Το 2020 αναμένεται η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Το 2020 αναμένεται η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατη έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προσφέρει νέα φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια και να καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, ώστε να υπάρξει ομαλή έξοδος από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και να συνεχιστεί εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρώπης. Η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει πως τα νέα φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο του 2019, προτού οι τράπεζες αναζητήσουν νέα χρηματοδότηση. Παρότι η λήξη των τρεχόντων τετραετών δανείων θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2020, οι τράπεζες θα αναζητήσουν κονδύλια στα μέσα του ερχόμενου έτους προκειμένου να τηρήσουν τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας.

Περίπου τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων της έρευνας εξακολουθούν να πιστεύουν πως η πρώτη αύξηση επιτοκίων δανεισμού θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα αφορά τα επιτόκια δανεισμού προς τράπεζες, που αυτή τη στιγμή είναι στο -0,4%. Πλέον αναμένουν ότι το επιτόκιο δανεισμού για τράπεζες θα αυξηθεί στο 0% τον Μάρτιο του 2020, ενώ προηγουμένως προέβλεπαν ότι θα βρεθεί σε αυτό το επίπεδο τον Ιανουάριο του 2020. Οσον αφορά το βασικό επιτόκιο δανεισμού, οι οικονομολόγοι αναμένουν αύξησή του από το 0% στο 0,25% τον Ιανουάριο του 2020, ενώ προηγουμένως προέβλεπαν ότι αυτό θα συνέβαινε τον Σεπτέμβριο του 2019. Επιπλέον, οι οικονομολόγοι πιστεύουν πως η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να επανεπενδύει για τρία χρόνια μετά τη λήξη του QE τα έσοδα από τις λήξεις των ομολόγων που είχε αγοράσει από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018. Προηγουμένως, οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι η ΕΚΤ θα επανεπένδυε τα έσοδα από το QE μόνο για δύο χρόνια, οπότε, εάν επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψή τους, θα πρόκειται για σημαντική παράταση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν σοβαρότερο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή οικονομία τις τεταμένες παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις. «Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι τεράστιοι και υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να επιβραδυνθεί», δήλωσε στο Bloomberg ο Αλαν Μακουέιντ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Canton Fitzgerald, εταιρεία παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με έδρα το Δουβλίνο. Η ιταλική κρίση θεωρήθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά επιρροής η επιβράδυνση της Ευρωζώνης και της Κίνας και η κρίση των αναδυόμενων αγορών. Από την ίδια έρευνα προβλέπεται πως η ΕΚΤ θα καθυστερήσει να δώσει σαφή καθοδήγηση, η οποία αναμένεται από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων μέχρι τον Ιούνιο, τρεις μήνες αργότερα σε σχέση με προηγούμενες προβλέψεις. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 13 Δεκεμβρίου· τότε θα παρουσιάσει τις νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή