Ρωσία: Αντίθετο με τις απαγορεύσεις συναυλιών γνωστών ράπερ το Κρεμλίνο

Ρωσία: Αντίθετο με τις απαγορεύσεις συναυλιών γνωστών ράπερ το Κρεμλίνο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρόσφατες απαγορεύσεις συναυλιών γνωστών Ρώσων ράπερ, καθώς και η σύλληψη πρόσφατα του δημοφιλούς ράπερ Χάσκι, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους της ρωσικής νεολαίας, αλλά όπως φαίνεται και του Κρεμλίνου, το οποίο δήλωσε σήμερα διά του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι «παρακολουθούν πολύ προσεκτικά» τις συγκεκριμένες απαγορεύσεις.

Το θέμα τέθηκε και στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία», στο οποίο ο πρώτος αναπληρωτής διευθυντής της ρωσικής προεδρίας Σεργκέι Κιριγιένκο, δήλωσε απερίφραστα ότι «οι απαγορεύσεις των συναυλιών ερμηνευτών είναι μια απόλυτη ανοησία». Αλλά δεν περιορίστηκε μόνο σ’ αυτή την διαπίστωση, τονίζοντας ότι «πρέπει να ξέρουμε να δουλεύουμε με την σύγχρονη κουλτούρα της νεολαίας και όχι κάποιος τυχαία, επειδή δεν την καταλαβαίνει ή δεν του αρέσει αυτή η κουλτούρα, να φτάνει στο σημείο να απαγορεύει τις συναυλίες»

Πρόσφατα στη Ρωσία είχαν ακυρωθεί αρκετές συναυλίες, όπως αυτή του γνωστού ράπερ Χάσκι, της τραγουδίστριας Μονέτοτσκα, του εφηβικού πόπ συγκροτήματος «Frendzona» και του συγκροτήματος IC3PEAK. Επίσης, στις 7 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα της λέσχης Z.efir, στην πόλη Πετροζαβόντσκ, ήταν προγραμματισμένο να δώσει συναυλία ο ράπερ GONE.Fludd, ωστόσο η εισαγγελία συνέστησε στην διεύθυνση της λέσχης να μην επιτρέψει στους ανήλικους να την παρακολουθήσουν, προχωρώντας στη συνέχεια στην ακύρωση της. Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο καλλιτέχνης ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει άλλο χώρο για να δώσει συναυλία.

Υπέρ των ράπερ ερμηνευτών τάχθηκε και η αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα Τατιάνα Μοσκάλκοβα, η οποία δήλωσε ότι κάθε συναυλία που δεν προπαγανδίζει τον εξτρεμισμό και επικίνδυνες ιδεολογίες, δεν πρέπει να απαγορεύεται. 

Από την πλευρά τους, οι ράπερ πρότειναν στην κρατική Δούμα (βουλή) τη σύσταση ενός συμβουλίου εμπειρογνωμόνων στη βάση της Βουλής Νεολαίας (εφήβων) που λειτουργεί στο πλαίσιο του κοινοβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών και θα μπορεί να ελέγχει αν τα τραγούδια τους περιέχουν ή όχι στοιχεία εξτρεμισμού. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σε συνέντευξη Τύπου στο πρακτορείο TASS ο Ρώσος ράπερ Νταβίντ Νουρίεφ (Ptaha). O Νουρίεφ, αναφερόμενος στο συμβούλιο, είπε ότι «θα είναι μια ουδέτερη ζώνη, στην οποία θα εξετάζονται τα τραγούδια και με βάση το πόρισμα, οι αρχές θα αποφασίζουν για το αν απαιτείται να κινηθούν ποινικές διαδικασίες για εξτρεμιστικούς λόγους». Μιλώντας για την σύνθεση του συμβουλίου, είπε ότι θα προσκληθούν άνθρωποι από τον χώρο της Τέχνης, ζωγράφοι, δημοσιολόγοι, δημοσιογράφοι, μουσικοί και ποιητές.

Η πρόεδρος της Βουλής της Νεολαίας της κρατικής Δούμας, Μαρία Βοροπάγιεβα, ανακοίνωσε ότι και οι εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών που συμμετείχαν στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε στη ρωσική Βουλή με αφορμή τις απαγορεύσεις των συναυλιών τους, εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετάσχουν από κοινού στο έργο του συμβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή