4 στους 10 εξοφλούν εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς ρεύματος

4 στους 10 εξοφλούν εκπρόθεσμα τους λογαριασμούς ρεύματος

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδυναμία στην εμπρόθεσμη πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου δηλώνουν τέσσερις στους δέκα καταναλωτές, ενώ 25% των καταναλωτών έχει ήδη προχωρήσει σε διακανονισμό. Την ίδια ώρα οι αποφάσεις σε πολλές πολυκατοικίες να κατέβει ο διακόπτης της κεντρικής θέρμανσης οδήγησε αναγκαστικά πολλούς καταναλωτές στο να χρησιμοποιούν ως κύριο μέσο για τη θέρμανση των κατοικιών τους το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η καταναλωτική οργάνωση Ενωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) με τον τίτλο «Γνωρίζεις τι πληρώνεις για το ηλεκτρικό ρεύμα;», συνέπεια στην πληρωμή των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος ή/και του φυσικού αερίου δήλωσε το 59%.

Το 25% δήλωσε ότι καθυστέρησε την αποπληρωμή τουλάχιστον μία φορά μέσα στο έτος, το 10% δήλωσε ότι είναι ελάχιστα συνεπής, ενώ ένα 6% ανέφερε ότι δεν μπορεί να πληρώσει ποτέ εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς. Μάλιστα, ένα 6% των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ δήλωσε ότι υπέστη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στη διάρκεια του τελευταίου έτους λόγω αδυναμίας πληρωμής του λογαριασμού.

Η αδυναμία αυτή, σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, σχετίζεται έως ένα βαθμό και με τις λεγόμενες ρυθμιζόμενες χρεώσεις που επιβαρύνουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος (χρεώσεις για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας – ΥΚΩ, Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Ρύπων – ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.). Οι καταναλωτές σε ποσοστό 78,21% δεν γνωρίζουν τον τρόπο χρέωσης για τις παραπάνω επιβαρύνσεις, το 88,76% τις θεωρεί καταχρηστικές, ενώ το 51,53% δεν γνωρίζει το ποσοστό που πληρώνει για αυτές. Οι καταναλωτές στη συντριπτική τους πλειονότητα (92,17%) θεωρούν ότι θα πρέπει να αποσχισθούν από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οι χρεώσεις υπέρ τρίτων (ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κ.ά.) και να εισπράττονται με άλλον τρόπο. Μόνο το 2,27% των καταναλωτών δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το τετραμηνιαίο ποσό που ξοδεύει για το ηλεκτρικό ρεύμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 30,76%, πληρώνει από 101 έως 200 ευρώ το τετράμηνο, ενώ το 28,26% πληρώνει από 201 έως 300 ευρώ το τετράμηνο. Ωστόσο, στην ερώτηση πόσες κιλοβατώρες καταναλώνει το τετράμηνο, το ένα τρίτο (34,96%) των καταναλωτών απάντησε ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 27,92% δήλωσε ότι καταναλώνει από 801 έως 1.600 κιλοβατώρες.

Χαμηλή φαίνεται ακόμη ότι είναι η διείσδυση των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Μόνο το 17,03% των ερωτηθέντων έφυγε από τη ΔΕΗ για να αλλάξει προμηθευτή, με κύρια αιτία για την αλλαγή αυτή την πιο συμφέρουσα τιμή. Οι καταναλωτές, πάντως, που προτίμησαν να παραμείνουν στη ΔΕΗ το έπραξαν διότι σε ποσοστό 53,37% δεν εμπιστεύονται τους εναλλακτικούς προμηθευτές.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι όπως αναφέρθηκε χθες κατά την παρουσίαση της έρευνας, εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 θα λειτουργήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πλατφόρμα σύγκρισης των χρεώσεων των διαφόρων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κεντρική θέρμανση αποτελεί πολυτέλεια και είδος υπό… εξαφάνιση σε πολλές πολυκατοικίες ειδικά στην Αθήνα και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, μετά το 2010. Ετσι, στην Αττική το κύριο μέσο θέρμανσης (35,86% των καταναλωτών) είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το ίδιο ισχύει και στη νησιωτική Ελλάδα.

Η έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ πραγματοποιήθηκε από τις 20 Μαΐου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 και στο πλαίσιο αυτής συλλέχθηκαν 881 ερωτηματολόγια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή