι πρωτοφανής στα κοινοβουλευτικά χρονικά, αφού το Σώμα ανάγκασε με τροπολογία την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει στοιχεία, τα οποία η πρωθυπουργός έκρινε πως ήταν προς το εθνικό συμφέρον να παραμείνουν απόρρητα – πρόκειται για το πλήρες κείμενο της νομικής συμβουλής που έλαβε η κυβέρνηση για τη συμφωνία αποχώρησης. Μέχρι την τελευταία στιγμή, η Μέι προσπάθησε να αποφύγει τη δημοσιοποίησή τους, καταθέτοντας δική της τροπολογία διαφυγής, την οποία έχασε επίσης.

Είναι η πέμπτη φορά που η πρωθυπουργός χάνει κρίσιμη ψηφοφορία όσον αφορά το Brexit. Θα ακολουθήσουν και άλλες ήττες, με επόμενη, όπως όλα δείχνουν, την ψηφοφορία για τους όρους αποχώρησης την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

Η Μέι χρεώνεται, φυσικά, τις αποτυχίες και βρίσκεται στο στόχαστρο εσωκομματικών αντιπάλων, αντιπολίτευσης και μέσων ενημέρωσης. Είναι κοινός τόπος ότι κανενός είδους Brexit δεν έχει τη στήριξη του Κοινοβουλίου. Η άτακτη έξοδος απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών, το ήπιο Brexit από τουλάχιστον 100 βουλευτές και των δύο κομμάτων.

Η ιδιότυπη αυτή συνθήκη τοποθετεί τη Μέι σε μία ανέλπιστα ισχυρή θέση. Είναι η μόνη που προτείνει έναν τρόπο τήρησης της λαϊκής ετυμηγορίας του δημοψηφίσματος. Ολοι οι άλλοι απλώς απορρίπτουν. Αλλά μέχρι πότε; Η τρίτη τροπολογία που έχασε η πρωθυπουργός ίσως καθορίσει τις εξελίξεις στο Brexit, αλλά και τη δική της τύχη. Η Βουλή θα έχει πλέον λόγο στο περιεχόμενο της συμφωνίας εξόδου, εφόσον οι προτεινόμενοι από τη Μέι όροι απορριφθούν την Τρίτη.

Αν οι βουλευτές δεν καταφέρουν να συναινέσουν σε έναν κοινώς αποδεκτό τρόπο εξόδου από την Ε.Ε., τότε θα αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη «μη συμμόρφωσης» με τη λαϊκή εντολή του 2016 που προτείνει μέχρι στιγμής μόνο η Μέι. Από αυτή την άποψη, παρά τις ήττες της, η πρωθυπουργός κατάφερε να «αγοράσει» πολιτικό χρόνο, εφόσον φυσικά μπορέσει να διαχειριστεί επιτυχώς τη διαφαινόμενη ήττα της ερχόμενης Τρίτης.

* O κ. Θύμιος Τζάλλας είναι πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος με έδρα το Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή