Νέα αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια

Νέα αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια κατά τις τέσσερις συνεδριάσεις της εβδομάδας (η συγγραφή του άρθρου έγινε το πρωί της Παρασκευής), με τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν απώλειες άνω του 2%. Η αναζωπύρωση των ανησυχιών για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, ο προβληματισμός για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και, κατ’ επέκταση των ανωτέρω, η πρόσφατη πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων λόγω της αύξησης των προσδοκιών των επενδυτών για μια ενδεχομένως λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.

Σε αυτό το περιβάλλον, το δολάριο ΗΠΑ βρέθηκε υπό πίεση έναντι των βασικότερων νομισμάτων, με τον δολαριακό δείκτη DXY να διαπραγματεύεται σε χαμηλά 2 εβδομάδων 96,379 στις αρχές της εβδομάδας προτού ανακάμψει μερικώς κοντά στο 96,850 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή.

Η ισοτιμία ευρώ/δολάριο διαπραγματευόταν την Παρασκευή οριακά υψηλότερα κατά 0,5% στο 1,1375 σε εβδομαδιαία βάση. Οπως είναι αναμενόμενο σε περιόδους αποστροφής των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, το ιαπωνικό γιεν που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο ενισχύθηκε σημαντικά, με την ισοτιμία δολάριο/γιεν να υποχωρεί σε χαμηλά περίπου 1,5 μήνα 112,24 την Πέμπτη, προτού ενισχυθεί ελαφρώς στην περιοχή του 112,80 την ώρα συγγραφής του άρθρου.

Η αρνητική εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων ευνόησε τα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να σημειώνει πτώση σε χαμηλά τριών μηνών 2,83% την Πέμπτη, προτού ενισχυθεί μερικώς στο 2,88% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Επιπροσθέτως, η διαφορά της απόδοσης μεταξύ του 10ετούς και του 2ετούς κυβερνητικού ομολόγου μειώθηκε περαιτέρω ελαφρώς κάτω από τις 12 μονάδες βάσης την Τρίτη, το χαμηλότερο επίπεδο για πάνω από μια δεκαετία.

Στο μεταξύ, η διαφορά της απόδοσης μεταξύ του 5ετούς και του 2ετούς αμερικανικού κυβερνητικού ομολόγου βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά σε πάνω από 10 χρόνια, γεγονός που συντελεί στην αύξηση της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, καθώς η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων ιστορικά εκλαμβάνεται ως ένδειξη επερχόμενης ύφεσης στην οικονομία. Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα κυβερνητικά ομόλογα της Γερμανίας, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί σε χαμηλά έξι μηνών 0,22% την Πέμπτη, προτού ενισχυθεί μερικώς στην περιοχή του 0,25% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή