Μπολιβάρ χωρίς αντίκρισμα τυπώνει διαρκώς ο Νικολάς Μαδούρο

Μπολιβάρ χωρίς αντίκρισμα τυπώνει διαρκώς ο Νικολάς Μαδούρο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βάσανα των δύσμοιρων κατοίκων της Βενεζουέλας δεν έχουν τέλος, με τον υπερπληθωρισμό να καλπάζει ανεξέλεγκτος εξαιτίας της κατάρρευσης της οικονομίας και της πολιτικής του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να τυπώνει χρήμα, που όμως χάνει την όποια αξία του εντός ολίγων ωρών. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση Μαδούρο αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά 150%. Ηταν η έκτη αύξηση του κατώτατου μισθού από την αρχή του 2018. Οι πολίτες της χώρας, αντί να πανηγυρίσουν για τον τριπλασιασμό του μισθού, σπεύδουν να ξοδέψουν τα όποια χρήματα διαθέτουν και να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα όσο πιο γρήγορα μπορούν, προτού εξανεμίσει ο υπερπληθωρισμός την ήδη μικρή αξία των μπολιβάρ που τυπώνει η κυβέρνηση.

Το τύπωμα πληθωριστικού χρήματος σημαίνει απλώς ότι οι επιχειρήσεις θα αναπροσαρμόσουν αντίστοιχα την τιμή των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν και συνεπώς οι καταναλωτές θα βρεθούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, με την ίδια αγοραστική δύναμη που είχαν πριν από την τελευταία αύξηση. Στην πράξη, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 150% οδήγησε σε διπλασιασμό της τιμής ενός καφέ, στα 400 μπολιβάρ (78 σεντς του δολαρίου), σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας. Δεύτερη άμεση επίπτωση από την αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν η υποχώρηση, στη «μαύρη» αγορά, της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος από τα 460 μπολιβάρ ανά δολάριο ΗΠΑ στα 526 μπολιβάρ ανά δολάριο.

Η «μαύρη» αγορά συναλλάγματος της Βενεζουέλας αποτελεί το πραγματικό μέτρο για το κόστος οποιουδήποτε πράγματος στη χώρα. Δεδομένης της μη συνεργασίας της κυβέρνησης Μαδούρο με το ΔΝΤ τα τελευταία χρόνια, είναι σχετικά δύσκολο να βρεθούν επίσημα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού. Σύμφωνα με το Bloomberg που έχει αναπτύξει ειδικό δείκτη με βάση τη μεταβολή της τιμής ενός φλιτζανιού φρέσκου καφέ, ώστε να υπολογίσει την ευρύτερη μεταβολή των τιμών, ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα έχει αυξηθεί κατά 285.614% (δεν είναι τυπογραφικό λάθος, είναι η οδυνηρή πραγματικότητα) τους τελευταίους 12 μήνες.

Το τελευταίο τρίμηνο ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017, κατά 1,7 εκατομμύριο τοις εκατό, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg. Γεγονός που δείχνει πως οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού, που έκανε ο Μαδούρο το τελευταίο διάστημα, το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον υπερπληθωρισμό που «τρώει» τα εισοδήματα των κατοίκων και ιδιαίτερα τον πιο φτωχών και όσων δεν έχουν εισοδήματα σε σκληρό συνάλλαγμα. Στην πρωτεύουσα Καράκας, η τιμή ενός σάντουιτς με ζαμπόν και ψωμί με σταφίδες, που αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα την περίοδο των Χριστουγέννων, αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 52%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή