Τρίκαλα Κορινθίας – Στυμφαλία: Στις πλαγιές της Ζήρειας

Τρίκαλα Κορινθίας – Στυμφαλία: Στις πλαγιές της Ζήρειας

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολύ σε δύο ώρες από την Αθήνα βρίσκεστε στα Τρίκαλα Κορινθίας, τα τρία χωριά που ενωμένα αποτελούν πλέον έναν πολύ καλά οργανωμένο ορεινό προορισμό, με επιλογές διαμονής για κάθε βαλάντιο και γούστο, όπως ο μικρός καλαίσθητος ξενώνας Βαρνεβό (τηλ. 6944-949575, varnevo.gr, από 70 ευρώ το δίκλινο) ή το resort Πλειάδων Γη (τηλ. 27430-91138, pliadongi.gr, από 140 ευρώ η junior σουίτα), με ενδιαφέρον lounge και ωραίο spa.

Ταυτόχρονα, τα Τρίκαλα αποτελούν καλό ορμητήριο για διαδρομές στη Ζήρεια. Η τεχνητή λίμνη Δόξα είναι υπέροχη όλες τις εποχές του χρόνου και για να οδηγήσετε έως εκεί θα περάσετε από ελατοσκέπαστες πλαγιές. Διασχίζοντας το χωριό Καρυά, γεμίστε το παγούρι σας νερό από τη βρύση στον πλάτανο της πλατείας. Αν η μετεωρολογική πρόγνωση δίνει χιονοπτώσεις, λάβετέ τες σοβαρά υπόψη. Η περιοχή πιάνει εύκολα και γρήγορα χιόνι.

Πιο πάνω, η διασταύρωση για Γκούρα είναι αφορμή για μια μικρή παράκαμψη με στάση στην πλατεία του χωριού. Φτάνοντας στη λίμνη Δόξα, μπορείτε να κάνετε τον γύρο της οδικώς ή περπατώντας ανάμεσα στις όχθες της και τις καταπράσινες πλαγιές από μαύρη πεύκη. Κάντε μια βόλτα έως το ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου και αγοράστε όσπρια και βότανα του βουνού από τους μικροπωλητές τριγύρω. Πριν από δύο εβδομάδες, το πρώτο χιονόνερο της χρονιάς μάς βρήκε δίπλα στη λίμνη, ενώ οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεφταν λίγο πιο πάνω, στο μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη. Αγναντεύοντας το τοπίο από το παλιό ξύλινο παράθυρο, δοκιμάσαμε γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο, το καθιερωμένο κέρασμα του μοναστηριού.

Τρίκαλα Κορινθίας – Στυμφαλία: Στις πλαγιές της Ζήρειας-1

Η λίμνη Δόξα με το πρώτο χιονόνερο της χρονιάς, στα μέσα Νοεμβρίου. (Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΣ)

Όσοι δεν διστάζουν να οδηγήσουν σε χωματόδρομο μπορούν να ακολουθήσουν μια εναλλακτική διαδρομή, κυριολεκτικά μέσα στο δάσος, μέσω της λίμνης Δασίου. Πρόκειται για μια εποχική λίμνη, κυκλωμένη από έλατα, που φέτος είχε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μια καλή στάση για φαγητό είναι «Το διάσημο κουτούκι της Δόξας» (τηλ. 6983-067862), ο παλιός Στάικος που πλέον λειτουργεί με νέα διεύθυνση, για ψητά, μαγειρευτά και κυνήγι. Υπολογίστε πως καθεμία από τις προηγούμενες διαδρομές διαρκεί το πολύ μισή ώρα αργής απολαυστικής οδήγησης.

Αν δεν χορτάσατε περιπλάνηση στο βουνό και στις λίμνες, η μικρή και η μεγάλη Ζήρεια επιφυλάσσουν κι άλλες εκπλήξεις. Μπορείτε να συνεχίσετε διασχίζοντας τον κάμπο του Φενεού, γνωστό για την ποιότητα των οσπρίων που παράγει. Τα πρωινά συχνά τον καλύπτει η πάχνη κι αν τύχει να τον δείτε ελαφρώς πλημμυρισμένο, μην εκπλαγείτε. Πρόκειται για μία ακόμα λίμνη της περιοχής που αποξηράνθηκε για να μετατραπεί σε εύφορη κοιλάδα.

Το φλερτ της Κυλλήνης (Ζήρεια είναι η σλάβικη ονομασία) με το υγρό στοιχείο είναι ανεξάντλητο. Η θέα στον κάμπο του Φενεού είναι ακόμα πιο όμορφη όπως ανεβαίνετε προς το Μεσσινό. Ακολουθούν αρκετές στροφές – βρίσκεστε πλέον στις πλαγιές της Ολίγυρτης, μέσα σε πλούσια δάση κεφαλληνιακής ελάτης.

Φτάνοντας στη Στυμφαλία, κάντε μια στάση για φωτογραφίες στις όχθες της και παρατηρήστε τις φωλιές των λιγοστών τον χειμώνα πουλιών ανάμεσα στις καλαμιές. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας (τηλ. 27470-22296, piop.gr). Θα ενημερωθείτε με τη βοήθεια σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού για το καρστικό φαινόμενο – θα κατανοήσετε τι συμβαίνει στα έγκατα της Κυλλήνης και πώς οι υπόγειοι φυσικού αγωγοί, οι εσταβέλλες και οι καταβόθρες της συνδέονται με όλες αυτές τις λίμνες. 

|| Η διαδρομή Τρίκαλα Κορινθίας-λίμνη Δόξα είναι 36 χλμ. και από εκεί έως τη λίμνη Στυμφαλία 14 χλμ.


Με το Jeep Renegade στην Ορεινή Κορινθία

Η δυναμική εμφάνισή του, οι απεριόριστες δυνατότητες εντός και εκτός δρόμου και η μοντέρνα καμπίνα εγγυώνται μια αξέχαστη απόδραση.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Τρίκαλα Κορινθίας – Στυμφαλία: Στις πλαγιές της Ζήρειας-2

Και μόνο το γεγονός ότι είχαμε στη διάθεσή μας ένα αυτοκίνητο μάρκας Jeep σήμαινε ότι το ταξίδι μας θα είχε άφθονες δόσεις περιπέτειας. Γι’ αυτό και επιλέξαμε ως προορισμό την Ορεινή Κορινθία. Το Jeep Renegade, με τη δυναμική του εμφάνιση, αλλά και τις πολλές δυνατότητες τόσο εντός όσο και εκτός δρόμου, μας ταξίδεψε με ασφάλεια και άνεση στην περιοχή. Η μοντέρνα του καμπίνα διαθέτει υψηλής ποιότητας υλικά και εξοπλίζεται με σύγχρονες τεχνολογίες, όπως είναι το νέο σύστημα infotainment Uconnect 4ης γενιάς, η οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης 8,4 ιντσών (προαιρετικά) και η πλήρης ενσωμάτωση Apple CarPlay και Android Auto.

Το Renegade φιλοξένησε με ευκολία μια οικογένεια γι’ αυτή τη σύντομη απόδραση. Ο χώρος αποσκευών των 351 λίτρων χωράει αρκετά πράγματα, ενώ κατά την εκφόρτωση βοηθάει πολύ το χαμηλό κατώφλι. Η εντυπωσιακή στιβαρότητα του πλαισίου, η ευχάριστη συμπεριφορά του στην άσφαλτο και το ευθύβολο τιμόνι έγιναν αισθητά από τα πρώτα χιλιόμετρα που διανύσαμε. Δεν διστάσαμε όμως να οδηγήσουμε και σε χωματόδρομους ούτε μας φόβισαν τα λίγα χιόνια που συναντήσαμε στο διάβα μας.

Η απόσταση του αμαξώματος από το έδαφος φτάνει τα 21 εκατοστά (για την έκδοση Trailhawk), τα οποία ήταν αρκετά ώστε να περάσουμε με επιτυχία από έντονα κακοτράχαλα μονοπάτια. Για τον ίδιο λόγο επιλέξαμε και το σωστό πρόγραμμα οδήγησης από τον περιστροφικό επιλογέα του Selec-Terrain. Το τελευταίο βοηθάει στη σωστή ρύθμιση του αυτοκινήτου (κινητήρα, κιβώτιο κ.λπ.), ανάλογα με το τερέν στο οποίο βρισκόμαστε (Auto, Snow, Sand, Mud και Rock για την έκδοση Trailhawk). Τα δύο συστήματα 4Χ4, το Jeep Active Drive και το Jeep Active Drive Low, προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις εκτός δρόμου κίνησης και ήταν αναμφίβολα ο προσωπικός μας «σωματοφύλακας» σε κάθε δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίσαμε στον δρόμο. Άλλωστε, η Jeep κατασκευάζει αξιόπιστα τετρακίνητα οχήματα εδώ και 75 χρόνια.

To Renegade που οδηγήσαμε είχε πλούσιο εξοπλισμό, αξίζει όμως να σημειωθεί ότι στη βασική έκδοση συμπεριλαμβάνονται πλέον το ενεργό σύστημα Lane Sense Departure Warning-Plus και το Intelligent Speed Assist με αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας. Προσφέρεται επίσης η αναβαθμισμένη έκδοση του Automatic park assist – park sense, που μπορεί να εκτελεί αυτόματα ελιγμούς παρκαρίσματος αλλά και εξόδου από θέση στάθμευσης. Τα «μάτια» μας απέναντι στις δύσκολες καιρικές συνθήκες ήταν οι νέοι προβολείς τεχνολογίας LED, που αυξάνουν κατά 50% τη νυχτερινή ορατότητα για τον οδηγό σε σύγκριση με τα συμβατικά φώτα και κατά 20% συγκριτικά με τους λαμπτήρες Xenon.

Από μηχανολογικής πλευράς, το ανανεωμένο Jeep Renegade έρχεται με νέους turbo κινητήρες 1.0 και 1.3, οι οποίοι αποδίδουν από 120 έως και 180 ίππους. Eμείς είχαμε τον 2λιτρο diesel κινητήρα των 170 ίππων, ο οποίος συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων. Εκτός από την ευκολία που μας πρόσφερε στις φιδίσιες διαδρομές, οι επιδόσεις και η οικονομία του καυσίμου μάς έκαναν ευχάριστη εντύπωση.

Το Jeep Renegade είναι το compact SUV που ενσωματώνει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται κανείς για να περάσει ένα τριήμερο γεμάτο περιπέτεια, αλλά και απόλυτη ξεγνοιασιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή