Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα και κλειστά μνημεία ενόψει ταραχών – Στους δρόμους τα τεθωρακισμένα

Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα και κλειστά μνημεία ενόψει ταραχών – Στους δρόμους τα τεθωρακισμένα

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανής θα είναι σήμερα η αστυνομική κινητοποίηση στο κέντρο του Παρισιού, ενόψει της αντικυβερνητικής διαδήλωσης των «Κίτρινων Γιλέκων» στην πρωτεύουσα, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο του Πύργου του Αϊφελ και του Μουσείου του Λούβρου.

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ορισμένοι ριζοσπαστικοποιημένοι ταραξίες θα αποπειραθούν να κινητοποιηθούν. Κάποιοι ιδιαίτερα βίαιοι διαδηλωτές θέλουν να συμμετάσχουν», είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα και κλειστά μνημεία ενόψει ταραχών – Στους δρόμους τα τεθωρακισμένα-1

Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 8.000 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν σε «στρατηγικά» σημεία της πρωτεύουσας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να είναι εξοπλισμένες με ειδικά τεθωρακισμένα διείσδυσης σε οδοφράγματα, που θα αναπτυχθούν για πρώτη φορά σε αστική ζώνη από τις ταραχές του 2005 στα υποβαθμισμένα προάστια.

Καταστήματα στους μεγαλύτερους εμπορικούς δρόμους θωράκιζαν χθες τις προθήκες τους, ενημερώνοντας τους πελάτες τους ότι θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Την ίδια ώρα, οι δημοτικές υπηρεσίες αφαιρούσαν καθετί που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδόφραγμα ή να εκτοξευθεί προς την κατεύθυνση των δυνάμεων της τάξης.

«Οφείλω να σας ενημερώσω ότι με μεγάλη μου θλίψη αναγκάζομαι να ζητήσω τη διακοπή των περισσότερων δημοτικών δραστηριοτήτων στην πόλη μας. Η ασφάλεια των πολιτών είναι, όμως, προτεραιότητά μας. Φροντίστε, σας εκλιπαρώ, το Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο γιατί το Παρίσι ανήκει σε όλους τους Γάλλους», είπε χθες η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό. Οι διαδηλώσεις, όμως, αναμενόταν να συνεχιστούν χθες σε όλη τη Γαλλία, παρά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης Μακρόν από την επιβολή νέου φόρου στα καύσιμα.

Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα και κλειστά μνημεία ενόψει ταραχών – Στους δρόμους τα τεθωρακισμένα-2

Κίτρινα γιλέκα σε μπαλκόνια κτιρίου στη Μασσαλία

Στο μεταξύ, σάλο έχουν προκαλέσει οι εικόνες σύλληψης μαθητών σε λύκειο του υποβαθμισμένου προαστίου Μαντ-λα-Ζολί, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να γονατίσουν και να σηκώσουν τα χέρια υπό την απειλή των όπλων της αστυνομίας.

Ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών άλλων χωρών

«Μην εμπλέκεστε σε συζητήσεις και άλλες διαμάχες», «μην κάνετε στάσεις για να βγάλετε φωτογραφίες ή να τραβήξετε βίντεο»: ευρωπαϊκές χώρες συστήνουν στους πολίτες τους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση υπό τον φόβο να ξεσπάσουν νέες ταραχές αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, την ώρα που οι Αμερικάνοι ενθαρρύνονται να κρατήσουν «χαμηλό προφίλ».

Αν και η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών περιορίζεται σε εκκλήσεις προς τους υπηκόους τους να αποφεύγουν την έκθεση δημοσίως, ορισμένα κράτη τους προτρέπουν ξεκάθαρα να αναβάλουν για αργότερα τις επισκέψεις τους που έχουν προγραμματίσει για το Σάββατο και την Κυριακή στη γαλλική πρωτεύουσα λόγω του μετώπου των «κίτρινων γιλέκων».

Η Τσεχία συστήνει επίσης στους πολίτες της να «μην ταξιδέψουν στο Παρίσι παρά μόνο εάν είναι απόλυτη ανάγκη» και η Πορτογαλία να «αποφεύγουν τις μετακινήσεις στο Παρίσι την 8η Δεκεμβρίου».

Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα και κλειστά μνημεία ενόψει ταραχών – Στους δρόμους τα τεθωρακισμένα-3

Εργάτες «οχυρώνουν» τα καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους του Παρισιού

Στις Βρυξέλλες, το υπουργείο Εξωτερικών το πήγε ένα βήμα παραπέρα, συμβουλεύοντας τους Βέλγους, στον ιστότοπό του, να «αναβάλουν τη διαμονή τους». Σε όσους δεν μπορούν να το κάνουν, απευθύνεται έκκληση να λάβουν «προληπτικά μέτρα», ιδίως να μείνουν μακριά από τα «συμβολικά αξιοθέατα» και τις «τουριστικές περιοχές».

Το Βέλγιο συστήνει επίσης στους υπηκόους του να αποφύγουν να πάνε με αυτοκίνητο στο κέντρο του Παρισιού όπου «έχουν υποστεί φθορές πολλές πινακίδες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας», με αποτέλεσμα «μερικές φορές η κυκλοφορία να είναι χαοτική». Πρότεινε επιπλέον να έχουν «αρκετά καύσιμα» για τη διαδρομή τους και να σταθμεύουν τα οχήματά τους «σε υπόγεια πάρκινγκ και όχι στους δρόμους».

Στη Μαδρίτη, οι αρχές συμβουλεύουν τους Ισπανούς «να απομακρυνθούν αμέσως από βίαια στοιχεία που πιθανόν συναντήσουν τυχαία, (να μην σταματούν για φωτογραφίες ή βίντεο) προκειμένου να μην βρεθούν ακουσίως αντιμέτωποι με πιθανές καταστάσεις αντιπαραθέσεων με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου».

Οι Γερμανοί καλούνται «να συμπεριφέρονται με σύνεση», «αποφεύγοντας τις διαδηλώσεις», όπως και οι Ιταλοί στους οποίους συστήνεται «να επιδείξουν τη μεγαλύτερη σύνεση, να αποφεύγουν τις ζώνες διαδηλώσεων, να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να περιορίσουν τις εξόδους τους όσο το δυνατόν γίνεται».

«Ενδέχεται να γίνει χρήση βίας. Να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση και να αποφεύγετε τις περιοχές των διαδηλώσεων» προειδοποιεί τους πολίτες της η Ολλανδία.

Γαλλία: Δρακόντεια μέτρα και κλειστά μνημεία ενόψει ταραχών – Στους δρόμους τα τεθωρακισμένα-4

Φωτογραφία από τις ταραχές του προηγούμενου Σαββάτου

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι Τούρκοι επισκέπτες στη Γαλλία κλήθηκαν από τη 2α Δεκεμβρίου να «μείνουν μακριά» από τις περιοχές που πραγματοποιούνται διαδηλώσεις και να παραμείνουν σε απόσταση από σημεία που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα, «ιδίως στο Παρίσι».

Στη Βρετανία, το Φόρεϊν Όφις απευθύνει έκκληση στους Βρετανούς να μείνουν στο περιθώριο των διαδηλώσεων του Σαββάτου, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την 8η Δεκεμβρίου και στην πρωτεύουσα του Βελγίου, τις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή