Αράχωβα – Γαλαξίδι: Βουνό και θάλασσα

Αράχωβα – Γαλαξίδι: Βουνό και θάλασσα

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια οδική περιήγηση που περιλαμβάνει τα πάντα: βουνό, νυχτερινή ζωή, μια στάση στον… ομφαλό της Γης και θάλασσα. Η διαδρομή για Αράχωβα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα όσο πλησιάζει κανείς από τη Λιβαδειά: με τον Ελικώνα στα αριστερά, τις χιονισμένες κορυφές του Παρνασσού στο βάθος και το κοσμοπολίτικο χωριό της Βοιωτίας να ξεπροβάλλει μετά το δεύτερο τούνελ, άλλοτε με φόντο έναν πεντακάθαρο ουρανό και άλλες φορές μισοκρυμμένο σε μια ομίχλη που πολύ του ταιριάζει.

Ακόμα κι αν δεν βρείτε αλλού, το πάρκινγκ στην έξοδο της Αράχωβας προς Δελφούς έχει πάντα θέσεις. Περπατήστε τον κεντρικό της δρόμο και θα συναντήσετε καφέ-μπαρ, μαγαζιά με εξοπλισμό για σκι, ρούχα,  κοσμήματα, αλλά και bar-restaurants που θα σας κρατήσουν έξω διασκεδάζοντας έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Μία από τις πιο φρέσκες προτάσεις διαμονής είναι οι adults-only αυτόνομες σουίτες με τζάκι του Almond House Arachova (τηλ. 6932-457666, almondhouse.gr, από 100 ευρώ με πρωινό).

Συνεχίζοντας προς Δελφούς, κινείστε στις χαμηλές πλαγιές του Παρνασσού όπου τα έλατα δίνουν τη θέση τους στις ελιές. Πλησιάζοντας στους αρχαιολογικούς χώρους, το φως παιχνιδίζει με τα σύννεφα και δική μου αδιαπραγμάτευτη στάση είναι πάντα η κρήνη της Κασταλίας Πηγής, ακριβώς μετά την τελευταία στροφή για το Ιερό του Απόλλωνα. Με αισθητά λιγότερους τουρίστες τον χειμώνα, τα μνημεία διατηρούν ακόμα πιο έντονα τη μυσταγωγική τους ατμόσφαιρα. Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, όπου εκτίθεται το μπρούντζινο άγαλμα του Ηνιόχου και άλλα εξαιρετικά ευρήματα. Κάντε άλλη μία στάση στο χωριό για καφέ στο Agora (τηλ. 22650-83116) και για φαγητό στο Πατρικό Μας (τηλ. 22650-82150). Η θέα τους αφενός θα δικαιώσει την επιλογή, αφετέρου θα σας προϊδεάσει γι’ αυτό που έπεται στη συνέχεια.

Αράχωβα – Γαλαξίδι: Βουνό και θάλασσα-1

Χειμερινό Γαλαξίδι, γοητευτικό όπως πάντα και ήσυχο. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Μπροστά σας απλώνεται ο Κορινθιακός και ο κάμπος της Άμφισσας με τα ελαιόδεντρα. Μετά τους Δελφούς ξεκινά μια άνετη διαδρομή, που μπορεί να καταλήξει κόστα κόστα στο όμορφο Γαλαξίδι με την πλούσια ναυτική παράδοση. Γνωρίστε τη με μια επίσκεψη στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο (τηλ. 22650-41795). Περιπλανηθείτε στα λιμανάκια του και στους στενούς δρόμους με τα νεοκλασικά καπετανόσπιτα. Δοκιμάστε κελέμια (σ.σ. γεμιστά κρεμμύδια) και άλλα μερακλίδικα πιάτα στον Μπέμπελη (τηλ. 22650-41677) και βολτάρετε στην Πέρα Πάντα έως το άγαλμα της Γαλαξιδιώτισσας Μάνας. Τα οστρακοειδή αφθονούν αυτή την εποχή. Αν λοιπόν έχετε όρεξη για καραβίδες και άλλα θαλασσινά, κατευθυνθείτε στην ταβέρνα της Μαρίτσας (τηλ. 22650-41059). Φημίζεται για τις αστακομακαρονάδες της και έχει πλέον μεταφερθεί σε αυτή την πλευρά του λιμανιού. Αν θελήσετε να διανυκτερεύσετε, το Γαλαξίδι έχει πολλούς καλούς ξενώνες, όπως το αναπαλαιωμένο αρχοντικό Nostos (τηλ. 22650-41266, nostoshotel.info, από 50 ευρώ με πρωινό) στην πλατεία Ηρώων.

Μπορείτε να επιστρέψετε από την ίδια διαδρομή μέσω Δελφών- Αράχωβας ή να συνεχίσετε παραθαλάσσια, περνώντας από Ιτέα και ανεβαίνοντας τον δρόμο με τις πολλές στροφές. Θα διασχίσετε χωριά όπως η Δεσφίνα και το ιστορικό Δίστομο. Ουσιαστικά θα έχετε κάνει έναν κύκλο, θα έχετε περιηγηθεί για λίγο στα τοπία του Ελικώνα και θα βγείτε πάλι στην επαρχιακή οδό Αράχωβας-Λιβαδειάς, για να πάρετε τον δρόμο της επιστροφής.  

|| Η βασική προτεινόμενη διαδρομή Αράχωβα-Γαλαξίδι έχει μήκος 44 χλμ. Η προτεινόμενη επιστροφή Γαλαξίδι-Δίστομο έχει μήκος 51 χλμ.


Με το Nissan Qashqai στην Αράχωβα

Το στιβαρό και αξιόπιστο SUV εξασφαλίζει ξεκούραστα ταξίδια και εξαιρετική ποιότητα κύλισης.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αράχωβα – Γαλαξίδι: Βουνό και θάλασσα-2

Ένας από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς είναι η Αράχωβα και για το συγκεκριμένο ταξίδι επιλέξαμε το ανανεωμένο Nissan Qashqai. Η διαδρομή περιλαμβάνει τόσο εθνική οδό όσο και επαρχιακό δρόμο. Μετά από σχεδόν 160 χιλιόμετρα (από την Αθήνα), ανταμείβεσαι με τη θέα του Ελικώνα και αργότερα με τον επιβλητικό Παρνασσό. Εκεί το best-seller της Nissan μάς απέδειξε ότι άξια ξεχωρίζει στην κατηγορία του, χάρη στην κορυφαία άνεση και στην εξαιρετική ποιότητα κύλισης που προσφέρει.

Ο «ηγέτης των πωλήσεων» έχει αναβαθμιστεί αισθητά ως προς την ηχομόνωση της καμπίνας, με αποτέλεσμα ένα ξεκούραστο ταξίδι. Παράλληλα, ο οδηγός νιώθει μεγάλη σιγουριά και αυτοπεποίθηση χάρη στη σταθερότητα και στη στιβαρότητα του πλαισίου, ενώ το σύστημα NissanConnect βοηθάει ακόμη περισσότερο την άνεση του ταξιδιού. Χάρη στα μοναδικά καθίσματα, βρήκαμε αμέσως τη σωστή θέση οδήγησης με την πανοραμική ορατότητα που αναζητάς από ένα SUV και την εξαιρετική στήριξη προς όλες τις κατευθύνσεις. Μάλιστα, στην πλούσια έκδοση που είχαμε στη διάθεσή μας η καμπίνα ήταν εξοπλισμένη με το δερμάτινο σαλόνι Nappa, που εκτός από την εντυπωσιακή όψη έχει και εκπληκτική υφή.

Τα καύσιμα που καταναλώσαμε μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας ήταν ελάχιστα και ο λόγος είναι ο 1.5 dCi πετρελαιοκινητήρας των 115 ίππων, που όχι μόνο χαρίζει γενναιόδωρα τη ροπή του, αλλά εξασφαλίζει και πολύ μεγάλη οικονομία. Στο πρώτο μέρος της διαδρομής χρησιμοποιήσαμε το cruise control, ενώ, όταν συναντήσαμε τις πρώτες στροφές, επιλέξαμε τη σπορ ρύθμιση (μέσα από το μενού του πίνακα οργάνων) που «σφίγγει» το τιμόνι κατά 10%, για πιο άμεση και ζωντανή οδηγική εμπειρία. Ακόμα, γευτήκαμε τις εντυπωσιακές νέες ρυθμίσεις της ανάρτησης που διαθέτει το ολικά αναβαθμισμένο μοντέλο, προσφέροντας κορυφαία ασφάλεια στις στροφές και μικρότερες κλίσεις του αμαξώματος.

Φτάνοντας στη γραφική Αράχωβα, η χρήση των καμερών και του συστήματος Intelligent Around-View Monitor μας φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη για να αποφύγουμε μικρά εμπόδια, τα οποία απεικονίζονται μέσω της οθόνης 5 ιντσών της κεντρικής κονσόλας. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η σημαντική αναβάθμιση του συστήματος πολυμέσων της Nissan, την οποία φέρουν τα Android Auto και Apple CarPlay, μέσα στο αυτοκίνητο. Μας «έλυσαν» κυριολεκτικά τα χέρια. Με τη βοήθεια του συστήματος αυτόματου παρκαρίσματος σταθμεύσαμε λίγο έξω από το κέντρο και φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία για μια γρήγορη περαντζάδα στα καταστήματα της περιοχής. Ο βουνίσιος αέρας ήταν αυτό που χρειαζόμασταν λίγο πριν κατευθυνθούμε στο ξενοδοχείο, όπου ξεφορτώσαμε τις αποσκευές μας από το πορτ-μπαγκάζ των 430 λίτρων. Παρότι μάλιστα οι επιβάτες των πίσω καθισμάτων ήταν μεγαλόσωμοι, βρήκαν τους χώρους ικανοποιητικούς και δεν υπήρξαν παράπονα.

Το Nissan Qashqai είναι ξεκάθαρα το αυτοκίνητο που θα επιλέξει κανείς για τον εκλεπτυσμένο του χαρακτήρα, ενώ η άνεση και η υψηλή ποιότητα είναι στοιχεία που ξεχωρίζουν στο SUV των 4,37 μέτρων. Ο 1.5 dCi μάς εξέπληξε και μας ταξίδεψε με απόλυτη ασφάλεια – ό,τι δηλαδή ακριβώς ζητάει κανείς από ένα αυτοκίνητο της κατηγορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή