Εξάρχεια: Παρακολουθώντας τις συγκρούσεις σαν αξιοθέατο

Εξάρχεια: Παρακολουθώντας τις συγκρούσεις σαν αξιοθέατο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν φανταζόμασταν ότι θα ζούσαμε από κοντά κάτι τέτοιο». Οι Ορλάντο, Ντόριαν, Μάνιουελ και Λινούς, τέσσερις νεαροί Γερμανοί, περπατούν ακόμα απορημένοι στους δρόμους των Εξαρχείων, λίγες ώρες μετά τις σκληρές οδομαχίες. «Βρίσκομαι στην Αθήνα με το πρόγραμμα erasmus και από το Σάββατο φιλοξενώ τους φίλους μου», διευκρινίζει ο Λινούς, που μοιράζεται μαζί με άλλους φοιτητές ένα διαμέρισμα στα Εξάρχεια.

Η αντροπαρέα από το Ντόρτμουντ ξεκίνησε την ημέρα της με ανάβαση στον Βράχο της Ακρόπολης και κατέληξε να παρακολουθεί μέχρι τα μεσάνυχτα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και αντιεξουσιαστών. «Επιστρέφοντας το απόγευμα διαπιστώσαμε ότι είχε αρχίσει να στήνεται ένα περίεργο σκηνικό», προσθέτει ο Ορλάντο, «ήδη από τις 4 μ.μ. νεαροί έφτιαχναν οδοφράγματα, κάτοικοι απομάκρυναν τα αυτοκίνητά τους και καταστηματάρχες κατέβαζαν ρολά».

Ενα αναπόφευκτο κακό

Αυτό που εξέπληξε τους νεαρούς ήταν ο βαθμός της προετοιμασίας των «μπαχαλάκηδων», που όσο περνούσε η ώρα πλήθαιναν, αλλά και η στάση του κόσμου, που αντιμετώπιζε με φυσικότητα τα επερχόμενα επεισόδια, ως ένα αναπόφευκτο κακό. «Εμείς κατεβήκαμε να παρακολουθήσουμε έτσι όπως είμαστε, με τα ρούχα μας και ακάλυπτα τα πρόσωπα μας», προσθέτει ο Λινούς, «δεν νιώσαμε φόβο, προσέχαμε όμως πολύ όταν λέγαμε κάτι στα αγγλικά, μιλώντας με περαστικούς, για να μην εξοργίσουμε κάποιον από το πλήθος και στραφεί εναντίον μας».

Οπως περιγράφουν οι νεαροί, στην πλατεία Εξαρχείων βρίσκονταν και πολλοί άλλοι Ελληνες, που παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα από ενδιαφέρον, χωρίς να παίρνουν θέση. «Μας έκανε εντύπωση και η στάση της αστυνομίας», σχολιάζει ο Ορλάντο, «έριχνε κρότου – λάμψης και απωθούσε το πλήθος». Ομως και οι δύο πλευρές «κινούνταν μηχανικά, σχεδόν προδιαγεγραμμένα, δίνοντας την εντύπωση σε έναν τρίτο παρατηρητή ότι υπάρχουν κανόνες, γνωστοί σε όλους και αποδεκτοί». Τι έκβαση θα είχε μια τέτοια βραδιά στην πατρίδα τους; «Οι αστυνομικοί εξετάζουν ενδελεχώς βίντεο, για να διαλευκάνουν ποιος πολίτης προβαίνει σε αξιόποινες πράξεις και ανάλογα να αποδώσουν ευθύνες», απαντά ο Ντόριαν, «σε ανάλογης έντασης επεισόδια στη Γερμανία θα είχαμε συλλήψεις που θα οδηγούσαν τους υπεύθυνους σε δική, εδώ εξ όσων κατάλαβα, η αστυνομία χτυπάει όσους θεωρεί με τα δικά της κριτήρια υπεύθυνους και μετά τους στέλνει σπίτια τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή