Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπουν οι ΑNΕΛ για τις Πρέσπες

Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπουν οι ΑNΕΛ για τις Πρέσπες

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία αποστροφή του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ Παν. Σγουρίδη πυροδότησε εκ νέου τα σενάρια για πιθανή υπερψήφιση της –προαναγγελθείσας– πρότασης μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συμφωνία των Πρεσπών, από πλευράς ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σγουρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως «φυσικά και θα δίναμε τις 151 ψήφους αν είναι να μην περάσει η συμφωνία». Αυτή είναι η δεύτερη φορά που στέλεχος των ΑΝΕΛ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο υπερψήφισης μίας πρότασης μομφής, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο ο εκπρόσωπος του μικρού κυβερνητικού εταίρου, Θ. Τοσουνίδης, είχε δηλώσει πως το κόμμα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μην περάσει η συμφωνία, τουτέστιν είναι πιθανό να συνταχθεί με μία πρόταση μομφής της Ν.Δ. Τότε μάλιστα η δήλωση είχε προκαλέσει έντονες ενδοκυβερνητικές τριβές, με το Μαξίμου να καλεί τον Π. Καμμένο να δεσμευθεί πως δεν «θα συνταχθεί με τα συμφέροντα» και «δεν θα ανακόψει την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη».

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ, πήγε ένα βήμα παρακάτω έναντι της συμφωνίας, ζητώντας προσωπικά από τον πρωθυπουργό την αναπομπή της, κάτι που διατυπώνεται πρώτη φορά και δείχνει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί πλέον μεταξύ Μαξίμου και ΑΝΕΛ. Το γεγονός άλλωστε πως οι ΑΝΕΛ επέλεξαν να μην καταδικάσουν τις πρόσφατες καταλήψεις στα σχολεία, αποτυπώνει την πρόθεση να επενδύσουν πολιτικά στην αντίδραση κατά της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ. Πηγές πάντως του κόμματος απέρριπταν μετ’ επιτάσεως κάθε ταύτιση με την αξιωματική αντιπολίτευση και «τα συμφέροντα που εκπροσωπεί», σημειώνοντας πως οι ΑΝΕΛ το μόνο που μπορεί να κάνουν είναι να μείνουν πιστοί στην πάγια θέση τους κατά των Πρεσπών και ως εκ τούτου να «αθροίσουν τις δυνάμεις τους» ώστε να μην περάσει –ει δυνατόν– η συμφωνία. Στην ίδια λογική, άλλωστε, ο κ. Σγουρίδης επανέλαβε πως το κόμμα του θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση όταν έρθουν οι Πρέσπες. Η εξίσωση που θα αναζητεί λύση τότε είναι πόσοι υπουργοί θα ακολουθήσουν τον Π. Καμμένο, καθώς ήδη πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο Τ. Κουίκ ακολουθεί τη γραμμή Μαξίμου, ενώ στην ίδια λογική κινείται και η κ. Ελενα Κουντουρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή