«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)

«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)

5' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης σημειώθηκαν σήμερα στις συγκεντρώσεις του λαϊκού κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» στο κέντρο του Παρισιού και πολλοί αποκλεισμοί δρόμων εμποδίζουν την κυκλοφορία στη χώρα στο πλαίσιο της νέας ημέρας κινητοποίησης υψηλού ρίσκου.

Περίπου 31.000 είναι τα «κίτρινα γιλέκα» που διαδήλωνουν σήμερα το μεσημέρι στη Γαλλία, ενώ οι αρχές έχουν ήδη προχωρήσει σε περισσότερες από 1.000 προσαγωγές. Περισσότεροι από 950 είχαν προσαχθεί  μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες και 724 είχαν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Στο Παρίσι, που μετρά τις περισσότερες προσαγωγές και προσωρινές κρατήσεις, καταγράφονται 651 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 536 οδήγησαν σε προσωρινή κράτηση, στις 16:15 τοπική ώρα, σύμφωνα με τη διεύθυνση της αστυνομίας.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-1

Παράλληλα, η ένταση αυξήθηκε  σήμερα κοντά στη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου οι δυνάμεις της τάξης εκτόξευσαν τα πρώτα δακρυγόνα εναντίον των «κίτρινων γιλέκων» που ήρθαν να διαδηλώσουν κατά χιλιάδες με συνθήματα όπως «Μακρόν παραιτήσου», μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Ορισμένοι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς και κροτίδες.

Ακόμη, διαδηλωτές επιχείρησαν να πυρπολήσουν την πρόσοψη του Drugstore Publicis στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ  έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού έσπασαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές. 

 

Ορισμένοι εισήλθαν στο Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με τη βοήθεια δακρυγόνων. Μια νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στο κεφάλι απέναντι από το Drugstore απομακρύνθηκε από το σημείο.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-2

Η 1η Δεκεμβρίου σημαδεύτηκε στην πρωτεύουσα από τις βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών και πολλές συνοικίες του κέντρου βυθίστηκαν στο χάος. Η Αψίδα του Θριάμβου, εμβληματικό μνημείο της χώρας, βεβηλώθηκε.

Αυτό το Σάββατο, η πρωτεύουσα είναι εν μέρει οχυρωμένη. Θωρακισμένα οχήματα και η χωροφυλακή έχουν αναπτυχθεί εκτάκτως. 

Οι αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούν συστηματικές έρευνες στα σημεία της διαδήλωσης. Όχι λιγότερα από 89.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν κινητοποιηθεί σε όλη την επικράτεια, 8.000 από τους οποίους στο Παρίσι.

Πολλές ξένες πρεσβείες συνέστησαν στους πολίτες τους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους στην πρωτεύουσα ή να αναβάλουν το ταξίδι τους.

Πολλά μουσεία, μεγάλα καταστήματα, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισαν για προληπτικούς λόγους. Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στο δυτικό Παρίσι όπου συγκεντρώνονται οι τόποι της εξουσίας, έχουν αποκλειστεί με ξύλινα πλαίσια.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-3

Οι αρχές της χώρες βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής για την «4η Πράξη» των κινητοποιήσεων του μαζικού αυτού κινήματος, που ενώ ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία για την αύξηση των καυσίμων έχει εξελιχθεί ως κύμα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Στο πλαίσιο αυτό, η γαλλική κυβέρνηση πολλαπλασίασε τις εκκλήσεις για ηρεμία και πολλές φυσιογνωμίες των «κίτρινων γιλέκων» κάλεσαν σε μια ειρηνική διαδήλωση. 

Προβλήματα σε δρόμους και αυτοκινητοδρόμους – Διαδηλώσεις και στη Μασσαλία

Προβλήματα παρουσιάζονται σε διάφορα σημεία του γαλλικού δικτύου δρόμων και αυτοκινητοδρόμων.

Χίλια «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωσαν εξάλλου στη Μασσαλία (νοτιοανατολικά), των οποίων προπορεύθηκαν τα πληρώματα ασθενοφόρων που εντάχθηκαν στη διαδήλωση με τα οχήματά τους.

«Δεν είμαστε εδώ για να τα σπάσουμε, πρέπει να πορευθούμε με ακάλυπτα τα πρόσωπα (…) Οι διεκδικήσεις που έχουμε όλοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, διευθυντές επιχειρήσεων (…) είναι η αγοραστική δύναμή μας, και να μας σεβαστούν, να μας ακούσουν», δήλωσε ενώπιον του πλήθους η Βιβά Νοέ, υπεύθυνη μιας σελίδας στο Facebook.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-4
«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-5

Τα «κίτρινα γιλέκα», που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη λαϊκή και μεσαία τάξη, δηλώνουν κουρασμένα από τη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν, την οποία χαρακτηρίζουν άδικη και καταγγέλλουν εδώ και τρεις εβδομάδες, διαδηλώνοντας και πραγματοποιώντας αποκλεισμούς και καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα. Η υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά την αύξηση του φόρου άνθρακα, την πρώτη διεκδίκηση των κίτρινων γιλέκων, δεν οδήγησε στη χαλάρωση ενός κινήματος που είναι ιδιαίτερα δύσπιστο προς τις πολιτικές ελίτ και τα παραδοσιακά κόμματα.

«Πείτε ότι δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε στο AFP ο Τονί Βελά, ένας 32χρονος οικοδόμος, μετά την προσαγωγή και στη συνέχεια την απελευθέρωσή του από τις δυνάμεις της τάξης.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-6

Λέει πως θέλει να αγωνιστεί «για τα παιδιά του». «Πρέπει να μειωθούν οι φόροι, να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και των γερουσιαστών, να γίνονται δημοψηφίσματα για να έχουμε λόγο (…) Αυτοί οι άνθρωποι εδώ είναι εκτός πραγματικότητας», συνεχίζει αυτός ο άνδρας που ο μισθός του είναι 1.000 ευρώ μικτά τον μήνα.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», χωρίς δομή, που αναπτύσσεται πέρα από τα εγκαθιδρυμένα πλαίσια, δεν έχει αληθινό ηγέτη, καθιστώντας ακανθώδεις τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης μαζί του. Η κινητοποίηση έχει γίνει επίσης η εστία πολλών άλλων διεκδικήσεων, κυρίως των μαθητών λυκείου που διαδήλωσαν και απέκλεισαν σχολικά συγκροτήματα τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα.

 

«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-7

Οι αρχές επιθυμούν πάση θυσία να αποφευχθεί μία επανάληψη των σκηνών του περασμένου Σαββάτου, ιδίως εκείνες με τα επεισόδια στο Παρίσι που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη στη Γαλλία και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-8
«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-9

Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση έκανε έκκληση στο δημοκρατικό συναίσθημα των πολιτών της, εκφράζοντας την ανησυχία της για την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων: «κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είδαμε τη γέννηση ενός τέρατος, που ξέφυγε από τον έλεγχο των γενητόρων του», δήλωσε ο Καστανέρ, χαρακτηρίζοντας τις διαστάσεις που έχει λάβει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που ενώ ξεπήδησε από τις μεσαίες και χαμηλού εισοδήματος τάξεις, το έχουν αγκαλιάσει πλέον πολλά άλλα στρώματα της κοινωνίας, όπως οι μαθητές Λυκείου.

Σύμφωνα δε, με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way το 68% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Αντιπροσωπεία του κινήματος που συναντήθηκε χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης τους διαβεβαίωσε «πως έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης».

«Ο πρωθυπουργός μας άκουσε και υποσχέθηκε να διαβιβάσει τα αιτήματά μας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα πλέον αναμένουμε τον Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ένας από τους εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Μπενζαμέν Κοσί.

«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-10
«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-11

Τηρώντας μια σιωπηλή στάση κατά τις προηγούμενες ημέρες, ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του με διάγγελμα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πληθύνει τα μηνύματα υπέρ μίας αλλαγής της κυβέρνησης, ή ακόμη και απομάκρυνσης του Μακρόν, ο οποίος ήδη έχει πέσει στην εκτίμηση των πολιτών, οι οποίοι όλο και συχνότερα τον κατηγορούν πως είναι «ο πρόεδρος των πλουσίων».

«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-12
«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-13

 

«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-14
«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-15
«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-16
«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-17
«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-18
«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-19
«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-20

 

«Κίτρινα Γιλέκα»: Συγκρούσεις και δακρυγόνα στο κέντρο του Παρισιού – Εκατοντάδες προσαγωγές (Live)-21

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή