Κοσμοσυρροή στα εγκαίνια της αθηναϊκής γκαλερί της Citronne στο Κολωνάκι

Κοσμοσυρροή στα εγκαίνια της αθηναϊκής γκαλερί της Citronne στο Κολωνάκι

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμοιαζε με επιστροφή στις παλιές καλές εποχές της Αθήνας. Πάνω από 600 άτομα έδωσαν το «παρών», πριν από μερικές ημέρες, στα εγκαίνια του νέου αθηναϊκού χώρου της γκαλερί Citronne. Ενα ωραίο διαμέρισμα που βρίσκεται μία ανάσα από την πλατεία Κολωνακίου, επί της Πατριάρχου Ιωακείμ. Ακόμα και η μικρή δυσκολία στην πρόσβαση στην γκαλερί που είναι στον 4ο όροφο, δεν πτόησε τον κόσμο. Οι περισσότεροι ανέβηκαν με τις σκάλες. Στην παρθενική έκθεση παρουσιάστηκε το εμβληματικό έργο του Γιώργου Λάππα «Mappemonde», μια χαρτογράφηση και γλυπτική απεικόνιση ολόκληρου του κόσμου που είχε κλέψει την παράσταση στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο και της Βενετίας πριν από 30 χρόνια.

Μπορεί ο χαρισματικός γλύπτης να μην είναι πια κοντά μας, όμως η στρατιά από τις φιγούρες του έχει το δικό του DNA, έχει πνοή και ψυχή. Ηταν ωραίο να παρατηρεί κανείς, από μια γωνιά, την κοσμοσυρροή των ανθρώπων να συναντά αυτά τα πλάσματα που ξεπήδησαν από τη φαντασία του γλύπτη, σαν να έμπαιναν στη διαδικασία να γνωριστούν μεταξύ τους. Το στήσιμο ήταν ιδιαίτερα προσεγμένο και ευφυές με την υπογραφή της Αφροδίτη Λίτη –της καλλιτέχνιδος– συζύγου του Λάππα, της Τατιάνας Σπινάρη-Πολλάλη αλλά και του Γιώργου Τζιρτζιλάκη. Ο φωτισμός διά χειρός Ελευθερίας Ντεκώ πραγματικά αναδείκνυε όλες τις πτυχές αυτής της εγκατάστασης με τις πολλές ενότητες. To «Mappemonde» εκτίθεται και αναπτύσσεται στο τρίπτυχο, «Μυστικό βιβλίο» – Οίκημα – Φιγούρες. Τα επιμέρους στοιχεία του αλληλοσυμπληρώνονται και καταλαμβάνουν όλο τον εκθεσιακό χώρο.

Κοσμοσυρροή στα εγκαίνια της αθηναϊκής γκαλερί της Citronne στο Κολωνάκι-1

Τ. Σπινάρη, Α. Λίτη, Γ. Τζιρτζιλάκης και Ε. Φαλίδα.

Ηταν μια βραδιά γεμάτη από χαρά, εγκαρδιότητα. Το πιο αισιόδοξο ήταν ότι έβλεπε κανείς εκπροσώπους από όλες τις γενιές, από φοιτητές έως και παλιούς αστούς. Η ιστορικός τέχνης Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη υποδεχόταν τους πάντες ως καλή οικοδέσποινα στο κατώφλι, ενώ η Αφροδίτη Λίτη και η κόρη της Ελένη Λάππα ήταν βαθιά συγκινημένες από την ωραία παρουσίαση του έργου. Αλλωστε βρέθηκαν και οι ίδιες περιτριγυρισμένες από φίλους και αγαπημένους, μα κυρίως από άλλους καλλιτέχνες.

Δεν έλειψε κανείς. Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, ο Σωτήρης Σόρογκας, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης, η Βένια Δημητρακοπούλου, ο Αγγελος Παπαδημητρίου, η Μαρία Φιλοπούλου, ο Γιάννης Αδαμάκος, ο Αγγελος Αντωνόπουλος, η Αφροδίτη Λίτη, η Μαρία Παπαδημητρίου, ο Ανδρέας Λώλης, ο Στέλιος Φαϊτάκης, ο Γιώργος Ρόρρης, ο Τάσος Μαντζαβίνος, η Μαρίνα Καρέλλα, ο Μιχάλης Κατζουράκης κ.ά. πέρασαν το κατώφλι. Κατηφορίζοντας από την έκθεση άκουγε κανείς στα γειτονικά στενά κουβέντες και γέλια, αυτό το ζεστό βουητό που απαλύνει την ψυχή.

Το μπαζάρ της Πύρνας

Για όσους αγαπούν τα ωραία ελληνικά προϊόντα, η στήλη σάς προτρέπει να επισκεφθείτε την εορταγορά της Πύρνας που θα πραγματοποιηθεί αυτήν την Κυριακή 9/12 από τις 10.30 π.μ. μέχρι τις 5.30 μ.μ. (Κοκκιναρά 43, Κηφισιά). Θα βρείτε, επίσης, χειροποίητα κοσμήματα, δώρα και βέβαια καταπληκτικούς κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Μπορεί να γνωρίζετε την Πύρνα από τις θαυμάσιες δραστηριότητές της που αφορούν τα προγράμματα διά βίου μάθησης, αλλά ίσως δεν ξέρετε το Deli της. Είναι ένα μικρό πωλητήριο που φιλοξενεί επιλεγμένα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι στοχεύουν στις διεθνείς αγορές. Σκοπός είναι να αναδειχθούν προσπάθειες νέων ανθρώπων που, παρά την οικονομική κρίση, τόλμησαν να επενδύσουν στον πλούτο της ελληνικής γης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή