«Καμπανάκι» για το ελληνικό ποδόσφαιρο από το Γιουρόπα Λιγκ 2

«Καμπανάκι» για το ελληνικό ποδόσφαιρο από το Γιουρόπα Λιγκ 2

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου στις διοργανώσεις της UEFA με την εισαγωγή του τρίτου ευρωπαϊκού Κυπέλλου από το 2021, αν συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία των συλλόγων της χώρας μας.

Πριν από μερικές ημέρες η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία παρουσίασε τις λεπτομέρειες της τρίτης διοργάνωσής της, που προς το παρόν φέρει τον κάθε άλλο παρά ελκυστικό τίτλο Γιουρόπα Λιγκ 2 (UEFA Europa League 2). Η τρίτη τη τάξει διοργάνωση θα φιλοξενεί ομάδες με βάση την κατάταξη στο οικείο πρωτάθλημα, που θα προέρχονται και από χώρες κατώτερων θέσεων στην κατάταξη της UEFA, καθώς και ομάδες που αποκλείστηκαν στα προκριματικά των δύο σημερινών διοργανώσεων.

Οπως φαίνεται και από την ονομασία της, η νέα διοργάνωση θα είναι στη σκιά του Γιουρόπα Λιγκ, καθώς θα διεξάγεται και αυτή τις Πέμπτες, περίπου όπως η Football League διεξάγεται την ίδια μέρα με τη Super League. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νικήτρια του Γιουρόπα Λιγκ 2 θα προβιβάζεται την επόμενη χρονιά στο Γιουρόπα Λιγκ, που περιορίζεται από 48 σε 32 ομάδες στη φάση των ομίλων.

Είναι δε πολύ σημαντικό η Ελλάδα να διατηρηθεί ώς την παρθενική σεζόν της νέας διοργάνωσης (2021-2022) στην πρώτη 15άδα της ευρωπαϊκής κατάταξης, διαφορετικά οι τρεις εκπρόσωποί της εκτός Τσάμπιονς Λιγκ δεν θα έχουν θέση στα προκριματικά του κανονικού Γιουρόπα Λιγκ, αλλά μόνο σε αυτά του Γιουρόπα Λιγκ 2.

Αυτομάτως θέση στους οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων του «UEL2» δεν θα έχει καμία ομάδα, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στο Τσάμπιονς Λιγκ και το Γιουρόπα. Τις 32 θέσεις θα καταλαμβάνουν κάθε χρόνο οι 10 ομάδες που θα αποκλείονται από την τελευταία προκριματική φάση (πλέι οφ) του Γιουρόπα Λιγκ συν 22 ομάδες που θα προκύπτουν από τις τέσσερις καλοκαιρινές προκριματικές φάσεις του Γιουρόπα Λιγκ 2.

Μετά τους ομίλους θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τα άλλα κύπελλα, δηλαδή με νοκ άουτ ζευγάρια ώς τον μονό τελικό. Ωστόσο, προστίθεται μια νέα φάση που θα προσδίδει και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ: Από τη σεζόν 2021-22 ο πρώτος κάθε ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ θα περνά αυτομάτως στη φάση των «16» του θεσμού, ενώ οι οκτώ ομάδες που θα καταλήξουν στη δεύτερη θέση του ομίλου τους θα αντιμετωπίζουν τις οκτώ που θα έχουν τερματίσει τρίτες στους ομίλους τους Τσάμπιονς Λιγκ για μία θέση στους 16 του Γιουρόπα. Ομοίως, οι δεύτερες ομάδες στους ομίλους του «UEL2» θα παίζουν με τις τρίτες κάθε ομίλου του Γιουρόπα για να μπουν στη 16άδα της νέας διοργάνωσης.

Η UEFA υπόσχεται ότι πλέον θα έχουν ομάδες σε ομίλους περισσότερες χώρες, κατ’ ελάχιστον 34, από το μίνιμουμ των 26 χωρών που προβλέπει το σημερινό σύστημα. Ωστόσο, μένει να φανεί τι κύρος θα έχει η τρίτη διοργάνωση και κατά πόσον θα κερδίζει το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, πόσο μάλλον των ουδέτερων φιλάθλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή