Φόβοι για νέα έκτροπα στη Γαλλία

Φόβοι για νέα έκτροπα στη Γαλλία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φόβος ενός νέου κύκλου βίαιων ταραχών πλανάται πάνω από το Παρίσι ενόψει των διαδηλώσεων που έχουν προγραμματίσει τα «Κίτρινα Γιλέκα» για αύριο, μία εβδομάδα μετά το όργιο καταστροφών και βανδαλισμών του περασμένου Σαββάτου. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε, το βράδυ της Τετάρτης, την οριστική κατάργηση των αυξήσεων στη φορολογία καυσίμων για το 2019, οι ακτιβιστές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, διευρύνοντας το πεδίο των διεκδικήσεων. Αξιωματούχος από την Προεδρία της Δημοκρατίας έκανε λόγο για πληροφορίες των Αρχών που δημιουργούν υποψίες ότι ακραία στοιχεία θα κατέβουν αύριο στο Παρίσι «για να κάνουν βανδαλισμούς και να σκοτώσουν». Οπως ανακοίνωσε ο Εντουάρ Φιλίπ, περί τις 65.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις για να περιφρουρήσουν τη δημόσια τάξη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους το Σαββατοκύριακο, ενώ πηγές των αρχών ασφαλείας πιθανολογούσαν την επιστράτευση ειδικών δυνάμεων του στρατού, που ενεργοποιούνται για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Πολλά καταστήματα αναμένεται να μείνουν κλειστά στο κέντρο του Παρισιού, ενώ αρκετοί ποδοσφαιρικοί αγώνες αναβλήθηκαν. Παράλληλα, σε αναβρασμό συνεχίζουν να βρίσκονται οι μαθητές, με τον αριθμό των κατειλημμένων σχολείων να ανεβαίνει σε 200. Από την Κυριακή αναμένεται να κατέβουν σε απεργία οδηγοί λεωφορείων, ενώ 48ωρη απεργία για τις 13 και 14 Δεκεμβρίου κήρυξε η εργατική ομοσπονδία CGT.

Στο πολιτικό επίπεδο, τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς, δηλαδή η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, οι Σοσιαλιστές και το ΚΚΓ, ανακοίνωσαν ότι θα καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στην Εθνοσυνέλευση, την ερχόμενη Δευτέρα. Το κυβερνών κόμμα LREM του Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν κινδυνεύει να απολέσει τη δεδηλωμένη. Πάντως, η πίεση της κοινωνικής αναταραχής αναγκάζει την κυβέρνηση να αναζητεί διορθωτικές κινήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμος να εξετάσει περαιτέρω φοροαπαλλαγές, αν και τόνισε ότι πρέπει να εξισορροπηθούν με μειώσεις δαπανών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή