Σιάτιστα – Μαστοροχώρια: Διάθεση εξερεύνησης

Σιάτιστα – Μαστοροχώρια: Διάθεση εξερεύνησης

5' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βόιο είναι το βουνό στα δυτικά της Κοζάνης, στα σύνορα με τον νομό Γρεβενών. Η ζωή εδώ πάνω λογαριάζεται με καμινάδες. Τα περισσότερα χωριά είναι έρημα τον χειμώνα και οι καμινάδες που καπνίζουν δηλώνουν τα κατοικημένα σπίτια. Η διαδρομή ξεκινά από τη Σιάτιστα και καταλήγει στα Μαστοροχώρια του Βοΐου. Έχει μήκος 65 χλμ., τα οποία θα καλύψετε σε μιάμιση ώρα περίπου, χωρίς τις στάσεις. Ο δρόμος είναι ένας κλασικός επαρχιακός ασφαλτόδρομος, που τον χειμώνα όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς στις ανήλιαγες στροφές πιάνει πάγος, ενίοτε χείμαρροι ξεχειλίζουν, ενώ στα μονοπάτια και στα πρανή η πηχτή λάσπη από το κοκκινόχωμα καραδοκεί. Το τοπίο είναι μυστηριώδες, λόγω ομίχλης, και σε κάνει να νιώθεις πραγματικός εξερευνητής.

Πηγές, καταρράκτες, βάθρες, βράχια, πυκνά δάση από βελανιδιές, καστανιές, οξιές, πεύκα, έλατα, πλατάνια. Ο ποταμός Πραμόριτσα διασχίζει την περιοχή και δεκάδες πανέμορφα γεφύρια τον στεφανώνουν.

Η Σιάτιστα, που είναι και η αφετηρία σας, είναι μια γοητευτική πόλη με βαλκανική αύρα, που πλούτισε τον 18ο-19ο αιώνα από το εμπόριο γούνας και λιαστού κρασιού. Ο πλούτος αυτός αποτυπώθηκε στα αρχοντόσπιτά της, από τα οποία σώζονται σήμερα πενήντα, αν και τα περισσότερα καταρρέουν. Επισκέψιμα είναι εκείνο της Πούλκως (τηλ. 6974-137721, 24610-26210, καθημερινά 08.30-14.30, εισιτήριο 2 ευρώ) και εκείνο του Δόλγκηρα, που λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο (Μαρκίδες Πουλίου, τηλ. 6946-834005, markides.gr, κατόπιν συνεννόησης).

Στο εσωτερικό τους θα τα χάσετε με τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, τα ζωγραφιστά υπερμεγέθη τζάκια και τις τοιχογραφίες που αφηγούνται ολόκληρες ιστορίες. Εντυπωσιασμένοι θα μείνετε και από τον ναό της Αγίας Παρασκευής, στον οποίο επίσης αποτυπώνονται ο κοσμοπολιτισμός και οι νέες ιδέες που έφερναν οι Σιατιστινοί έμποροι. Ξεχωρίζουν το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι υπέροχες τοιχογραφίες του γυναικωνίτη με τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Σωκράτη, τη Σίβυλλα. Στην πόλη θα βρείτε επίσης εργαστήρια γούνας και λιαστό κρασί, η παραγωγή των οποίων συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αν επιλέξετε να μείνετε εδώ, δείτε τις απλές μονάδες Σιατιστινό Αρχονταρίκι (τηλ. 24650-47020, aπό 45 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) και Ιβερίς (24650-47054, από 65 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) και γευματίστε στις ταβέρνες Τρία Πηγάδια (τηλ. 24650-22991) και Γραβάδικα (τηλ. 24650-22711).

Σιάτιστα – Μαστοροχώρια: Διάθεση εξερεύνησης-1

Ο ποταμός Παλαιομάγειρος περνά από τον νερόμυλο και τα γεφύρια της Χρυσαυγής. (Φωτογραφία: ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Όσο το υψόμετρο μεγαλώνει, η ομορφιά κορυφώνεται. Κι όσο πλησιάζετε στα Μαστοροχώρια, βέβαια, τα χωριά των περίφημων μαστροκαλφάδων, που γύριζαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία απ’ άκρη σ’ άκρη, στολίζοντας τον κόσμο με πέτρα. Μπροστάρηδες οι Ζουπανιώτες, του χωριού Πεντάλοφος, που οργανώθηκαν σε μπουλούκια. Στα χωριά τους θα δείτε πυργόσχημα αρχοντικά σπίτια από πελεκητή πέτρα και ξύλο, με λαξευμένα αγκωνάρια στις γωνίες, μεγάλες αυλόπορτες για να περνούν τα φορτωμένα ζώα και λιθανάγλυφες εντοιχισμένες πλάκες. Θα δείτε επίσης σοφά γεφύρια πολύτοξα ή μονότοξα, θαυμαστά καλντερίμια, κρήνες κι εκκλησιές-έργα τέχνης.

Κάθε χωριό έχει και το γεφύρι του, τη στρωμένη με πλατανόφυλλα πλατεία του, την εκκλησία του, τον καφενέ του. Από τα ωραιότερα είναι η Χρυσαυγή. Εδώ τα δάση δίνουν τη θέση τους στα βράχια και στην κοιλάδα όπου ελίσσεται ο Παλιομάγειρος και στεφανώνεται από δύο γεφύρια, της Μοιραλής στην είσοδο του χωριού και το άλλο, ακόμα πιο επιβλητικό, πλάι στον νερόμυλο και στον τεχνητό καταρράκτη. Πανέμορφο είναι και το Δίλοφο, δίχως παραφωνίες, με το τυροκομείο της οικογένειας Σαμαρά που το κρατάει ζωντανό.

Όλοι οι δρόμοι όμως οδηγούν στον Πεντάλοφο, το παλιό Ζουπάνι. Δύο γλυπτά, ο Ζουπανιώτης μάστορας και η γυναίκα της Πίνδου, σας υποδέχονται, στα 1.050 μ. υψόμετρο. Μαζί τους εκατοντάδες άνθρωποι που ζουν ξεχασμένοι μες στα βουνά, περιτριγυρισμένοι από πέτρινα σπίτια, εκκλησίες και καφενεία. Μαζί τους θα γευτείτε ντόπιο τσίπουρο, άγρια μανιτάρια, τουρσιά και θα μάθετε ωραίες ιστορίες και ίσως κάποιες κουδαρίτικες λέξεις, από τη μυστική διάλεκτο των μπουλουκιών.

Μη φύγετε πάντως από την περιοχή χωρίς μια βόλτα στον γειτονικό Βυθό και στη Μονή της Αγίας Τριάδας του 1740: είναι ένα πραγματικό φρούριο, χτισμένο λες στη μέση του πουθενά.

|| Η προτεινόμενη διαδρομή, από τη Σιάτιστα στον Βυθό, έχει μήκος 60 χλμ.


Με τη Mercedes-Benz GLA στο Βόιο

Σπορ δυναμική σχεδίαση, εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά και υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σιάτιστα – Μαστοροχώρια: Διάθεση εξερεύνησης-2

Η νέα Mercedes-Benz GLA ήταν η ιδανική επιλογή για το ταξίδι μας μέχρι τη Σιάτιστα και τα Μαστοροχώρια του Βοΐου. Το compact SUV της Mercedes χαρακτηρίζεται από σπορτίφ δυναμική σχεδίαση, εξαιρετική οδηγική συμπεριφορά και κορυφαία ασφάλεια για τους επιβάτες του. Οδηγήσαμε την πετρελαιοκίνητη έκδοση 180d, η οποία συνδυάζει τις πολύ καλές επιδόσεις με τη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου.

Το ταξίδι μας με τη Mercedes GLA στην εθνική οδό ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή οδηγική εμπειρία. Η κορυφαία αεροδυναμική του αμαξώματος (0,28 Cd) εξασφάλιζε εξαιρετικά οδικά χαρακτηριστικά και χαμηλό θόρυβο. Tο στιβαρό πλαίσιο και η ακούραστη ανάρτηση εγγυήθηκαν τη σταθερότητα ακόμα και σε πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ οι νέοι προβολείς LED High Performance, που αντικατέστησαν τους προηγούμενους bi-xenon, μας πρόσφεραν καλή ορατότητα και ξεκούραστη οδήγηση σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού. Μάλιστα, η τεχνολογία Multilevel που διαθέτει το premium crossover φάνηκε αρκετά χρήσιμη, μια και η φωτεινότητα των πίσω φώτων προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες, ώστε να γινόμαστε αντιληπτοί τη νύχτα, αλλά παράλληλα να μην ενοχλούμε όσους ακολουθούν.

Φτάνοντας στη Σιάτιστα, αποφασίσαμε να ανηφορίσουμε μέχρι τον Βυθό, ένα από τα Μαστοροχώρια που βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. Στην επαρχιακή αυτή διαδρομή η Mercedes GLA 180d μας ταξίδεψε με απόλυτη ασφάλεια και οικονομία, χάρη στον 1.461 κ.εκ. diesel κινητήρα των 109 ίππων και τα 260 Nm ροπής, με την πραγματική κατανάλωση να κυμαίνεται γύρω στα 5,5 με 6 λίτρα/100 χλμ. χωρίς καμία προσπάθεια και ανάλογα με τα κομμάτια του δρόμου. Επιπλέον, από το όμορφο και πολυτελές εσωτερικό του απολαύσαμε τη φύση της Πίνδου, σε υψόμετρο που ξεπερνούσε τα 1.000 μ.

Οι πολλές δυνατότητες συνδεσιμότητας (σύνδεση με smartphone, με Android Auto κ.λπ.) που προσφέρει έκαναν ακόμα πιο ευχάριστη τη διαδρομή μας. Οι compact διαστάσεις της GLA (4,4 μ. μήκος, 1,8 μ. πλάτος και 1,5 μ. ύψος) φάνηκαν ιδανικές ώστε να περνάει με ευκολία και ασφάλεια από τα πολλά γεφύρια των μικρών χωριών που συναντήσαμε στον δρόμο μας, χωρίς άγχος για τον οδηγό. Μάλιστα, σε αυτό βοήθησε πολύ και το σύστημα κάμερας 360 μοιρών, που μεταδίδει στην κεντρική οθόνη ενιαία ή σε επτά διαφορετικά πλαίσια εικόνες γύρω και πάνω από το αυτοκίνητο σε ψηφιακή απεικόνιση. Κατά την άφιξή μας στο ξενοδοχείο και λίγο πριν γευτούμε το ντόπιο τσίπουρο, ξεφορτώσαμε τις αποσκευές μας από το πορτ-μπαγκάζ των 421 λίτρων. Ιδιαίτερη πινελιά τεχνολογίας αποτελεί το σύστημα αυτόματου ανοίγματος της πέμπτης πόρτας, η οποία ανοίγει και κλείνει μόνη της, αρκεί να έχουμε επάνω μας το κλειδί και να κάνουμε μια συγκεκριμένη κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα του αυτοκινήτου.

Η Mercedes GLA 180d ήταν η πιο ενδεδειγμένη επιλογή για το ταξίδι μας και αποτελεί έναν γνήσιο εκπρόσωπο της premium κατηγορίας, που πλασάρεται στο δημοφιλέστερο segment με όπλα την εκλεπτυσμένη εμφάνιση, τον οικονομικό του χαρακτήρα και το κύρος ενός μοντέλου της Mercedes-Benz.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή