Μεγάλες απώλειες σε Ευρώπη και Wall Street

Μεγάλες απώλειες σε Ευρώπη και Wall Street

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κόκκινο βρέθηκαν χθες οι αγορές σε όλον τον κόσμο. Αιτία, η σύλληψη της γενικής οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής Huawei Technologies στον Καναδά, που φάνηκε να διαψεύδει την ανακωχή ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και να αναζωπυρώνει την ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο.

Αργά χθες το βράδυ ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε κατά περισσότερο από 2% και ο S&P κατά 1,67%, καθώς η είδηση επιδείνωσε ένα ήδη αρνητικό κλίμα στη Wall Street.

Στις αρχές της εβδομάδας το κόστος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού των ΗΠΑ σημείωσε άνοδο, με τις αποδόσεις των διετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου να υπερβαίνουν εκείνες των δεκαετών για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Επικράτησε, έτσι, κλίμα ανησυχίας για το ενδεχόμενο να επίκειται νέα κρίση. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν εκ νέου χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στα ασφαλή καταφύγια. Η ανησυχία εξαπλώθηκε από την αρχή της συνεδρίασης στις αγορές της Ασίας, με τον δείκτη της αγοράς της Σαγκάης να κλείνει με απώλειες 1,68%, τον MSCI των αναδυόμενων αγορών με πτώση 2,76% και τον Nikkei στο Τόκιο με απώλειες 1,61%. Σε ό,τι αφορά τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI, υποχώρησε κατά 2,53%.

Στην Ευρώπη ανάλογη στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια οδήγησε τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών. Σε ανάλογα πτωτική πορεία οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων όσων χωρών της Ευρωζώνης θεωρούνται ασφαλή καταφύγια: της Γαλλίας υποχώρησαν στο 0,65% σημειώνοντας τις χαμηλότερες αποδόσεις από τον Ιούλιο, ενώ της Φινλανδίας και της Ιρλανδίας ήσαν οι χαμηλότερες από τον Σεπτέμβριο. Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων που εν μέσω διχογνωμίας στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού σημείωσαν άνοδο και το spread διευρύνθηκε κατά 20 μονάδες βάσης. Το κακό κλίμα ήταν πολύ πιο ορατό στις αγορές μετοχών με τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης να κλείνουν με απώλειες πάνω από 3%. Με απώλειες 3,15% έκλεισε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου, με απώλειες 3,48%, ο XETRA DAX της Φρανκφούρτης, με απώλειες 3,32% ο CAC 40 της Γαλλίας και με απώλειες 3,54% ο FTSE MIB του Μιλάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή