Η τεράστια προσφορά της Μαρίας Αργυριάδη

Η τεράστια προσφορά της Μαρίας Αργυριάδη

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται και φεύγουν με θόρυβο, υπάρχουν και άνθρωποι σαν τη Μαρία Αργυριάδη. Αναλογίζομαι πόσα είχε κρατήσει μέσα της, αυτός ο σπάνιος άνθρωπος που έφυγε από τη ζωή έχοντας ήδη συντελέσει ένα μεγάλο έργο. Η Μαρία Αργυριάδη ήταν από τις μεγαλύτερες συλλέκτριες παιχνιδιών στον κόσμο και η συλλογή της που δώρισε από το 1991 στο Μουσείο Μπενάκη, αποτέλεσε τον λόγο δημιουργίας του Μουσείου Παιχνιδιών στο Παλαιό Φάληρο, χρόνια αργότερα (2017).

Η Μαρία Αργυριάδη ήταν ιδιαίτερος άνθρωπος, με βαθιές ευαισθησίες και προσωπικό πολιτισμό που σε κέρδιζε. Αυτό που έχει νόημα να επισημανθεί έστω και τώρα είναι ότι η Μαρία Αργυριάδη, λόγω μετριοφροσύνης, δεν πρόβαλε τον εαυτό της. Σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν γνωστή σε όλους γιατί το έργο της ήταν τεράστιο. Η συλλογή της είχε συγκροτηθεί με τα χρόνια βάσει γνώσης αλλά και ευαισθησίας.

Ο Αγγελος Δεληβορριάς είχε καταλάβει τη σημασία του έργου της και την υποστήριζε. Η Μαρία Αργυριάδη αντιμετώπιζε το παιχνίδι στην ολότητά του. Είχε ενδιαφέρον και για το αστικό και για το λαϊκό παιχνίδι και για τα παιχνίδια των μεγάλων κατασκευαστών και για τα παιχνίδια που έφτιαχναν τα παιδιά με πανί και σπάγγο. Η αφετηρία της ήταν η αγάπη στον άνθρωπο. Το μεγάλο ενδιαφέρον της Μαρίας Αργυριάδη ήταν η απελευθερωτική δύναμη των παιχνιδιών. Δεν θα ξεχάσω πώς φώτιζε το πρόσωπό της όταν μετέφερε την προσωπική μαρτυρία ενός ηλικιωμένου που θυμόταν τα αυτοσχέδια παιχνίδια των παιδικών του χρόνων… Ηταν ένας σπάνιος άνθρωπος, η Μαρία Αργυριάδη. Θα λείψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή