Μετέωρη η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

Μετέωρη η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θριαμβολογούσε για τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, όπου και το κόμμα του απώλεσε 39 έδρες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ανάλογο ήταν το ύφος του και το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά αυτή τη φορά στη διεθνή σκηνή στο πλαίσιο της Συνόδου της «Ομάδας των Είκοσι». Αφορούσε την προσωρινή εκεχειρία στον σινοαμερικανικό πόλεμο. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιβάλουν 10% δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές έως και 250 δισ. δολαρίων, αλλά θα παύσουν τις απειλές για αύξηση των δασμών σε 25% τον Ιανουάριο. Η Κίνα, που απάντησε με δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές έως και 110 δισ. δολαρίων, αναμένεται να μειώσει ορισμένους από αυτούς σε αμερικανικής κατασκευής οχήματα και να αρχίσει και πάλι να αγοράζει διάφορα αγροτικά προϊόντα, που είχαν τεθεί εκτός αγοράς λόγω των εκατέρωθεν δασμών.

«Πρόκειται για απίστευτη συμφωνία», διεκήρυξε ο κ. Τραμπ, αλλά στην ουσία δεν έγινε καμία συμφωνία. Οι δύο χώρες έδωσαν στους εαυτούς τους μία περίοδο χάριτος 90 ημερών να εξεύρουν πλαίσιο, εντός του οποίου θα διαπραγματευθούν νέα εμπορική συμφωνία. Βέβαια, αυτό δεν κατέστη δυνατόν τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ ούτε και η Κίνα από την πλευρά της άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει σημαντικές υποχωρήσεις το 2019. Οταν ξεκίνησε τους δασμούς η Ουάσιγκτον, κατηγόρησε το Πεκίνο ότι παρεμποδίζει την πρόσβαση στις αγορές του, επειδή απαιτεί από τις αμερικανικές εταιρείες να μοιράζονται με τις κινεζικές την προηγμένη τεχνολογία τους. Παράλληλα, από την πλευρά τους εκείνες υπεξαιρούν μέσα από τις κοινοπραξίες την πνευματική ιδιοκτησία, φτιάχνουν προϊόντα-μαϊμού και κάνουν κανονική κλοπή υπό τη μορφή της κυβερνοκατασκοπείας. Σωστά πράττει ο Ντόναλντ Τραμπ και ασκεί πιέσεις σε όλα τα μέτωπα, αλλά μέχρι στιγμής οι μέθοδοί του περισσότερο αναστάτωση προκαλούν παρά φέρνουν αποτελέσματα. Ο Αμερικανός πρόεδρος κόμπαζε πως «εύκολα κερδίζονται οι εμπορικοί πόλεμοι», αν και μέχρι σήμερα το σκορ είναι 0-2 κατά των ΗΠΑ.

Η Naft2, η συμφωνία που προέκυψε μετά την απόσυρση της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA) με το Μεξικό και τον Καναδά, δεν διαφέρει και πολύ από την αρχική. «Τα οικονομικά πλεονεκτήματα είναι ελάχιστα ή και μηδενικά», παρατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Μονάδας Διαχείρισης Πλούτου της UBS, Πολ Ντόνοβαν. Συν τοις άλλοις, δεν υπάρχουν κάποια εχέγγυα ότι η Νaft2 θα ψηφιστεί από το αμερικανικό Κογκρέσο ή ότι ο νέος Μεξικανός πρόεδρος Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ θα την τηρήσει. Συνήθως οι εμπορικοί πόλεμοι ευκολότερα παρατείνονται παρά τελειώνουν και ο τωρινός βλάπτει και τις ΗΠΑ και την Κίνα και μοιάζει με λασκαρισμένη βίδα στον μηχανισμό της παγκόσμιας οικονομίας. Και οι δύο χώρες αναμένεται να εμφανίσουν οικονομική επιβράδυνση.

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την αβεβαιότητα που προκαλούν οι απειλές Τραμπ για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου. Οταν η ανακωχή ανακοινώθηκε, οι χρηματιστηριακοί δείκτες εκτινάχθηκαν. Η Κίνα αντιλαμβάνεται πως, εάν επιδιώξει να δεσπόσει ως οικονομική δύναμη, είναι καλύτερα να έχει θέση εμπορικού εταίρου δίπλα στις ΗΠΑ. Εως έναν βαθμό το κάνει, καθώς προ της Συνόδου των «Είκοσι» άμβλυνε ορισμένους εμπορικούς περιορισμούς και άνοιξε ορισμένες κλαδικές αγορές. Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ υποσχέθηκε ότι θα διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές, θα διαμορφώσει δίκαιο και αμερόληπτο πλαίσιο ρυθμίσεων, και θα ενισχύσει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κι αυτό πρέπει να το κάνει, γιατί τα δύο τρίτα των κινεζικών εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας προέρχονται από εταιρείες που προσελκύουν ξένες επενδύσεις. Και αυτές θα δώσουν δουλειά στα οκτώ εκατομμύρια των αποφοίτων από κινεζικά πανεπιστήμια τον χρόνο. Ωστόσο, ανεξαρτήτως της εκεχειρίας, οι δύο χώρες απέχουν πολύ από το να συμφωνήσουν στην κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή