Πτώση πετρελαίου, καθώς απειλείται με ναυάγιο η σύνοδος ΟΠΕΚ – Ρωσίας

Πτώση πετρελαίου, καθώς απειλείται με ναυάγιο η σύνοδος ΟΠΕΚ – Ρωσίας

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υποχώρηση έως και πάνω από 5% οδήγησε χθες την τιμή του Brent το ενδεχόμενο να μην καταλήξει σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου η διαπραγμάτευση ανάμεσα στον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία.

Η τιμή του Brent υποχώρησε αρχικά έως και στα 58 δολάρια το βαρέλι, για να σταθεροποιηθεί όμως αργότερα σε επίπεδα γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Η έκβαση της συνόδου ΟΠΕΚ – Ρωσίας στη Βιέννη αναμένεται να κριθεί σήμερα από τη στάση της Μόσχας, που μέχρι στιγμής δείχνει απρόθυμη να προχωρήσει σε σημαντική μείωση της δικής της παραγωγής. Σήμερα επιστρέφει στη Βιέννη ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, που εγκατέλειψε χθες προσωρινά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ και μετέβη στην Πετρούπολη για να διαβουλευθεί σχετικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ακόμη και η Σαουδική Αραβία, όμως, που δηλώνει πρόθυμη να κωφεύσει στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου για φτηνό πετρέλαιο και να μειώσει την παραγωγή της, απογοήτευσε χθες την αγορά προτείνοντας μείωση κατώτερη των προσδοκιών.

Δεν θέλουν σοκ

Επικαλούμενος την ανάγκη «να μην προκληθεί σοκ στην αγορά», ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χαλίντι αλ Φαλίχ πρότεινε συνολική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Προ ημερών, όμως, συμβουλευτικό όργανο του ΟΠΕΚ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παραγωγή πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προκειμένου να ανακάμψουν οι τιμές. Σημειωτέον ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 30% από τον Οκτώβριο, οπότε αποφάσισε ο Αμερικανός πρόεδρος να παραχωρήσει σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, προσωρινή εξαίρεση από το εμπάργκο κατά του Ιράν. Το Ριάντ έχει, έτσι, δηλώσει πρόθυμο να μειώσει την παραγωγή, υπό τον όρο, όμως, ότι θα συμμορφωθούν αναλόγως οι άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες με καθοριστικό παράγοντα τη Μόσχα. Ενδεικτική των προθέσεων του βασιλείου ήταν χθεσινή δήλωση του Αλ Φαλίχ πως «αν δεν είναι όλοι πρόθυμοι να συνδράμουν στη μείωση, τότε θα περιμένουμε μέχρις ότου να είναι πρόθυμοι».

Ηταν αναφορά στη στάση της Μόσχας που, διά στόματος του Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε πρόθυμη να μειώσει μόνον κατά 150.000 βαρέλια την ημέρα. Το Ριάντ, όμως, φέρεται να είχε προτείνει μείωση της παραγωγής ρωσικού πετρελαίου κατά 250.000 με 300.000 βαρέλια την ημέρα. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η Μόσχα φαίνεται να κωλύεται για λόγους σχετικούς με την οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της Ρωσίας. Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας επικαλέστηκε τον βαρύ ρωσικό χειμώνα που εμποδίζει τη Μόσχα να συμφωνήσει σε μια μείωση της παραγωγής ικανή να πιέσει ανοδικά τις τιμές, καθώς κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τους Ρώσους καταναλωτές. Πηγές προσκείμενες στη σύνοδο του ΟΠΕΚ δήλωσαν στο Bloomberg ότι η διαφωνία ανάμεσα στις δύο σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια των συνομιλιών. Προσφάτως, άλλωστε, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε αποστάσεις από το Ριάντ όταν δήλωσε ότι τα υφιστάμενα επίπεδα των τιμών επαρκούν για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της η Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πολλές πετρελαιοπαραγωγοί χώρες της Μέσης Ανατολής ασκούν πιέσεις για μείωση της παραγωγής προκειμένου να ανακάμψουν οι τιμές, να αυξηθούν τα πετρελαϊκά τους έσοδα και να χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες δαπάνες. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Ιράν, που πλήττεται από την επαναφορά τού εναντίον του εμπάργκο από την Ουάσιγκτον, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέκ τόνισε πως θα υποστηρίξει μια μείωση της παραγωγής στον βαθμό που δεν θα χρειαστεί να μειώσει τη δική του παραγωγή. Οι υπουργοί Ενέργειας του ΟΠΕΚ σκέπτονται, άλλωστε, να εξαιρέσουν από τη μείωση της παραγωγής τη Βενεζουέλα και τη Λιβύη, που αντιμετωπίζουν τις δικές τους κρίσεις.

Ο Τραμπ… ξαναχτυπά

Στο μεταξύ κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η σύνοδος του διεθνούς καρτέλ πετρελαίου, ο Αμερικανός πρόεδρος επιχείρησε εκ νέου να επηρεάσει την έκβαση των συνομιλιών τονίζοντας με μήνυμά του στο Τwitter ότι «ο κόσμος δεν θέλει να δει και δεν χρειάζεται ακριβότερο πετρέλαιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή