Ενας στους δέκα θα εμφανίσει έκζεμα

Ενας στους δέκα θα εμφανίσει έκζεμα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να ηχεί παράξενο, αλλά είναι πραγματικό. Περίπου το δέκα τοις εκατό των ανθρώπων, δηλαδή ο ένας στους δέκα, θα εμφανίσει σε κάποια φάση της ζωής του δερματικό έκζεμα, όπως ονομάζεται η ατοπική δερματίτιδα. Μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανοβρετανική επιστημονική έρευνα, παρόλο που επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι το έκζεμα αφορά κυρίως τα παιδιά, στην πραγματικότητα το παθαίνουν συχνά και οι ηλικιωμένοι.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος εκζέματος είναι μεγαλύτερος στα μικρά παιδιά (περίπου είκοσι τοις εκατό ή ένα στα πέντε), μειώνεται μετά την ενηλικίωση και στη μέση ηλικία, αλλά αυξάνεται πάλι κατά την τρίτη ηλικία. Ετσι, σχεδόν ένας στους δέκα ανθρώπους άνω των 70 ετών εμφανίζει πάλι έκζεμα.

Η μικρότερη πιθανότητα εκζέματος (πέντε τοις εκατό) είναι στους εικοσάρηδες, ο κίνδυνος παραμένει περίπου σε αυτό το επίπεδο έως το τέλος της πέμπτης δεκαετίας της ζωής ενός ανθρώπου, ενώ μετά αυξάνεται ξανά σιγά σιγά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας Κατρίνα Αμπουαμπάρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για 8,6 εκατομμύρια ασθενείς, από νήπια έως ηλικίας 99 ετών. Στη μελέτη συμμετείχε και η ελληνικής καταγωγής αναπληρώτρια καθηγήτρια Δερματολογίας Ελένη Λινού.

Tι είναι, όμως το έκζεμα; Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης πάθηση του δέρματος, που προκαλεί φαγούρα. Είναι μια αρκετά συνηθισμένη πάθηση. Εμφανίζεται συχνά στην ηλικία περίπου των τριών μηνών. Μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι αρκετά χρόνια, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επιμένει στην ενήλικη ζωή. Η ατοπία έχει γενετική προδιάθεση, σχεδόν το 80% των παιδιών με έκζεμα έχει οικογενειακό ιστορικό ατοπίας. Συχνά εμφανίζει διακυμάνσεις, με εξάρσεις και υφέσεις. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων γίνεται με χρήση προϊόντων ενυδάτωσης, τοπικών κορτικοστεροειδών φαρμάκων, φωτοθεραπεία και άλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή