Στο 2,8% η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας φέτος, από 7,4% το 2017

Στο 2,8% η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας φέτος, από 7,4% το 2017

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,8% το 2018, από 7,4% το 2017, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Η Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης των αναδυόμενων αγορών στα τέλη της άνοιξης, τόσο εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού όσο και εξαιτίας της σημαντικής επιδείνωσης των διπλωματικών της σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ο πολύ υψηλός πληθωρισμός (πάνω από 20%) και η μεγάλη υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ θα έχουν αρνητική επίδραση στην τουρκική οικονομία και το 2019.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 40% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή του έτους, γεγονός που οδήγησε σε ευρεία αύξηση των τιμών και στην ενίσχυση του πληθωρισμού στο 24,5% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Η λίρα είχε υποχωρήσει μέχρι σχεδόν 50% στα μέσα Αυγούστου, αν και έκτοτε έχει ανακάμψει μερικώς. Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Νοέμβριο, ωστόσο εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από 20%, ενώ ο στόχος της τουρκικής κεντρική τράπεζας ήταν 5%. Το 2018 είχε ξεκινήσει θετικά για την τουρκική οικονομία, η οποία είχε αναπτυχθεί με τριμηνιαίο ρυθμό 7,4%, ωστόσο τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν το δεύτερο τρίμηνο, με τις αναδυόμενες αγορές να μπαίνουν στο στόχαστρο των επενδυτών καθώς κλιμακωνόταν η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο και η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αύξανε τα επιτόκια δανεισμού, προσελκύοντας στις ΗΠΑ κεφάλαια που είχαν επενδυθεί τα προηγούμενα χρόνια στις αναδυόμενες αγορές.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2018 η τουρκική οικονομία είχε αναπτυχθεί με τριμηνιαίο ρυθμό 5,2%, ενώ οι οικονομολόγοι που πήραν μέρος στην έρευνα του Reuters προβλέπουν πως θα υποχωρήσει στο 2% το τρίτο τρίμηνο του έτους. «Θα είναι ένα τρίμηνο στη διάρκεια του οποίου θα επιταχυνθούν σημαντικά οι τάσεις που επηρεάζουν την ανάπτυξη», λέει ο Οζλέμ Μπαϊρακτάρ Γκιοκσέν, επικεφαλής οικονομολόγος της Taciler Yatirim. «Η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών είναι, στην πραγματικότητα, ο μόνος λόγος για τον οποίο είναι θετική η ανάπτυξη. Οι δείκτες για επενδύσεις και κατανάλωση έχουν στείλει σήματα περί σημαντικής επιδείνωσης το τρίτο τρίμηνο», εξηγεί. Στην έρευνα του Οκτωβρίου η πλειοψηφία των οικονομολόγων που είχε πάρει μέρος είχε εκτιμήσει πως η τουρκική οικονομία θα πέσει σε ύφεση (δύο συνεχόμενα τρίμηνα με αρνητική ανάπτυξη) στις αρχές του 2019. Ο Γκιοκσέν προέβλεψε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας θα είναι 2,8% το 2018 και 1,5% το 2019. Η τουρκική κυβέρνηση προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 3,8% το 2018 και 2,3% το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή