Κατάσταση συναγερμού στη Γαλλία για τις αυριανές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων»

Κατάσταση συναγερμού στη Γαλλία για τις αυριανές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάσταση συναγερμού έχει κηρυχθεί στη Γαλλία την παραμονή των νέων αυριανών διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», καθώς το Παρίσι και οι άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ετοιμάζονται να ζήσουν αύριο ένα νέο μαύρο Σάββατο.

Ήδη, σήμερα, σημειώνονται ταραχές στη γαλλική πρωτεύουσα, στην πορεία μαθητών και φοιτητών, που συμμετέχουν στο λαϊκό κίνημα. 

Ογδόντα εννέα χιλιάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης, εκ των οποίων 8.000 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε ολόκληρη την επικράτεια, Στο Παρίσι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το κράτος θα επιστρατεύσει μάλιστα τα τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής «VBRG», για να διατηρήσει την τάξη κυρίως απέναντι σε γκρουπ της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς που φέρονται αποφασισμένα να τη διαταράξουν.

Στη διάρκεια της ημέρας θα επιχειρήσουν 106 από τους 109 κινητούς λόχους της Χωροφυλακής στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας. 

«Δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο τέτοιας έκτασης», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Χωροφυλακής Ρισάρ Λιζιρέ, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας σε όλη τη Γαλλία. 

Επίσης, ελήφθησαν μέτρα ώστε να επιτραπεί ο έλεγχος ταυτοτήτων πριν από τις διαδηλώσεις, κυρίως στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, πρόσθεσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ.

Η κυβέρνηση φοβάται μια συμμαχία ανάμεσα στην άκρα δεξιά, την άκρα αριστερά, τα πιο μαχητικά «κίτρινα γιλέκα» και τους νέους των προαστίων, μερικοί από τους οποίους επιδόθηκαν σε λεηλασίες το περασμένο Σάββατο στην πρωτεύουσα.

Εκφράζονται επίσης φόβοι για μια επέκταση των κινητοποιήσεων σε άλλους τομείς, κυρίως στους αγρότες, στις οδικές μεταφορές και στην παιδεία, όπου η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη.

Περισσότεροι από 700 μαθητές Λυκείου συνελήφθησαν την Πέμπτη από τις δυνάμεις της τάξης, κατά την τέταρτη ημέρα της κινητοποίησης που σηματοδοτήθηκε και πάλι από επεισόδια και βιαιοότητες.

Προβληματισμός και στο Βέλγιο

Προβληματισμός υπάρχει τόσο στην αστυνομία όσο και στο επιτελείο της βελγικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων κατά τη διάρκεια των αυριανών κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» στο κέντρο των Βρυξελλών. 

Στον σημερινό βελγικό Τύπο σημειώνεται ότι οι κινητοποιήσεις δεν έχουν σαφείς οργανωτές ούτε καταλήγουν σε ξεκάθαρα αιτήματα ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Με τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία ασχολείται, εξάλλου, η εφημερίδα De Tijd στο κύριο άρθρο της, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι εάν ο πρόεδρος Μακρόν δεν καταφέρει να βρει το συντομότερο δυνατό μία λύση, η πολιτική καριέρα του θα αποτελεί παρελθόν και οι μέρες του στην εξουσία θα είναι «μετρημένες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή